Olej rycynowy – Zalety i zastosowania

Olej rycynowy ma właściwości nawilżające, co sprawia, że staje się idealnym lekarstwem na zmiany skórne, egzemę, łupież czy ukąszenia owadów.
Olej rycynowy a uroda

Olej rycynowy jest powszechnie znany ze swoich właściwości przeczyszczających, jednak istnieje także jego wiele innych zastosowań, którym warto przyjrzeć się bliżej. Mimo że niektórzy specjaliści wskazują, że w większych ilościach może być toksyczny, w medycynie tradycyjnej jest wykorzystywany od dawna.

Przeczytaj ten artykuł i dowiedz się, jak Ty możesz wykorzystać olej rycynowy.

Co warto wiedzieć o oleju rycynowym?

Olej rycynowy może być wykorzystywany do leczenia wielu dolegliwości – tak jak już wspomnieliśmy jego właściwości przeczyszczające sprawiają, że jest to doskonały naturalny środek na zaparcia. Olej ten pozwala uporać się z bólem, wzmacnia odporność, przyspiesza gojenie się ran, a także ma działanie przeciwbakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybicze.

Olej rycynowy jest otrzymywany z nasion rącznika pospolitego. Głównym składnikiem oleju są kwasy tłuszczowe, z czego 90% to tzw. kwas rycynolowy. To właśnie te kwasy są odpowiedzialne za wyjątkowe właściwości lecznicze oleju rycynowego.

Rącznik pochodzi z Indii, a w średniowieczu był nazywany ,,Dłonią Chrystusa” (łac. Palma Christi), gdyż uważało się, że rzeczywiście przypomina dłonie. Być może właśnie dlatego już w owych czasach dopatrywano się w tej roślinie cudownych właściwości.

Olej rycynowy

Rącznik upowszechnił się również w innych regionach świata i obecnie jest znany niemal na wszystkich kontynentach, również w Europie. Olej rycynowy bywa także wykorzystywany w przemyśle – na przykład w Rosji używa się go do naoliwiania maszyn, gdyż nie zamarza i nie traci swojej konsystencji nawet w niskich temperaturach.

Olej ten można wykorzystywać także jako dodatek do produktów spożywczych i potraw, składnik kosmetyków, farb, lakierów i włókien.

Należy pamiętać, że spożycie nieprzetworzonych nasion rącznika jest śmiertelnie niebezpieczne. Dopiero po przejściu odpowiednich procesów, do spożycia nadaje się gotowy olejek. Nie ma powodów do obaw – gotowy olej rycynowy nie jest szkodliwy, toksyny obecne są tylko w nasionach.

Tak jak w przypadku innych środków leczniczych czy kosmetycznych, również ten olej może jednak wywoływać pewne efekty uboczne, takie jak: podrażnienie skóry czy problemy trawienne. Nie powinny stosować go osoby cierpiące na skurcze, wrzody, hemoroidy oraz w czasie rekonwalescencji po operacji.

Olej rycynowy

Do czego wykorzystać olej rycynowy?

Oto kilka najważniejszych zalet oleju rycynowego:

  • Zwalcza zapalenie okrężnicy: Aby uwolnić się od bólu i dyskomfortu spowodowanego zaburzeniami jelitowymi, przygotuj kompres i przyłóż go do brzucha. Wystarczy, że zwilżysz szmatkę olejkiem i pozostawisz kompres na brzuchu przez godzinę lub dwie. Powtarzaj ten zabieg dwa razy dziennie.
  • Usuwa kalusy ze stóp: Olej rycynowy pomaga usunąć ze stóp nagromadzone martwe komórki. Zwilż szmatkę olejkiem i zaaplikuj bezpośrednio na miejsce występowania kalusa. Owiń gazą czy bandażem i załóż skarpetkę, aby opatrunek się nie przesuwał. Pozostaw na noc, a rano, gdy kalus będzie o wiele bardziej miękki, usuń go ze stopy.
  • Usuwa pieprzyki: Jest to bardzo popularny domowy sposób na pozbycie się pieprzyków. Przygotuj mieszankę oleju rycynowego i sody oczyszczonej. Zaaplikuj na pieprzyk i przykryj opatrunkiem. Pozostaw na noc, a rano umyj miejsce ciepłą wodą. Powtarzaj codziennie, aż pieprzyk odpadnie.
  • Leczy bóle stawów: Jeśli cierpisz z powodu artretyzmu i bólów stawów, olej rycynowy może Ci pomóc. Podgrzewaj 3 łyżki stołowe oleju przez około 3 minuty. Nawilż szmatkę lub wacik olejem i wetrzyj go w obolałe miejsca. Przykryj suchym opatrunkiem i ogrzewaj to miejsce (na przykład kocem elektrycznym).
  • Pozostaw na około pół godziny. Nie wykorzystuj tego sposobu jeśli występuje stan zapalny.
  • Wydłuża rzęsy: Jest to jedno z najpopularniejszych kosmetycznych zastosowań oleju rycynowego. Możesz wykorzystywać go zarówno do wydłużenia rzęs, jak i do poprawienia kondycji swoich brwi. Zaaplikuj olejek na rzęsy używając maskary. Powtarzaj zabieg codziennie przed pójściem spać, nie zmywając olejku. Twoje rzęsy staną się widocznie dłuższe i gęstsze.

Długie rzęsy

  • Dba o skórę: Olej rycynowy ma doskonałe właściwości nawilżające, przez co jest często składnikiem kosmetyków, balsamów i kremów. Ma on działanie zmiękczające, a dodatkowo chroni skórę, jednocześnie przyspieszające jej regenerację, gojenie się ran, ujędrniając ją, usuwając guzki, opryszczkę i oparzenia.
  • Dodany do szamponu regeneruje włosy i nadaje im zdrowy blask. Może być wykorzystywany także do pozbycia się łupieżu, jęczmieni czy śladów po ukąszeniach, na przykład komarów. Korzystając z właściwości oleju rycynowego, możemy także zapobiec przedwczesnemu starzeniu się skóry.
  • Wzmacnia paznokcie: Jeśli  Twoje paznokcie są kruche i łamliwe, zaaplikuj na nie olejek. Jest to doskonałe źródło witaminy E, które wzmocni i upiększy Twoje paznokcie.
  • Doskonały do masażu: Możesz wykorzystać ten olejek do wykonania masażu, który pozwoli Ci uporać się z bólem i stanami zapalnymi w mięśniach i stawach. Bardzo często wykorzystuje się go w aromaterapii.