Olej rycynowy: naturalne lekarstwo i kosmetyk

W związku z tym, że rycyna jest rośliną toksyczną, powinno stosować się jej olejek z umiarkowaniem. Jego miejscowe stosowanie jest zalecane w leczeniu oparzeń słonecznych oraz innych dolegliwości. Nadmiar może powodować podrażnienie.

Olej rycynowy posiada bardzo wszechstronne właściwości, co sprawia, że może być wykorzystywany jako składnik wielu produktów, w tym kosmetyków. W tym artykule znajdziesz odpowiedź na pytanie, jak wykorzystać olej rycynowy w swoim codziennym życiu, zarówno dla zdrowia, jak i dla urody.

Skąd się bierze olej rycynowy?

Olej rycynowy jest otrzymywany z nasion rącznika pospolitego, rośliny pochodzącej z tropików, jednak uprawianej w wielu krajach świata. Wykorzystywany jest przede wszystkim do produkcji farb, barwników, lakierów czy paliw, a także kosmetyków, gdyż udowodniono wpływ jego właściwości na skórę i włosy. Produkcja oleju rycynowego przebiega w specjalistycznym procesie, a jego właściwości możesz wykorzystać na wiele różnych sposobów.

Jak olejek rycynowy wpływa na skórę i włosy?

Jeśli cierpisz na problemy dermatologiczne lub po prostu pragniesz nadać swojej skórze zdrowy blask, pomoże Ci olej rycynowy. Dzięki swoim właściwościom jest często wykorzystywany do produkcji kremów, mydła, zapachów czy produktów farmaceutycznych.

Olej rycynowy pomoże Ci wyleczyć takie dolegliwości jak trądzik, zaskórniki czy brodawki. Może być także stosowany na rany i blizny, gdyż przyspiesza gojenie się i ma działanie odkażające. Pamiętaj jednak, że oleju rycynowego nie można nadużywać, ponieważ może prowadzić to do podrażnienia i zniszczenia skóry. Najlepiej jest skonsultować się ze specjalistą, aby uniknąć tego typu efektów ubocznych.

Jeśli szukasz sposobu na przedwczesne starzenie się skóry i zmarszczki, olej rycynowy pomoże Ci się z nimi uporać. Dodatkowo nawilży skórę i nada jej młodszy i zdrowszy wygląd. Olej ten może być także pomocny dla osób zmagających się z problemem wypadania włosów. Jego właściwości pozwolą bowiem na wzmocnienie włosów, nadanie im objętości i przyspieszenie ich wzrostu. W połączeniu z olejami roślinnymi zapewni włosom odżywienie i nawilżenie, co z kolei zapobiegnie pojawieniu się łupieżu. Włosy wreszcie staną się błyszczące i łatwiej będzie nad nimi zapanować.

Jak wykorzystać olej rycynowy od wewnątrz?

2#:olej-rycynowy.jpg

Olej rycynowy może być stosowany także w leczeniu takich schorzeń jak ból czy zwyrodnienia stawów. Przed włączeniem oleju do swojej terapii zawsze skonsultuj to z lekarzem prowadzącym, tak aby dobrać odpowiednie jego dawki i zapobiec jego negatywnemu wpływowi na inne stosowane środki i leki.

Udowodniono także, że olej rycynowy pomaga uporać się z dolegliwościami jelitowymi i zapobiega zaparciom. W tym przypadku również należy stosować ten środek z należytą ostrożnością, aby uniknąć efektów ubocznych.

Zapamiętaj…

Pamiętaj, aby stosując olej rycynowy robić to rozważnie, gdyż jest to bardzo silny środek, przy którego użyciu łatwo o przykre efekty uboczne. Zawsze wybieraj zaufaną lub poleconą przez lekarza markę oleju, aby mieć pewność, że jest to produkt najwyższej jakości, który przyniesie najlepsze efekty.