Owoce zwalczające stany zapalne

Czy wiedziałaś, że istnieją owoce, które naturalnie zwalczają stany zapalne? Czytając niniejszy artykuł, poznasz te najskuteczniejsze.
Owoce

Stany zapalne przydarzają nam się bardzo często. Problemy z układem trawiennym, okresy, w których wątroba zdaje się być znacznie bardziej spuchnięta, niż zwykle czy nawet tak popularne zatrzymywanie płynów w organizmie, wywołujące opuchliznę – we wszystkim tym możesz sobie ulżyć poprzez utrzymywanie odpowiedniej diety.

Istnieją jednak owoce, które dzięki ogromnej zawartości antyoksydantów i składników leczniczych, mogą pomóc nam bronić się przed czynnikami wywołującymi stany zapalne, wzmacniając tym samym nasz naturalny system odpornościowy.

Zawarta w nich duża ilość wody, minerałów i witamin stanowi podstawę wzmacniania organizmu, co stanowi ochronę przed przydarzającymi się nam od czasu do czasu stanami zapalnymi. Czy chciałabyś dowiedzieć się, jakie to owoce?

Owoce zwalczające stany zapalne: na pierwszym miejscu ananas

Owoce zwalczające stany zapalne: ananas

Ananas jest jednym z najlepszych dostępnych owoców zwalczających stany zapalne. Czy wiesz, co jest jego tajnym sekretem? Bromelina.

Bromelina to enzym trawienny zawierający siarkę. Gdy spożywa się zawierające ją produkty, wspomaga proces trawienia i wywołuje reakcję zwalczającą stany zapalne w naszym organizmie. Pomaga redukować ilość zatrzymanych w ciele płynów i zmniejsza stany zapalne pojawiające się w stawach.

W celu zwiększenia skuteczności aktywnych składników ananasa, zaleca się jeść go z rana na pusty żołądek.

Jeżeli pewnego dnia obudzisz się z problemem wzdęć, z opuchniętymi nogami bądź symptomami zatrzymania wody w organizmie, będzie to doskonały moment na przygotowanie kilku plastrów świeżego ananasa bądź na zrobienie naturalnego soku. Zobaczysz, jak dobrze te owoce wpłyną na Twoje samopoczucie!

Polecamy też przeczytanie artykułu: Ananas – jak go wyhodować w domu?

2. Cytryna i zawarte w niej bioflawonoidy

Cytryny - owoce zwalczające stany zapalne

Wiele  razy wspominaliśmy już na naszej stronie internetowej o korzystnych właściwościach, jakie zawiera cytryna oraz o tym, jak dobre dla zdrowia jest wypijanie co rano szklanki ciepłej wody z sokiem z cytryny.

Czy zdawałaś sobie jednak sprawę, że owoce te są również jednymi z najlepiej zwalczającymi stany zapalne produktami?

Dzieje się tak z powodu zawartych w cytrynie bioflawonoidów, znajdujących się głównie w skórce, miąższu i w białej części cytryny. Składnik ten jest bardzo użyteczny w redukowaniu siniaków, ponadto działa w naszym organizmie jak naturalny antybiotyk i dodatkowo przynosi ulgę we wszystkich rodzajach stanów zapalnych.

Pamiętaj, że aby skorzystać z leczniczych właściwości bioflawonoidów, należy używać również skórkę i białą część cytryny. Dlatego jedną ze skutecznych metod, aby to zrobić, jest używanie Papaja - owoc zwalczający stany zapalne

Papaina, składnik występujący w miąższu papai, jest enzymem używanym w naturalnej medycynie w celu niesienia ulgi w bólu i łagodzenia wszelkich stanów zapalnych. Działanie tych owoców jest wprost cudowne.

Aby korzystać z ich leczniczych właściwości, wystarczy zjeść zaledwie pół średniej wielkości owocu dziennie.

Regularnie uwzględniając owoce papai w swoim jadłospisie, dostarczysz swojemu organizmowi dużą dawkę witaminy C, żelaza, wapnia i jednego z najlepszych antyoksydantów, jakie ma nam do zaoferowania natura: beta karoten. 

Należy również pamiętać, że owoce papai są lekkostrawne i działają antyseptycznie na błonę śluzową układu trawiennego. Jest to szczególnie korzystne, gdy cierpimy na wirusowe zakażenie przewodu pokarmowego (potocznie znane jako grypa żołądkowa) bądź na zapalenie okrężnicy.

4. Czereśnie, idealne na na zapalenie stawów

Czereśnie - owoce zwalczające stany zapalne

„Magiczny” składnik występujący w czereśniach pomocny w zwalczaniu stanów zapalnych to antocyjany (naturalny barwnik). To właśnie temu naturalnemu pigmentowi czereśnie zawdzięczają swój apetyczny kolor.

Jednakże, najciekawszym faktem dotyczącym tych niewielkich acz przepysznych sezonowych owoców, jest to, że wykazują one działanie przeciwzapalne znacznie silniejsze, niż aspiryna. Stąd według pewnych badań, czereśnie są cenione za ich korzystny wpływ na zdrowie osób cierpiących na zapalenie stawów.

Nie powinniśmy też przeoczać faktu, że owoce te są również bogate w antyoksydanty, witaminę C i kwercetynę, rodzaj enzymu zwalczający wolne rodniki.

Czy chciałabyś dowiedzieć się, jak spożywać czereśnie, by czerpać jak najwięcej korzyści z ich przeciwzapalnych właściwości w leczeniu artretyzmu? To bardzo proste. Po prostu zjadaj po obiedzie 15 czereśni. Pycha!

5. Moc ukryta w skórce jabłka

Jabłka - owoce zwalczające stany zapalny

Czy jesteś jedną z tych osób, dla których bez jabłka nie ma śniadania? Jeżeli nie, warto by było przyjąć ten prosty lecz bardzo zdrowy zwyczaj żywieniowy i jeść te owoce każdego dnia.

Zachęcamy Cię również do przeczytania artykułu: Jedz jabłka na poprawę…

W innych artykułach na naszym blogu wspominaliśmy już liczne korzyści wynikające z jedzenia jabłek w kwestii zdrowia serca, a nawet w dbaniu o piękną sylwetkę. Czy zdawałaś sobie jednak sprawę z tego, że są one również skutecznym sposobem na leczenie stanów zapalnych?

Według badania opublikowanego w Department of Immunology and Infectious Diseases at the Montana State University w Stanach Zjednoczonych, skórka jabłka zawiera enzymy pomocne w zwalczaniu tak zwanych limfocytów T, stojących za większością stanów zapalnych.

Skórka jabłka zawiera również pektyny dostarczające minerałów i witamin pomocnych we wszelkich zapaleniach.