Owies-właściwości odżywcze i zdrowotne

Owies jest bogaty w krzem, który odnawia tkanki łączne mózgu. Poza tym dostarcza nam mnóstwa energii i dzięki wysokiej zawartości witaminy B1 pomaga również poprawić pamięć.

Niewiele zbóż może poszczycić się tak licznymi właściwościami jak owies. Jego walory odżywcze są tak wysokie,że obecnie stał się jednym z najczęściej spożywanych produktów i to właśnie ze względu na jego wysoką zawartość witamin, minerałów i  błonnika. To jeszcze nie wszystko: ponadto owies pomaga w odchudzaniu i jest doskonałym sprzymierzeńcem wątroby.

Owies i jego niezwykłe korzyści zdrowotne

Owies był spożywany od wieków. Jego właściwości zarówno odżywcze, jak i energetyczne sprawiają, że stanowi podstawę wyżywienia wielu ludów i cywilizacji. Poza tym warto wiedzieć, że owies znany jest jako „król zbóż”, gdyż zawiera znacznie więcej białka, witamin, węglowodanów i składników odżywczych niż jakiekolwiek inne zboża. Wszystko to wytłumaczymy ci w tym artykule.

1. Owies- wartości odżywcze

2#:owies.jpg

  • Bogaty w witaminy: owies jest naturalną skarbnicą witaminy E i wszystkich, tak bardzo przydatnych, witamin z grupy B (przede wszystkim witaminy B1, B5 i B6).
  • Zawiera liczne minerały: w szczególności, niezbędne dla naszego organizmu: magnez, potas, wapń i cynk.
  • Bogaty w węglowodany złożone: niezbędne dla naszego zdrowia i do zdrowego trybu życia. Tutaj, powinniśmy wziąć pod uwagę jeszcze jedną właściwość owsa, a mianowicie fakt, że jego węglowodany wchłaniają się bardzo wolno. Co to oznacza? Owies jest łatwostrawny i  jednocześnie zapewnia nam długotrwałe uczucie sytości, dlatego jest tak doskonały przy dietach.

2. Owies- inne właściwości

3#:owies.jpg

  • Zapewnia uczucie sytości na dłużej. Owies jest niezwykle pomocny, żeby w sposób zdrowy i naturalny zrzucić zbędne kilogramy. Dzieje się tak, gdyż zawiera bardzo dużą ilość wolno wchłaniających się węglowodanów złożonych. W praktyce oznacza to, że uczucie sytości po spożyciu owsa utrzymuje się dużo dłużej niż w przypadku innych pokarmów. To pomaga nam nie podjadać między posiłkami. Poza tym owies jest doskonały, żeby kontrolować poziom cukru we krwi.
  • Pozytywnie wpływa na pracę mózgu!  Owies jest jednym z produktów najbardziej bogatych w krzem, cudowny pierwiastek, który nie tylko dba o tkanki łączne naszego mózgu, ale również je odnawia. Poza tym zawarte w nim węglowodany, dostarczają energii, podczas gdy, jak zawsze niezbędna, witamina B1 pomaga nam usprawnić pamięć. To jeszcze nie wszystko: owies jest bogaty w fosfor,  podstawowy pierwiastek w procesie kształtowania się mózgu i układu nerwowego w okresie młodości. Z tego powodu jest bardzo wskazany dla naszych dzieci. Tak więc może warto by było przyzwyczaić się do regularnego spożywania owsa na śniadanie?
  • Odpowiedni dla diabetyków. Tak jak już wspominaliśmy wcześniej, owies posiada właściwości kontrolowania poziomu cukru we krwi, dzięki czemu jest jednym z najbardziej polecanych zbóż dla diabetyków.
  • Zapobiega i pomaga przy zaparciach. To naprawdę doskonały środek na tę dolegliwość. Dzięki dużej zawartości rozpuszczalnego błonnika, poprawia przemianę materii i pomaga przy zaparciach. Nie zwlekaj, zacznij dzień od filiżanki płatków owsianych i zobaczysz, że od razu poczujesz się lepiej.
  • Kontroluje poziom cholesterolu we krwi. Być może zastanawiasz się w jaki sposób tego dokonuje? Jest to możliwe, dzięki zawartości podstawowych  aminokwasów, w szczególności metioniny, które pomagają w obniżeniu poziomu, tak zwanego, złego cholesterolu.  Poza tym owies dzięki zawartości błonnika i tłuszczów nienasyconych omega-6, pozwala zredukować poziom złego cholesterolu i jednocześnie podnieść dobry cholesterol (HDL). Jego właściwości są więc naprawdę doskonałe.
  • Dba o naszą wątrobę. Dzieje się tak, gdyż zawiera odpowiednią ilość aminokwasów, które stymulują pracę wątroby i przyczyniają się do produkcji większej ilości lecytyny, ponadto oczyszczając złożone produkty organizmu.
  • Pomaga w zapobieganiu raka.  Chociaż owies, oczywiście w żaden sposób, nie może zapobiec w 100% pojawieniu się tej choroby, jest jednak dodatkiem, który dzięki fitoestrogenom reguluje poziom hormonów, a w ten sposób, chroni nas przed np. rakiem piersi.
  • Dba o nasz układ krążenia. W szczególności dzięki wspominanym już właściwościom obniżania złego cholesterolu, owies przyczynia się do utrzymania naszego serca, krążenia oraz arterii w jak najlepszym stanie.
  • Zapobiega niedoczynności tarczycy. Wiedziałaś o tym? Tak w rzeczywistości jest, a to dlatego, że owies zawiera jod, minerał odpowiedzialny za odpowiednie funkcjonowanie tarczycy.
  • Dba o nasze kości. Owies dostarcza znacznej ilości wapnia, co pozwala nam na utrzymanie odpowiedniej ilości tego pierwiastka w organizmie, aby w ten sposób zapobiegać demineralizacji kości.