Owoce – oto 5 najzdrowszych!

Najzdrowsze owoce

Prawidłowo dobrana dieta to jeden z najważniejszych czynników pozwalających osiągnąć doskonałe zdrowie. Oczywiście owoce są jednym z tych produktów, które mają najbardziej korzystny wpływ na Twój organizm, głównie z uwagi na wysoką zawartość witamin.

Dlatego ich spożywanie jest zalecane we wszystkich sytuacjach. W dalszej części artykułu przedstawimy najzdrowsze owoce dostępne na rynku, dzięki czemu będziesz mógł dowiedzieć się o nich nieco więcej.

Owoce – oto 5 najzdrowszych!

Najlepiej je spożywać w postaci świeżej. Jeśli nie jest to możliwe, pamiętaj o tym, że wiele owoców zachowuje swoje właściwości nawet w postaci suszone lub mrożonej.

Warto wiedzieć także o tym, że też, że najlepiej jest spożywać owoce sezonowe, szczególnie hodowane tam, gdzie mieszkasz. Możesz jeść owoce na różne sposoby, a nawet można zrobić sobie z nich naprawdę duży wybór potraw i deserów.

1. Jagody

Jagody rosną głównie w chłodnym i umiarkowanym klimacie, co oznacza, że najczęściej występują na półkuli północnej, w tym również i u nas. Cechują się niewielką liczbą kalorii oraz licznymi korzystnymi dla organizmu właściwościami.

Niektóre z nich to na przykład wysoka zawartość witaminy C, potasu, żelaza, wapnia, do tego znaleźć można w nich wysokie stężenie naturalnych barwników, takich jak antocyjany, czy też karotenoidy.

Jagody

Między innymi z tego powodu jagody są doskonałymi naturalnymi przeciwutleniaczami, które pozwalają zapobiegać powstawaniu takich chorób, jak nowotwory czy zwyrodnienia plamki żółtej.

Ponadto są one bardzo pomocne w zapobieganiu infekcjom dróg moczowych. I na koniec owoce te stanowią także bogate źródło błonnika, który usprawnia funkcjonowanie jelit, a także korzystnie wpływa na Twoje zęby, włosy i mięśnie.

2. Pomarańcze

Pomarańcze są z kolei uważane za jedne z najzdrowszych dostępnych na rynku. Jak powszechnie wiadomo są one doskonałym źródłem witaminy C, która pomaga zapobiegać i leczyć choroby układu oddechowego, nawet takie, jak grypa, przeziębienie lub katar.

Owoce te zawierają również znaczne ilości potasu, który jest niezwykle cennym składnikiem dla mięśni. Zawierają one również hesperydyny, czyli związki chemiczne korzystnie wpływające na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.

Pomarańcze

Charakterystyczny zapach pomarańczy pozwala łagodzić stany napięcia nerwowego i niepokoju, dlatego też owoce te znakomicie nadają się do zabiegów relaksacyjnych.

Inną korzystną właściwością pomarańczy jest ich wysoka zawartość przeciwutleniaczy i związków stymulujących oczyszczanie organizmu, dlatego owoce te mają zbawienny wpływ na Twoje ciało. Kiedy jesz pomarańcze, Twoje komórki będą pełnymi garściami czerpać z korzyści oferowanych im przez te wspaniałe owoce.

3. Jabłka

Bardzo popularne i zdrowe owoce to jabłka. Są one naturalnymi i bardzo skutecznymi przeciwutleniaczami, głównie dzięki wysokiej ilości zawartych w nich flawonoidów pozwalających uniknąć chorób, takich, jak rak i opóźniających przy tym proces starzenia się.

Związki te przyczyniają się także do ogólnego wzmocnienia systemu odpornościowego. Lekarze zalecają spożywanie jabłek w dużych ilościach, ponieważ ich zawartość pozwala także obniżyć poziom bakterii występujących w jamie ustnej.

Jabłka

Skórki jabłek mają wysoką zawartość błonnika, który pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu we krwi, a przede wszystkim stymuluje prawidłową pracę jelit. Jabłka zawierają również sporą ilość wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i potasu.

4. Kiwi

Chociaż popularność kiwi nie jest w naszym kraju zbyt wysoka, to jednak owoce te oferują wiele korzystnych właściwości dla Twojego zdrowia.

Są one ważnym źródłem błonnika, który, jak już wspomniano we wcześniejszych poradach pomaga w normalizacji poziomu cholesterolu i usprawnia funkcjonowanie układu trawiennego, a w szczególności jelit.

A dodatkowo, co może wydać się niewiarygodne, owoce kiwi zawierają dwukrotnie więcej witaminy C niż pomarańcze.

Kiwi

Witamina ta wzmacnia nasz system odpornościowy i zapobiega powstawaniu chorób układu oddechowego, a także stymuluje wchłanianie żelaza.

Owoce kiwi są bogate w luteinę, naturalny pigment, który działa jako filtr UV zatrzymujący szkodliwe promieniowanie słoneczne.

Kiwi zawierają także spore ilości kwasu foliowego, który znakomicie sprawdza się do celów zapobiegania niedokrwistości lub zaburzeń układu sercowo-naczyniowego.

5. Truskawki

Nie licząc tego, że są po prostu pyszne, truskawki cechują się także znakomitymi właściwościami zdrowotnymi. Owoce te mają wysoki poziom witaminy C, lecytyny i pektyny, które zmniejszają poziom cholesterolu i zapobiegają rozwojowi chorób takich, jak miażdżyca.

Truskawki również pomagają w kontrolowaniu cukrzycy typu II, korzystnie wpływają także na problemy kardiologiczne i stany zapalne. Owoce te zawierają także kwasy omega 9 i wiele składników mineralnych, takich jak magnez i miedź.

Truskawki

Właściwości truskawek dobrze sprawdzają się w przypadku biegunki. Owoce te są również wykorzystywane jako środek do pielęgnacji skóry, głównie siniaków i pryszczy.

Na koniec należy wspomnieć, że truskawki są także znakomitą, naturalną pastą do zębów – dzięki nim można łatwiej utrzymać higienę jamy ustnej i uchronić się przed ubytkami w zębach i nieświeżym oddechem.