Owoce i warzywa przypominające części ciała

Czy wiesz, że awokado mają kształt przypominający macicę, a ich dojrzewanie trwa 9 miesięcy? To dokładnie tyle samo, co ciąża.

Niektóre owoce i warzywa niezwykle przypominają części ludzkiego ciała. Czy w związku z tym produkty te w specjalny sposób oddziałują na organy, do których są podobne? Wszyscy wiemy, że Matka Natura jest niezwykle mądra i wszystko zaplanowała w najdrobniejszych szczegółach, tak ewidentny sygnał jest dla nas jednak nieco szokujący.

W naturze nic nie dzieje się przypadkiem, wszystko ma jakiś cel. Dzisiaj chcemy więc, żebyś poznał owoce i warzywa przypominające różne części ludzkiego ciała. Dzięki temu dowiesz się, jakie produkty wybierać i w jaki sposób wpływa to na funkcjonowanie Twojego organizmu.

Owoce i warzywa przypominające części ciała

1. Marchewka a ludzkie oczy

Marchew to produkt niezwykle korzystny dla naszego zdrowia, zwłaszcza dla ludzkiego wzroku. Dzieje się tak za sprawą zawartego w niej beta-karotenu. Marchew to także źródło witamin A, C, B1, B2, B3, B6, B9, E oraz K, a także choliny i minerałów takich jak potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor.

To wszystko sprawia, że marchewki to jedne z najlepszych produktów, jakie możesz włączyć do swojego jadłospisu. Wszystkie wspomniane wyżej składniki są niezwykle ważne dla naszego zmysłu wzroku. Musisz wiedzieć, że poważny niedobór witaminy A może skutkować tzw. kurzą ślepotą, czyli niemożliwością widzenia wieczorem.

Co więcej, witamina ta zapobiega tworzeniu się zaćmy oraz związanej z wiekiem degeneracji mięśni. Jeśli przekroisz marchewkę wszerz, zauważysz jak jej przekrój przypomina zarys ludzkiego oka. Widoczne są tam linie tworzące kształt podobny do kształtu źrenicy oraz tęczówki.

Możesz jeść tak dużo marchwi, jak tylko masz ochotę. Ugotowane marchewki mają wprawdzie przyjemny słodki smak, jednak gotowanie pozbawia je wielu przyciwutleniaczy, które korzystnie wpływają na wzrok.

Marchew to przede wszystkim węglowodany i źródło zdrowego błonnika, nie zawiera za to tłuszczów nasyconych, ani cholesterolu. Jej niska zawartość kaloryczna (40 kalorii na 90 gramów) sprawia, że jest to doskonała przekąska dla osób zmagających się ze zbędnymi kilogramami.

2. Truskawki a zęby

Jak z pewnością zauważysz na poniższym obrazku, przekroje zęba i truskawki są do siebie bardzo podobne. Pokrywa się to z korzystnym wpływem truskawek na stan Twojego uzębienia – owoce te wybielają oraz wzmacniają zęby, a także dbają o zdrowie dziąseł i jamy ustnej.

Ząb truskawka

3. Imbir a żołądek

Inne niezwykłe podobieństwo wykazują imbir i ludzki żołądek. Na Dalekim Wschodzie imbir był używany przez wieki do walki ze schorzeniami tego organu, warto więc mieć ten fakt na uwadze. Jeśli dokładnie się przyjrzysz, z pewnością zauważysz ich podobny kształt.

Imbir żołądek

4. Pomidor a ludzkie serce

Jeśli przekroisz pomidora na pół, z pewnością zauważysz w jaki sposób są w nim rozlokowane gniazda nasienne. Ich rozmieszczenie w niezwykły sposób przypomina rozkład komór serca. Pomidory to jedne z najzdrowszych produktów spożywczych.

Pomidory są bogate w likopen, pigment roślinny chroniący serce przed wieloma schorzeniami i negatywnym wpływem podwyższonego cholesterolu. Co ciekawe, pigment ten posiadają nawet owoce i warzywa, które nie są czerwone – na przykład fasola czy pietruszka.

5. Fasola a nerki

Fizyczne podobieństwo pomiędzy fasolą a nerkami jest bardziej niż oczywiste. Co więcej, fasola ma niezwykłe właściwości pomagające oczyścić ten organ ze szkodliwych substancji. Już tradycyjna chińska medycyna wykorzystywała fasolę do poprawy funkcjonowania i wzmacniania nerek.

6. Cytrusy a gruczoły piersiowe

Pomarańcze, cytryny, limonki oraz grejpfruty przypominają kształtem ludzką pierś. Jak wiąże się to z ich właściwościami zdrowotnymi? Owoce te wspomagają naturalny drenaż limfatyczny gruczołów piersiowych, dzięki czemu ograniczają rozwój komórek nowotworowych w piersi.

7. Figi a narządy płciowe

Figi to owoce o zdolności podwyższania libido oraz płodności u obydwu płci. Co więcej zawierają one duże ilości witaminy B6, odpowiedzialnej za wydzielanie serotoniny – hormonu szczęścia. Przyjrzyj się obrazkowi poniżej i powiedz, czyż przekrój figi czegoś Ci nie przypomina?

Figi wagina

8. Orzechy i ludzki mózg

Wie o tym każde dziecko – orzechy doskonale działają na ludzki mózg. Właściwość ta to zasługa wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 oraz omega-9. Co może zaskakiwać to fakt, że marszczenia na powierzchni orzecha oraz kształt skorupki są prawie identyczne jak w przypadku ludzkiego mózgu.

Orzechy maksymalizują proces rozwoju neuroprzekaźników i pomagają utrzymać odpowiedni poziom substancji chemicznych w mózgu. Wyniki badań potwierdzają, że regularne spożycie orzechów pomaga zwalczać takie choroby jak depresja czy demencja.

9. Awokado a macica

Jak zaraz się przekonasz, awokado w ogromnym stopniu przypomina kształt macicy. Spośród różnych właściwości zdrowotnych, jakimi mogą pochwalić się te owoce warto wyróżnić wysoką zawartość kwasu foliowego, szczególnie zalecanego kobietom w ciąży lub starającym się o dziecko.

Kwas foliowy zapobiega na przykład dysplazji szyjki macicy – choroby przednowotworowej. Inna ciekawostka to fakt, że awokado dojrzewa dokładnie 9 miesięcy – to tyle samo, ile rośnie dziecko w łonie matki.

Macica awokado

10. Seler a kości

Musisz przyznać, że łodygi selera w dużym stopniu przypominają ludzkie kości, a co ciekawe seler doskonale wpływa na ich kondycję. Kość promieniowa czy łokciowa wyglądają zupełnie jak długie i smukłe łodygi tego warzywa. Na tym podobieństwa się nie kończą – zarówno seler jak i kości w 23% składają się z sodu.

Seler zawiera dużą ilość krzemionki, która jest niezbędna dla odpowiedniej struktury i wytrzymałości kości. Co więcej, obecny w selerze wapń to kolejny element kluczowy dla zdrowia układu ruchu.

11. Banany i ludzkie dłonie

Z pewnością wiesz, że banany to doskonałe źródło potasu, niezbędnego dla zdrowia stawów i mięśni. Minerał ten zapobiega degeneracji układu ruchu.

Jak widzisz, natura jest naprawdę niezwykła i wysyła nam wiele sygnałów, których czasami nie jesteśmy nawet w stanie odczytać. Dzięki językowi podobieństw, wiemy już jakie owoce i warzywa są najlepsze dla poszczególnych partii naszego organizmu. Wiedza ta może być bardzo przydatna, a zbliżając się do natury możemy lepiej poznać samych siebie.