Owoce na śniadanie – największe korzyści

Świeże owoce na śniadanie

Co zwykle jadasz na śniadanie? Pewnie jak większość z nas: szybka kawa i równie szybki tost albo – co gorsza – wybiegasz z domu bez śniadania i zjadasz coś na szybko w pracy.

Przy takim trybie życia prawdopodobnie już koło południa jesteś zmęczona i brak ci energii na resztę dnia. Należy zdać sobie sprawę z tego, że rezygnacja ze śniadania lub tylko szybka kawa to bardzo niezdrowy nawyk.

Niestety wielu z nas go praktykuje z braku czasu o poranku. Często wolimy pospać kilka minut dłużej, niż wykorzystać je na porządne śniadanie.

Wcale jednak nie potrzebujesz wiele czasu, aby przygotować pożywne i bogate w energię śniadanie. Wystarczy sięgnąć po owoce! Dostarczają one wiele witamin, a ich przygotowanie nie jest czasochłonne. Dziś podpowiadamy, jakie owoce wybrać na początek dnia.

Śniadanie z owoców: wielkie korzyści dla organizmu

Zjadanie owoców na śniadanie przynosi wiele korzyści wszystkim: kobietom, mężczyznom, dzieciom czy osobom starszym. Często pojawia się jednak pytanie: jak podawać owoce na śniadanie? Przecież samotne jabłko, banan czy kiść winogron to dość nudny i mało zachęcający posiłek.

Co więcej, o poranku znacznie bardziej mamy ochotę na szklankę ciepłego mleka i rogalika lub inny pyszny wypiek z cukierni niż na zdrowe owoce.

Powszechnie wiadomo jednak, że słodkie śniadania przez dłuższy okres czasu niekorzystnie odbijają się na naszym zdrowiu. Co jest tego przyczyną?

Produkty cukiernicze nie dostarczają organizmowi niczego poza sporą dawką kalorii. Nie zawierają one żadnych cennych substancji odżywczych ani też nie dostarczają uczucia sytości.

Po krótkim czasie znów odczuwamy głód, a także czujemy się zmęczone i brak nam energii do życia. Dowiedz się, dlaczego na śniadanie zamiast po rogalika czy tosty z dżemem warto sięgnąć po owoce.

Dlaczego na śniadanie warto jeść owoce?

Sałatka owocowa

Pomyśl, że w nocy spędzamy od 6 do 8 godzin bez jedzenia, a gdy budzimy się z rana, to nasz żołądek jest zupełnie pusty. Nie należy „zapełniać” go czymkolwiek, a już na pewno nie produktami bogatymi w puste kalorie i tłuszcze, których źródłem są wszelkiego rodzaju wyroby cukiernicze.

Organizm potrzebuje wiele czasu, aby strawić te tłuszcze, jednak w zamian nie otrzymuje żadnych substancji odżywczych ani energii, zatem głód szybko powraca, a my czujemy się zmęczone i znużone.

Owoce są źródłem łatwo przyswajalnych dla organizmu cukrów, które korzystnie wpływają na pracę mózgu o poranku. Warto pamiętać, że organ ten wykorzystuje 20% całkowitej energii dostarczanej w ciągu dnia.

To właśnie glukoza jest podstawowym paliwem niezbędnym do realizowania przez mózg swych funkcji. Owoce są więc doskonałym pożywieniem, które pomaga nam z energią rozpocząć dzień, a ponadto nie stanowią one obciążenia dla żołądka, który trawi je szybko i łatwo.

Owoce – bogatym źródłem składników odżywczych

Owoce są również cennym źródłem wody, błonnika, witamin i składników mineralnych, które pozwalają utrzymać organizm odpowiednio nawilżony oraz pomagają zapobiegać wzdęciom. Są więc idealnym dodatkiem do śniadania.

Pamiętaj jednak, że owoce należy spożywać w towarzystwie niektórych białek i wolno wchłanianych przez organizm węglowodanów. W ten sposób otrzymamy zdrowe, zbilansowane i pożywne śniadanie, które dostarczy nam energii na cały dzień.

Najlepsze owoce na śniadanie

Zdrowe śniadanie

Śniadanie na bazie owoców jest jedną z najlepszych opcji na zdrowy i energiczny początek dnia. Które z owoców są najodpowiedniejsze na pierwszy posiłek w ciągu dnia? Poniżej przedstawiamy listę owoców, których nie powinno zabraknąć w twojej kuchni.

  • Grejpfruty
  • Czerwone winogrona
  • Pomarańcze
  • Mandarynki
  • Kiwi
  • Truskawki
  • Banany
  • Ananasy
  • Arbuzy
  • Melony
  • Brzoskwinie
  • Gruszki
  • Jabłka
  • Śliwki
  • Maliny
  • Wiśnie

Zdrowe i oryginalne sposoby na podanie owoców na śniadanie:

  • Miska płatków owsianych z dodatkiem 5 truskawek i połówki kiwi.
  • Naturalny sok z papai oraz połówka jabłka i 3 orzechy.
  • Naturalny jogurt grecki z pokrojoną na kawałki brzoskwinią. Sok z grejpfruta.
  • Sałatka ze szpinaku z dodatkiem ananasa i orzechów. Sok pomarańczowy.
  • Naturalny sok z gruszki. Miska sałatki owocowej z arbuza, melona i 3 zmielonych migdałów.
  • Pokrojona na kawałki pomarańcza w polewie z miodu. Filiżanka zielonej herbaty.
  • Miska płatków owsianych, dwie łyżki jogurtu greckiego i pokrojona na kawałki śliwka. Naturalny sok z jabłek.
  • Kawałki banana polane łyżką miodu. Naturalny sok z jabłek z dodatkiem drożdży piwnych.
  • Kromka żytniego chleba z plasterkiem piersi z indyka i plastrem ananasa. Naturalny sok z gruszek.
  • Filiżanka naparu z truskawek, miska sałatki z brzoskwini, orzechów i rodzynek.
  • Mandarynka, omlet ze szpinakiem i sok z granatów.
  • Plasterek chudej szynki. Szklanka naturalnego soku z pomarańczy.

Owocowe śniadanie

Zapamiętaj

Podsumowując, doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że rankami cierpimy na brak czasu, aby spokojnie przygotować zdrowe i pożywne śniadanie. Jednakże większość z powyższych przepisów nawet nie wymaga włączenia kuchenki.

Wystarczy obrać kilka owoców i pokroić je na kawałki, a następnie użyć sokowirówki czy blendera, aby przygotować pyszny sok. Jeśli włożysz w przygotowanie śniadania odrobinę chęci i dobrej woli, sama przekonasz się, że było warto.

Śniadanie z owocami w roli głównej pomaga już od samego rana regulować pracę jelit, dostarcza uczucia sytości oraz wprawia w dobry humor.

Jeśli twoje śniadanie będzie dodatkowo zawierało odpowiednią dawkę białka (jajka lub plasterek chudej szynki), dostarczysz swojemu organizmowi kompletną dawkę składników odżywczych, która pomoże ci dotrwać do obiadu bez podjadania. Koniecznie wprowadź nawyk zdrowego śniadania do swojego życia już dziś!