Odblokuj żyły i tętnice dzięki 10 produktom

Pomimo, że wszystkie czerwone owoce są bogactwem antyoksydantów, granat posiada ich najwyższe stężenie. Nie tylko może nam wpomoże oczyszczanie tętnic i żył, ale również wspomoże profilaktykę miażdżycy.
Odblokuj żyły i tętnice dzięki 10 produktom
Carlos Fabián Avila

Przejrzane i zatwierdzone przez: lekarz Carlos Fabián Avila.

Ostatnia aktualizacja: 24 sierpnia, 2022

Odżywianie niewątpliwie wpływa na stan naszego zdrowia i może go poprawiać, tak samo jak i pogorszyć. Wraz z upływem czasu niektóre substancje mogą blokować żyły i tętnice, powodując tym samym problemy z krążeniem i choroby układu sercowo-naczyniowego, które w rezultacie mogą prowadzić nawet do śmierci.

Na szczęście istnieją produkty, który pomagają oczyścić żyły i tętnice, a włączenie ich do Twojej codziennej diety pomoże Ci uniknąć wielu chorób.

Odblokuj żyły i tętnice dzięki 10 produktom

Badania wykazują, że najczęstszą przyczyną zgonów na świecie jest właśnie miażdżyca. Jest to bardzo poważna choroba, która osłabia układ odpornościowy i naraża chorego na infekcje.

Oprócz miażdżycy, zablokowane żyły i tętnice prowadzą także do nadciśnienia i chorób serca.

Skoro wiesz już, że zdrowe odżywianie to klucz to zapobiegania tego typu schorzeniom, z pewnością zainteresuje Cię poniższa lista 10 produktów, które pomogą Ci oczyścić żyły i tętnice.

Czosnek

Czosnek to zdecydowany lider rankingu produktów, które zadbają o zdrowie Twoich naczyń krwionośnych. Jest to bardzo silny przeciwutleniacz zwalczający wolne rodniki, a dodatkowo pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, jednocześnie podwyższając poziom dobrego.

To sprawia, że przepływ krwi jest ułatwiony i nadciśnienie przestaje być problemem.

Płatki owsiane

Produkt ten polecamy Ci szczególnie na śniadanie, ponieważ oprócz wielu zalet dla Twojego układu trawienia, zapewni Ci także energię na cały dzień.

Jedząc owsiankę zapobiegasz odkładaniu się cholesterolu na ścianach naczyń krwionośnych, dzięki czemu unikasz takich schorzeń jak miażdżyca.

Jabłka

Jabłka zawierają substancje nazywane pektynami, które według Liz Applegate z Uniwersytetu w Kalifornii działają jak błonnik łącząc się z cholesterolem.

Zielone jabłka

Dodatkowo są także bogate we flawonoidy, które aż o 50% potrafią zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca.

Ryby

Ryby to doskonałe źródło kwasów tłuszczowych takich jak omega-3. Są one potrzebne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania i swobodnego przepływu krwi. Najlepsze działanie tego typu mają takie ryby jak łosoś, makrela, tuńczyk, dorsz, sardynki i pstrąg. Warto po nie sięgać.

Kurkuma

Głównym składnikiem kurkumy jest kurkumina, która ma świetny wpływ na zdrowie naszego serca.

Kurkuma

Badania wykazały, że dzięki tej substancji żyły i tętnice są mniej narażone na zablokowanie i uszkodzenie.

Szpinak

Te zielone liście są bogate w witaminy A i C, które według wielu badań zapobiegają utlenianiu cholesterolu i takim schorzeniom jak miażdżyca.

Orzechy

Kolejnym lekarstwem na zablokowane żyły i tętnice są orzechy. Dzięki zawartości tłuszczy nasyconych i kwasu omega-3 pomagają oczyścić naczynia krwionośne i zapewnić zdrowie układu krążenia.

Mieszanka orzechów

Najlepsze dla Twojego zdrowia są orzechy laskowe, migdały, orzeszki ziemne i pekany.

Oliwa z oliwek

Spośród wiele właściwości zdrowotnych oliwy z oliwek, na szczególną uwagę zasługuje jej zbawienny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Produkt ten nie ulega tak łatwo utlenieniu. Dzięki temu żyły i tętnice nie ulegają zablokowaniu przez cholesterol. Pomaga to chronić żyły. Dlatego sięgaj po oliwę jak najczęściej.

Pomidory

Pomidory to bardzo ważne źródło likopenu, przeciwutleniacza, który uniemożliwia cholesterolowi przyklejanie się do ścian naczyń krwionośnych.

Świeże pomidory

Stanowią ważny element diety. Według ekspertów, jedząc pomidory codziennie oczyszczasz swoje żyły i tętnice, dzięki czemu unikasz zatorów.

Sok z granatu

Badania naukowe udowodniły, że sok z granatu ma o wiele wyższą zawartość przeciwutleniaczy niż inne soki. Jest lepszy niż soki takie jak porzeczkowy, jagodowy czy pomarańczowy. Dlatego stanowczo warto po niego sięgać.

Przeprowadzone na szczurach eksperymenty wykazały, że sok z granatu skutecznie zapobiega zniszczeniom naczyń krwionośnych i odblokowuje żyły i tętnice, tym samym chroniąc nas przed miażdżycą.


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Pérez-Jiménez, F., Ros, E., Solá, R., Godás, G., Pérez-Heras, A., Serra, M., … nombre del Grupo de Unidades de Lípidos de la Sociedad Española de Arteriosclerosis, E. (2006). Consejos para ayudar a controlar el colesterol con una alimentación saludable. Clin Invest Arterioscl. http://doi.org/10.1016/S0214-9168(06)73670-1
  • Avci A1, Atli T, Ergüder IB, Varli M, Devrim E, Aras S, Durak I. Effects of garlic consumption on plasma and erythrocyte antioxidant parameters in elderly subjects. Gerontology. 2008;54(3):173-6. doi: 10.1159/000130426. Epub 2008 May 7.
  • Kapil, V., Milsom, A. B., Okorie, M., Maleki-Toyserkani, S., Akram, F., Rehman, F., … Ahluwalia, A. (2010). Inorganic nitrate supplementation lowers blood pressure in humans: Role for nitrite-derived no. Hypertension. http://doi.org/10.1161/HYPERTENSIONAHA.110.153536
  • Periago, M. J., Martinez-Valverde, I., & Ros, G. (2001). Propiedades químicas, biológicas y valor nutritivo del licopeno. Anales de Veterinaria.
  • Covas, M.-I., De La Torre, R., & Fitó, M. (2014). Scientific evidence of the benefits of virgin olive oil for human health. Medicina Balear. http://doi.org/10.3306/MEDICINABALEAR.29.02.39
  • Lavie, C. J., Milani, R. V., Mehra, M. R., & Ventura, H. O. (2009). Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cardiovascular Diseases. Journal of the American College of Cardiology. http://doi.org/10.1016/j.jacc.2009.02.084
  • Srivastava, G., & Mehta, J. L. (2009). Currying the heart: Curcumin and cardioprotection. Journal of Cardiovascular Pharmacology and Therapeutics. http://doi.org/10.1177/1074248408329608
  • Meydani, M. (2009). Potential health benefits of avenanthramides of oats. Nutrition Reviews. http://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2009.00256.x

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.