Odnawiamy florę bakteryjną jelit – 5 produktów

Produkty fermentowane naturalnie są bogate w probiotyki, czyli bakterie, które pomagają nam wzmocnić układ odpornościowy. Pomagają nam uregulować pracę jelit, a także odbudować naturalnie florę bakteryjną.
Flora bakteryjna jelit

Generalnie nie zawracamy większej uwagi na pracę naszych jelit. Ignorujemy ich florę bakteryjną, nie zdając sobie sprawy, że jeżeli nie działa ona tak jak należy, nasze jelita stają się źródłem toksyn dla całego organizmu i uniemożliwiają prawidłowy proces trawienia.

W tym artykule wyjaśnimy Ci jak możesz uregulować funkcje jelitowe i odnowić – w sposób naturalny – florę bakteryjną. Wszystko to dzięki probiotykom, zawartym w niektórych produktach spożywczych. Koniecznie włącz je do swojej diety!

Probiotyki regenerują florę bakteryjną jelit

Probiotyki są żywymi bakteriami, które znajdują się w produktach spożywczych (zaraz je wymienimy), które przeszły naturalny proces fermentacji.

Są to mikroorganizmy, które pomagają wmocnić nasz układ immunologiczny i odnawiają florę bakteryjną w jelitach, która może zanikać za sprawą nieodpowiedniego sposobu odżywania, leczenia antybiotykami i problemów gastrycznych.

Dostarczane do organizmu codzienne, pomogą nam rozwiązać rozmaite dolegliwości zdrowotne:

  • Zaparcia.
  • Gazy.
  • Wzdęcia po jedzeniu.
  • Choroba Leśniowskiego-Crohna.
  • Syndrom jelita drażliwego.

Jogurt naturalny

Jogurt jest produktem bardzo zdrowym, o ile nie cierpimy na nietolerancję laktozy i nie mieszamy go z wieloma innymi produktami.  Jest również bardzo naturalny, zwłaszcza jeżeli przygotowujemy go sami, w domu, unikając w ten sposób barwników, cukrów i konserwantów, wszechobecnych w jogurtach sprzedawanych w sklepach.

Przygotowanie jogurtu w domu jest dużo łatwiejsze niż mogłoby się nam wydawać. Na rynku można nawet znależć specjalne urządzenia do przygotowywania jogurtów. Ale, w rzeczywistości, są one zbędne.

Jogurt domowej roboty pozwoli nam odnowić florę bakteryjną i przyniesie wiele innych korzyści, zwłaszcza, że sami wybieramy mleko wysokiej jakości, a przy okazji oszczędzamy pieniądze. Oprócz tego, jest przepyszny!

Jogurt domowej roboty

Kefir

Kefir jest jeszcze zdrowszy niż jogurt, ponieważ jest bogatszy w żywe bakterie i zawiera mniejsze ilości laktozy. Ma lekko kwaskowaty smak, ale możemy go złagodzić odrobiną miodu lub syropem z agawy,

Kefir uzyskuje się poprzez specjalny rodzaj grzybka, który należy połączyć z mlekiem (krowim, owczym, kozim itp.). Po 24 lub 48 należy mleko odcedzić i odseparować wytrącony kefir. Można teraz ponownie dodać grzybka, żeby na nowo mleko się sfermentowało.

Należy tutaj podkreślić, że jest wiele osób, które nie tolerują laktozy, ale nie mają problemów z trawieniem sfermentowanych produktów mlecznych. 

Kefir domowej roboty

Kiszona kapusta

Kiszona kapusta jest typowym produktem nie tylko w Polsce, ale też, na przykład, w Niemczech. Serwuje się ją jako dodatek do dań mięsnych i rybnych, aby pobudzić proces trawienia.

Przygotowuje się fermentując liście kapusty z wodą i solą.

Kiszona kapusta, która naprawdę odbudowuje florę bakteryjną naszych jelit, to ta fermentowana w sposób naturalny, z dodatkiem soli, i nie ta sprzedawana w sklepach, zawierająca ocet lub alkohol.

Dlatego też szczerze Cię namawiamy, żebyś przygotowała kapustę kiszoną domowej roboty. Możesz wypróbować różne rodzaje kapusty, a nawet dodać inne warzywa.

Kiszona kapusta domowej roboty

Sfermentowany ananas

Ten przepyszny przepis pochodzi z Ameryki Łacińskiej. Jest naprawdę łatwy w przygotowaniu i tego typu koktajl z ananasa możemy pić codziennie, najlepiej na czczo. Działa nie tylko na florę bakteryjną, ale posiada też wiele innych niezastąpionych właściwości.

Napój ten fermentuje na bazie skórki z ananasa, przez co jest stosunkowo niedrogi i prosty.

Przygotowujemy go w następujący sposób:

  • Potrzebujemy jednego dużego ananasa lub dwóch małych. Muszą być dojrzałe, a skórka wyglądająca zdrowo.
  • Myjemy go i obieramy.
  • Skórkę kroimy na mniejsze kawałki, które następnie przekładamy do szklanego (lub ceramicznego) pojemnika z hermetycznym zamknięciem.
  • Do tego samego pojemnika wlewamy dwa litry wody i 500 g brązowego cukru (można też użyć miodu).
  • Dobrze zamykamy i odkładamy w ciepłe miejsce na 48 godzin.
  • Po upływie 2 dni, odcedzamy tak, żeby nie było żadnych pozostałości, dodajemy kolejny litr wody i odstawiamy na następne 12 godzin.
  • Po tym czasie wystarczy dodać 750 ml wody i koktajl gotowy!
  • Przechowywać w lodówce i pić schłodzony.

Podczas procesu fermentacji koktajl ten wytwarza probiotyki, które regenerują florę bakteryjną. Jeżeli pozostawimy go na dłuższy czas, niż ten przewidziany w przepisie, najpierw zamieni się w napój alkoholowy, a potem w ocet.