Ogórek i jego wpływ na nasze zdrowie

Ogórek oferuje wiele korzyści i funkcji dla naszego organizmu, przede wszystkim dzięki dużej zawartości wody w składzie. Ogórek charakteryzuje się też bardzo niską zawartością kalorii, dlatego jest zalecany w dietach odchudzających. Jest nie tylko orzeźwiający, ale zawiera też wiele składników odżywczych. W dalszej części artykułu poznamy główne zalety tego warzywa dla naszego zdrowia.

Ogórek i jego składniki odżywcze

Ogórek jest niskokaloryczny o niskiej zawartości węglowodanów. Zapewnia sporą dawkę błonnika, ale też bogaty jest w witaminy A, B, C i E, do tego jest cudownym źródłem wody, a 100 gramów ogórka zawiera tylko 13 kalorii, w 97% jest płynem.

Należy też wspomnieć o ogromnej zawartości minerałów, ogórek to warzywo bardzo bogate w potas, żelazo, wapń, fosfor i magnez.

3#ogórek.jog

Właściwości ogórka

Wysoka wartość odżywcza, czyni go produktem o bardzo korzystnych właściwościach dla zdrowia. Przyjrzyjmy się teraz niektórym z właściwości, które zapewnia nam ogórek, pod warunkiem, że spożywamy go regularnie:

  • Wpływ ogórka na naszą skórę. Jego skórka stososwana jest w różnych zabiegach kosmetycznych ponieważ jest to część ogórka, która zawiera najwięcej kwasu kawowego i kwas askorbinowego (witamina C). Pomagają one utrzymać zdrową skórę, łagodzą podrażnienia i stany zapalne. Dlatego ogórek nakładany jest bezpośrednio na skórę i jest klasykiem, stosowanym w salonach SPA i w zabiegach pielęgnacji okolic oczu. Pomaga również w leczeniu takich dolegliwości jak egzema i łuszczyca. Nie tylko skóra z ogórka jest używana w pielęgnacji, można również spożywać ją w formie płynnej, rozetrzeć ją w blenderze z dodatkiem odrobiny wody i sokiem z połowy cytryny, powstały sok ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm.

6#ogórek

  • Zapewnia mało energii w postaci kalorii, pomagając utrzymać witalność i jednocześnie przyczynia się do spalania tkanki tłuszczowej.
  • Pomaga pozbywać się toksyn z organizmu.
  • Utrzymuje układ odpornościowy w dobrym stanie, dzieje się tak dzięki zawartości witamin z grupy B (zwłaszcza witaminy B3, B5 i B9), tłuszczy i białka.
  • Dzięki zawartości witaminy C chroni przed przeziębieniem i pomaga leczyć rany.
  • Opóźnia starzenie się skóry dzięki zawartości witamin A, C i E.
  • Jest to potężny obrońca przed toksynami znajdującymi się w jedzeniu i naszym środowisku.

8#ogórek

Zdjęcia dzięki uprzejmości Stacy Spensley, Karen and Brad Emerson, Windell Oskay, Andy Melton, theilr, natalycolodi, Peter Oelschlaeger i liz west.