W ochronie wątroby! – 6 szkodliwych produktów

Choć proteiny są niezbędnym elementem potrzebnym do rozbudowy tkanki mięśniowej, to jedzone w nadmiarze mogą się okazać szkodliwe dla zdrowia. Proteiny przeciążają wątrobę, która zostaje zmuszona do wykonania nadmiernej pracy związanej z usuwaniem toksyn powstałych w wyniku procesów trawiennych.

Wątroba jest bardzo ważnym dla zdrowia i życia organem wewnętrznym. Bez wątroby nasz organizm nie miałby jak usunąć zanieczyszczeń i toksyn. Bez wątroby nie mógłby również przyswajać protein i wielu potrzebnych do życia składników odżywczych, które dostarczamy wraz z jedzeniem.

Kiedy prowadzimy zdrowy styl życia włącznie ze sposobem odżywiania, nie mamy żadnych problemów z poprawnym funkcjonowaniem tego narządu. Niestety coraz częściej sięgamy po gotowe produkty lub dania, które w żaden sposób nie służą naszemu zdrowiu.

Innym poważnym problemem są nasze złe nawyki żywieniowe, które na dłuższą metę kładą się cieniem na poprawnym funkcjonowaniu wielu narządów wewnętrznych naszego ciała.

Spożywane przez nas substancje toksyczne, nadmiar cukru i tłuszczu w codziennej diecie, a także odkładanie się w organizmie innych składników odżywczych w niewłaściwy sposób stanowią podstawowe przyczyny, dla których pojawiają się kłopoty z poprawnym działaniem wątroby.

Dzisiejszy artykuł omawia to, co niekorzystne dla naszego zdrowia. Czytając dalej dowiesz się jakich produktów powinnaś unikać, by nie doświadczyć pogorszenia stanu wątroby.

1. Nie dla wątroby: szybkie dania, przetworzone mięso

Hamburger i frytki - nie dla wątroby

Szybkie dania takie jak frytki czy hamburgery stanowią czasem nieodpartą pokusę, zwłaszcza, gdy nie masz czasu na gotowanie obiadu. Szybko napełniają głodny żołądek i po problemie. Ale czy na pewno? Każdy ze składników użytych do przygotowania hamburgera jest ciężkostrawny. Nie inaczej jest z frytkami.

Przeczytaj również artykuł: Hamburgery – czy wiesz, co jesz?

W konsekwencji spożywania posiłków tego typu w różnych miejscach naszego ciała odkładają się nadmierne ilości tłuszczu, których organizm nie zdołał spalić.

Dalszą konsekwencją nawyku jedzenia szybkich dań jest choroba stłuszczeniowa wątroby, która jest bezpośrednio powiązana z nadwagą bądź otyłością.

Jeżeli jesteś zwolenniczką szybkich dań i zauważasz, że zaczęłaś przybierać na wadze to bezzwłocznie zmień zwyczaje żywieniowe. Dodaj do swojej diety przede wszystkim warzywa i owoce, a także różnego rodzaju nasiona i płatki śniadaniowe.

2. Potrawy smażone

Wiele smażonych posiłków, które mamy w zwyczaju kupować w restauracjach czy barach jest przyrządzona na oleju o bardzo niskiej jakości podgrzewanym wiele razy każdego dnia. Taki olej nie nadaje się do spożycia!

Tłuszcze nasycone i inne składniki powstające w bardzo wysokich temperaturach wyjątkowo przeciążają wątrobę, która nie jest w stanie przetworzyć wszystkich substancji toksycznych. Na dłuższą metę to się musi źle skończyć dla wątroby.

3. Potrawy tłuste

Boczek

W przypadku tłuszczu kierujemy się prostą zasadą, żeby nie popadać w skrajności. Pewna ilość tłuszczu jest potrzebna do życia każdemu organizmowi i przyjmowana z umiarem nie stanowi najmniejszego zagrożenia dla wątroby.

To co w tłuszczu nie jest dobre, to fakt, że wiele tłustych dań zawiera tłuszcze nasycone.

Takie dania zawierają mnóstwo kalorii i nie pozostają bez znaczenia, gdy mowa o cholesterolu i trójglicerydach. Wpływają negatywnie na zdrowie naszego organizmu, stanowiąc zagrożenie dla naszego układu sercowo naczyniowego, a także dla wątroby.

Co możesz zrobić? Ogranicz jedzenie następujących produktów:

  • Smalec.
  • Masło.
  • Śmietana.
  • Skórka kurczaka.
  • Dressingi kremowe.
  • Majonez.

4. Produkty o dużej zawartości protein

Uwaga! Proteiny dla organizmu są jak najbardziej wskazane, ale wyłącznie w umiarkowanych ilościach. Do korzyści wynikających z przyjmowania protein należy wzrost tkanki mięśniowej i przyspieszenie metabolizmu, ale jedzenie produktów zawierających proteiny w zbyt dużej ilości nie wyjdzie nam na dobre.

Przeczytaj również artykuł: Oczyszczanie wątroby wodą z rodzynek

Na przykład niektórzy sportowcy mają w zwyczaju jeść posiłki o dużej zawartości protein, ale z czasem pojawiają się różnego rodzaju problemy.

Brak zrównoważonej diety powoduje do przeciążenia, a nawet uszkodzenia wątroby, która nie jest w stanie usunąć toksyn powstałych przy trawieniu nadmiernej ilości protein.

5. Cukier

Słodycze

Jedzenie zbyt dużej ilości słodyczy może spowodować różnego rodzaju choroby chroniczne, jak na przykład cukrzyca, choroby sercowo naczyniowe czy otyłość. Wiele osób ma w zwyczaju używać duże ilości cukru stosując kuchenne przepisy.

Przeczytaj również artykuł: Jak cukier działa na wątrobę?

Trzeba też jednak pamiętać, że ogromne ilości cukru serwuje się nam w kupowanych przez nas produktach, takich jak przekąski czy desery.

Nadmierne jedzenie cukru i słodkich produktów może spowodować wystąpienie choroby stłuszczeniowej wątroby lub wystąpienia innych poważnych nieprawidłowości.

6. Napoje alkoholowe

Nadmierne picie napojów alkoholowych w znacznym stopniu zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu wątroby, choroby stłuszczeniowej, a nawet marskości wątroby. Alkohol dociera do każdej komórki naszego ciała za pośrednictwem krwiobiegu i uszkadza je.

Przeczytaj również artykuł: Miesiąc bez alkoholu i cukru – efekty

Wątroba produkuje enzym zwany dehydrogenazą. Ma ona na celu metabolizm alkoholu. Jednak nadmierna ilość wypitego alkoholu uniemożliwia zupełne jego rozłożenie. To z kolei wpływa ujemnie na strukturę komórkową wątroby i zmniejsza możliwość późniejszego spalania nagromadzonych tłuszczów.

Aby stale dbać o stan Twojej wątroby postaraj się ograniczyć jedzenie i picie wymienionych powyżej produktów. Pamiętaj też, żeby od czasu do czasu przeprowadzić detoksykację organizmu. Pomoże Ci w tym dobrze dobrana dieta lub specjalny koktajl.