Oczyszczamy wątrobę – 9 produktów

Karczochy nie tylko pomogą nam oczyścić wątrobę, ale też dostarczą jej enzymów i witamin, które usprawniają jej funkcjonowanie. Polecamy też wypijanie wody z ich gotowaniu.
Oczyszczamy wątrobę

Bardzo rzadko oczyszczamy naszą wątrobę, a powinniśmy robić to codziennie. Wystarczy włączyć do jadłospisu konkretne produkty, które zadbają o zdrowie tego organu. Mamy do dyspozycji dwa rodzaje.

Pierwsze są zdolne usunąć toksyny, a drugie optymizują i usprawniają pracę wątroby. Żeby móc cieszyć się zdrowiem i energią, należy zachować zrównoważoną dietę i prowadzić odpowiedni tryb życia.

Produktami, o których sobie dzisiaj powiemy, nie tylko oczyszczamy organizm, ale też dostarczamy mu niezbędnych witamin i minerałów.

Oczyszczamy wątrobę odpowiednią dietą

Sok z buraków

Buraki

Burakami oczyszczamy przede wszystkim krew, dzięki nim eliminujemy toksyny z wątroby. Jeżeli, na przykład, przez dłuższy czas zażywasz jakąś kurację farmakologiczną, wiele substancji zawartych w tabletkach osadza się w organizmie. Buraki pozwolą Ci rozwiązać ten problem.

Każdego ranka przygotuj sobie sok z buraków. Pijaj go bez rozcieńczania lub z dodatkiem marchewki. To naprawdę zdrowe!

Przeczytaj też: Buraki na oczyszczenie krwi i wątroby

Czosnek

A co Ty na to, żeby codziennie rano, na czczo, zjeść surowy ząbek czosnku? Nie ma nic lepszego na zdrowie Twojej wątroby.

  • Dzięki związkom zawartym w czosnku szybciej oczyszczamy organizm.
  • Działa również jako naturalny antybiotyk.
  • Wiadomo, że czosnek pozostawia po sobie nieświeży oddech. Wystarczy przeżuć mały listek mięty.

Cebula

Podobnie jak czosnek, cebula jest naturalnym antybiotykiem, którego nie może zabraknąć na Twoim stole. Poza tym zawiera związki siarki, dzięki którym oczyszczamy organizm z metali ciężkich, takich jak rtęć.

Najlepiej jest jadać cebulę na surowo, jako dodatek do sałatek i surówek.

Brokuły

Albo się je uwielbia, albo nie znosi. Powinnaś jednak wiedzieć, że warzywa typu brokuły, kalafior i kapusta, są bogate w związki, które neutralizują toksyny gromadzące się w wątrobie.  Dzięki brokułom usprawnisz pracę i wydajność tego organu.

Szklanka letniej wody z sokiem z cytryny

Mówiliśmy o tym wiele razy: pijąc sok z cytryny z letnią wodą oczyszczamy cały organizm. Ale to nie wszystko.

  • Stymulujemy produkcję żółci.
  • Poprawiamy ruchy jelitowe.
  • Wzmacniamy układ immunologiczny.

Odkryj również naturalne sposoby ochrony przed nowotworami

Produkty usprawniające pracę wątroby

Karczochy

Karczochy

Karczochy to jeden z najlepszych produktów, jeżeli chodzi o zdrowie wątroby. Nie tylko usuwa toksyny, ale również dostarcza witamin i enzymów, które sprzyjają regeneracji organu.

  • Karczochy świetnie spiszą się zarówno w leczeniu wątroby, jak i woreczka żółciowego.
  • Poprawiają przemianę materii.
  • Usuwają tłuszcze i aktywują wolno działającą lub otłuszczoną wątrobę.
  • Są świetnym sposobem na zaparcia.
  • Najlepiej sprawdzą się ugotowane, z dodatkiem odrobiny cytryny i oliwy z oliwek. Warto też wypijać wodę, będącą pozostałością po ich gotowaniu.

Grejpfruty

Grejpfruty są naturalnym źródłem antyoksydantów, dzięki którym usprawnimy działanie wątroby. Zawarta w nich witamina C skutecznie chroni komórki przed atakiem toksyn. Polecamy jadać grejpfruty na śniadanie. Warto zacząć już dzisiaj!

Awokado

Niektórzy sądzą, że awokado jest nadzwyczaj kaloryczne. Otóż kwasy tłuszczowe w nim zawarte są wyjątkowo korzystne dla naszej wątroby.

  • Dzięki awokado oczyszczamy wątrobę z toksyn oraz usprawniamy działanie całego organizmu.
  • Jest bogate w witaminy i minerały, które wpływają na nasz układ odpornościowy.

Chcesz wiedzieć więcej? Awokado na 4 zdrowe sposoby

Pełnoziarniste zboża

Mówiąc o pełnoziarnistych zbożach mamy na myśli owies, ryż razowy, grykę itp.

  • Pełne ziarna są bogate w witaminy z grupy B, które wpływają na zdrowie naszej wątroby. Pozwalają nam lepiej strawić tłuszcze, są źródłem nutrientów i minerałów, takich jak żelazo, magnez, cynk i miedź. Wszystkie one odgrywają fundamentalną rolę w naszym organizmie.
  • Pamiętaj, że ziarna należy zjadać zawsze w całości. Wraz z osłonką. Dlaczego? Ponieważ tylko wtedy dostarczają pełną dawkę substancji niezbędnych naszemu organizmowi: węglowodany, błonnik roślinny, witaminy z grupy B i przeciwutleniacze. Ziarna poddane obróbce lub mielone tracą te cenne właściwości.

Wybieraj zawsze mąki razowe. Staraj się nie jadać przetworzonej żywności i sięgaj możliwie często po surowe warzywa i owoce. Wszystkie te składniki są częścią zdrowej i zrównoważonej diety. Wraz z codzienną aktywnością fizyczną stanowią przepis na młodość.