Owoce o najmniejszej liczbie kalorii

Owoce bez wątpienia odgrywają ważną rolę w diecie człowieka, ponieważ są doskonałym źródłem składników mineralnych, witamin, a także błonnika pokarmowego.
Owoce o najmniejszej liczbie kalorii

Ostatnia aktualizacja: 30 czerwca, 2019

Jeśli odchudzasz się i jesteś na diecie niskokalorycznej, a Twój plan diety pozwala Ci jeść owoce w południe lub w dowolnej ilości na obiad, zachowaj ostrożność, ponieważ istnieje kilka gatunków owoców, które są wysokokaloryczne. Z naszego artykułu dowiesz się, które owoce mają najmniejszą liczbę kalorii!

Owoce dozwolone w diecie

Większość diet (a zwłaszcza większość tych skutecznych i zdrowych) pozwala na spożywanie racjonalnej ilości owoców w ciągu dnia. Ważne, aby rozpoznać, które z nich nadają się do spożycia i pomagają w osiągnięciu celu. W jaki sposób? Według zawartości kalorii.

Poniżej znajdziesz tabelę kaloryczności i wartości odżywczych poszczególnych owoców, z której będziesz mogła wybrać te najbardziej odpowiednie dla swojej diety.

owoce w misce

Przeczytaj także artykuł: Owocowe śniadania – 4 pyszne pomysły

Owoce mają także inne istotne zalety: zawierają błonnik, przeciwutleniacze, składniki mineralne i witaminy. Należy spożywać od trzech do pięciu porcji owoców dziennie, dzieląc je odpowiednio między posiłkami: na śniadanie, obiad, kolację i jako przekąski.

Ogólnie rzecz biorąc, wszystkie owoce mają właściwości odchudzające, ponieważ zawierają mało kalorii w stosunku do objętości lub masy. Dają uczucie sytości, zwłaszcza, kiedy spożywa się je ze skórką.

Ze względu na zawartość błonnika, który pomaga pozbyć się szkodliwych substancji z organizmu, owoce mają także doskonałe właściwości oczyszczające. Poprawiają pracę jelit i zapobiegają zaparciom.

Działają również jako przeciwutleniacze, lub innymi słowy, zmniejszają powstawanie wolnych rodników, poprawiają metabolizm na poziomie komórek i ułatwiają proces rozpadu tłuszczów (lub lipolizę).

owocowa tacka

Mając na uwadze właściwości poszczególnych owoców, łatwiej wybrać jeden lub kilka z nich i spożywać w ciągu dnia. Chociaż wszystkie są dla nas korzystne, każdy z nich ma inne właściwości niż pozostałe.

Dieta bogata w owoce i warzywa pomaga w zdrowy sposób schudnąć, a przy tym eliminuje uczucie zmęczenia lub osłabienia.

Kiedy najlepiej spożywać owoce?

Niektórzy mówią, że owoce należy spożywać poza głównymi posiłkami, ponieważ jeżeli zostawia się je na deser, “gubią” większość składników odżywczych i witamin w procesie trawienia posiłków. Fermentują w żołądku i spowalniają cały proces. Z tego właśnie powodu wiele osób nie czuje się dobrze, jedząc owoce tuż po obiedzie.

Owoce najlepiej jeść między posiłkami, na przykład w porze lunchu lub późnym popołudniem, co najmniej 2-3 godziny przed lub po obiedzie czy kolacji.

owoce banany i mandarynki

Owoce zawierają związek o nazwie fruktoza, który zostaje zamieniony przez organizm w glukozę, czyli inaczej energię. Glukoza ta musi być uwolniona, tak aby nie odkładała się w organizmie w postaci tłuszczu.

To właśnie dlatego za najlepszą porę na spożywanie owoców uznaje się godziny poranne, ponieważ metabolizm jest wtedy na najwyższym poziomie. A zatem, proces trawienia pozwoli Ci spalić odkładającą się glukozę, a zarazem, zaspokoi Twój apetyt przynajmniej na kilka godzin.

Najlepsze owoce wspomagające utratę wagi lub te z najmniejszą liczbą kalorii to: gruszki, jabłka, kiwi i mandarynki. Związane są z nimi także inne składniki, takie jak: białka, lipidy i węglowodany. Dobra wiadomość jest taka, że są one zawsze dostępne, w dowolnej porze roku.

Tabela kalorii owoców

Zachowaj tę listę i umieść w widocznym miejscu, tak abyś mogła w każdej chwili do niej zajrzeć i wybrać owoce, które chcesz jadać częściej niż inne lub po prostu przeliczyć kalorie, które spożywasz danego dnia.

Wartość kalorii (kcal) w przybliżeniu dla 100 g owocu:

  • Arbuz: 15 kcal
  • Grejpfrut: 26 kcal
  • Truskawki: 27 kcal
  • Nieśplik japoński: 28 kcal
  • Malina: 30 kcal
  • Brzoskwinia: 30 kcal
  • Melon: 30 kcal
  • Czarna Porzeczka: 35 kcal
  • Śliwka: 36 kcal
  • Czerwona porzeczka: 37 kcal
  • Gruszka: 38 kcal
  • Żurawina: 41 kcal
  • Mandarynka: 41 kcal
  • Jabłko: 45 kcal
  • Figa: 47 kcal
  • Wiśnia: 48 kcal
  • Morela: 52 kcal
  • Pomarańcza: 53 kcal
  • Ananas: 55 kcal
  • Kiwi: 56 kcal
  • Winogrono: 61 kcal
  • Granat: 62 kcal
  • Mango: 73 kcal
  • Banan: 85 kcal
  • Awokado: 232 kcal
owoce

Polecamy przeczytać również: Owoce, które Cię naturalnie nawodnią

A co z bakaliami?

Jeśli szukasz diety bogatej w białko, najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie będą suszone owoce, jednakże mają dużo kalorii. Dobrą wiadomością jest jednak to, że szybciej się nimi nasycisz.

Wartość kalorii (kcal) w przybliżeniu dla 100 g owocu:

  • Suszona śliwka 177 kcal
  • Suszone daktyle: 256 kcal
  • Suszona figa 270 kcal
  • Rodzynki: 301 kcal
  • Kasztany: 349 kcal
  • Orzeszki ziemne: 452 kcal
  • Migdały: 499 kcal
  • Orzeszki piniowe: 568 kcal
  • Pistacje: 600 kcal
  • Orzechy laskowe: 625 kcal
  • Orzechy włoskie: 670 kcal

Można by pomyśleć, że to za dużo jak na tak małą ilość produktu, jednak obecne w bakaliach kwasy tłuszczowe i substancje odżywcze czynią je znacznie zdrowszą alternatywą, dlatego poleca się je jako zamiennik niektórych dań.

Przykład: 100 g śmietany lub świeżego sera to ponad 300 kalorii, plaster steka – więcej niż 400, wędliny – nie mniej niż 300 kalorii i rośliny strączkowe – około 350 kcal. Mniej tuczące warzywa to przede wszystkim sałata, ogórek, rzodkiewka i kabaczek.

Zdjęcia: Seana McEntee, Kim Lowton, Clare Bell, Mario Diogo, Victor, Championship catering i Steve Parker bogoni.


Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.