Owoce na profilaktykę raka piersi!

Owoce pomagają skutecznie zapobiec zachorowaniom na raka piersi. Pamiętaj jednak, że większość ich właściwości znajduje się w skórce.
Owoce na walkę z rakiem piersi

Według Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem, jedna na każde osiem kobiet choruje na raka piersi. Żeby uniknąć choroby zaleca się zdrową dietę, bogatą w owoce i warzywa.

Dzisiaj przedstawimy Wam owoce, które hamują rozwój złośliwych komórek.

Owoce mogą zapobiec nawet 40% zachorowań na raka

Wiele badań dowiodło związek pomiędzy żywieniem, nawykami, aktywnością fizyczną i rakiem. Prawie połowa kobiet chorujących na tę przypadłość, mogłaby tego uniknąć prowadząc zdrowy tryb życia, uprawiając spory i jadając odpowiednio zbilansowane posiłki.

Czynnikami ryzyka w przypadku raka piersi są:

  • Zaawansowany wiek
  • Uwarunkowania genetyczne
  • Gęste piersi
  • Terapie hormonalne
  • Nadwaga
  • Spożywanie alkoholu
  • Przynależność do białej rasy
  • Nadmierne ćwiczenia
  • Palenie tytoniu
  • Doustne środki antykoncepcyjne
  • Pierwsza miesiączka przed 11. rokiem życia
  • Menopauza po 55. roku życia
  • Nieposiadanie dzieci
  • Pierwsza ciąża po 35. roku życia
  • Ciąża przed 15. rokiem życia
  • Niekarmienie piersią
  • Dieta niska w witaminy i proteiny

Tylko 10% wszystkich przypadków ma związek z czynnikami dziedzicznymi lub genetycznymi. Dlatego też, żeby uniknąć raka piersi, pamiętaj o samobadaniach podczas kąpieli, o corocznej mammografii i dostosuj się do poniższych wskazówek:

Jadaj świeże owoce codziennie

Mogą to być naturalne soki, koktajle lub sałatki. Najważniejsze, żeby zjadać 3 owoce dziennie (i 2 warzywa).

Częściej sięgaj po warzywa

Przede wszystkim papryka, marchew, pomidory i zielone warzywa liściaste. Najlepiej, jeśli są surowe (ewentualnie ugotowane na parze).

Zastąp rafinowane mąki tymi pełnoziarnistymi

Ryż, makarony, ciastka, pizza i inne produkty zawierające mąkę, powinny być możliwie razowe. Polecamy też kuskus, quinoę, owies itp.

Nie zapominaj o roślinach strączkowych

Wszystkie są niezastąpione dla zdrowia. Masz do wyboru ciecierzycę, soczewicę, fasolę, groch i soję (koniecznie ekologiczną).

Ogranicz spożycie czerwonego mięsa

Duże ilości wołowiny, baraniny lub wieprzowiny podwyższają gęstość kaloryczną w organizmie. Oprócz tego, podnoszą pH, co sprzyja rozwojowi komórek rakowych.

Zapomnij też o mięsach przetwarzanych, takich jak parówki, czy wędliny.

Wyeliminuj z diety fast foody

Jeżeli od czasu do czasu zjadasz hamburgera z frytkami, to nie ma problemu. Nie możesz jednak sięgać po fast foody zbyt często.

Zachowaj odpowiednią wagę

Nadwaga sprawia, że stajesz się bardziej podatna na choroby. Aktywność fizyczna i zdrowa dieta pomogą Ci zgubić zbędne kilogramy bez większego wysiłku.

Unikaj napojów słodzonych, alkoholu i kofeiny

Są one ściśle związane z chorobami u osób dorosłych (30% z nich to nowotwory). Jeżeli chodzi o spożycie alkoholu, badania dowodzą, że podnosi on ryzyko zachorowań na raka piersi o 12%.

Odwiedź ten artykuł: Produkty potencjalnie rakotwórcze – poznaj je!

Owoce na profilaktykę raka piersi

Oprócz tego, że powinnaś zastosować się do powyższych wskazówek, naucz się wybierać takie owoce, które pomogą Ci zapobiec chorobie. Pamiętaj, żeby jadać je na surowo i – w miarę możliwości – zawsze ze skórką. To właśnie w niej znajduje się większość pozytywnych właściwości.

Jagody

Jagody

Posiadają zdolność zwalczania stanów zapalnych i zapobiegania rozwojowi chorób. Jagody dostarczają fitonutrientów, które niszczą komórki rakowe. Przeciwutleniacze zawarte w tych maleńkich owocach poprawiają skuteczność leczenia farmakologicznego.

Wystarczy garstka jagód raz na dzień. Możesz dodać je do sałatek, jogurtu, albo przygotować owocowy koktajl.

Pomarańcze

Sok z pomarańczy

W zasadzie wszystkie owoce tego koloru (na przykład papaja czy brzoskwinia) posiadają zdolność zapobiegania nowotworom piersi i dostarczają ogromnej ilości witaminy C, która wzmacnia nasz system odpornościowy.

Najlepiej byłoby, gdybyś pijała sok pomarańczowy codziennie rano, i zjadała brzoskwinię lub papaję jako deser do obiadu i do kolacji.

Owoce granatu

Owoce granatu

Już od Starożytności jadano owoce granatu jako lekarstwo na choroby. Jakieś 2000 lat temu mówiono o nich „moc natury”. Aktualne badania dowodzą, że granaty są bogate we flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze i polifenole.

Ze względu na zawarte w nich składniki, owoce granatu bardzo skutecznie zapobiegają zachorowaniom na raka (i nie tylko raka piersi; również prostaty, płuc i jelita grubego).

Pamiętaj! Do obiadu – sok z owoców granatu!

Przeczytaj też: Soki obniżające poziom cholesterolu – przepisy

Owoce leśne itp.

Owoce leśne

Mówiliśmy już o jagodach. Podobne właściwości prezentują czereśnie, porzeczki, jeżyny, winogrona i truskawki. Zawierają ogromną dawkę przeciwutleniaczy, które chronią nasze komórki. Wystarczy garstka dziennie (na przykład na drugie śniadanie). Pycha!