Pestka awokado – Dlaczego nie warto jej wyrzucać?

Antyoksydanty zawarte w awokado mogą okazać się pomocne w walce z przedwczesnym starzeniem się skóry. Ponadto, owoc ten wspomaga produkcję kolagenu, zapobiegąc powstawaniu zmarszczek.
Awokado

Awokado to jeden z owoców o szerokiej gamie zastosowań kosmetycznych i leczniczych. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy i naturalnych olejków, owoc ten wpływa pozytywnie na nasze zdrowie i urodę.

Wiele osób nie wie jednak, jak wiele substancji odżywczych zawartych jest w pestce awokado, a to właśnie ona może mieć zbawienny wpływ na jakość naszego życia.

Przyjęło się, że aby skorzystać ze zdrowotnych właściwości awokado wystarczy jeść miąższ tego owocu, dlatego też pestkę najczęściej po prostu wyrzucamy.

Jest to jednak błąd, gdyż zawiera ona dużo aminokwasów oraz błonnika, a substancje te są niezbędne w profilaktyce wielu chorób. Chcesz dowiedzieć się więcej o pestce awokado? Czytaj dalej!

Pomaga kontrolować poziom cholesterolu

Awokado pozwala ograniczyć poziom złego cholesterolu we krwi, zwiększając za to poziom dobrego cholesterolu. Jednak aż 70% aminokwasów zawartych jest nie w miąższu, a w pestce awokado! Wyrzucając pestkę pozbawiamy się więc większości substancji potrzebnych do kontrolowania poziomu cholesterolu i zmniejszenia ryzyka zachorowania na choroby układu krążenia.

Poprawia trawienie

Problemy żołądkowe

Pestki awokado mogą pochwalić się też właściwościami przeciwzapalnymi, które pozwalają ograniczyć problemy żołądkowe, zwalczać infekcje czy biegunkę.

Aby skorzystać z tego naturalnego lekarstwa dobrze jest namoczyć średniej wielkości pestkę w szklance gorącej wody przez około 15 minut, a następnie zjeść ją dopóki jest ciepła.

Zapobiega tworzeniu się guzów

Badania przeprowadzone na szczurach wykazały, że jedzenie pestek awokado znacznie ogranicza powstawanie guzów, dzięki ich wysokiej zawartości flawonoidów.

Wspomaga odchudzanie

Pestka awokado

Pestki awokado mają działanie termogeniczne, przez co wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej. Aby skorzystać z tej właściwości, wystarczy przyrządzić herbatkę z pestek. Dodaj zmiażdżoną pestkę awokado do 2 szklanek wrzącej wody, a tak przygotowany napar pij 3 razy dziennie.

Wzmacnia układ odpornościowy

Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, pestki awokado wzmacniają odporność i wspomagają organizm w walce z infekcjami układu oddechowego. Dodatkowo przynoszą ulgę osobom cierpiącym na artretyzm i inne schorzenia stawów.

Zapobiega starzeniu się skóry

Starzenie się skóry

Pestka awokado zawiera przeciwutleniacze, które skutecznie hamują proces przedwczesnego starzenia się skóry. Wspomaga ona także produkcję kolagenu, co zapobiega pojawianiu się zmarszczek i nadaje skórze jedwabistą gładkość.

Zwalcza zaćmę

Pestki tego owocu mogą uchronić Cię także przed zaćmą. Wystarczy, że rano i wieczorem zaaplikujesz do oczu kilka kropel świeżego olejku z pestek awokado.

Nada włosom blask

Zdrowe włosy

Naturalny olejek zawarty w pestkach awokado ma właściwości zbliżone do oliwy z oliwek. Można więc wykorzystać go do domowych zabiegów kosmetycznych, które nadadzą włosom zdrowy blask i uchronią Cię przed łupieżem.

Wspomaga tarczycę

Badania udowodniły, że awokado może wpływać także pozytywnie na pracę tarczycy i pozwala uniknąć zaburzeń w produkcji hormonów. Jedzenie pestek tego owocu jest więc szczególnie wskazane dla osób cierpiących na nadwagę.

Jak wykorzystać pestki awokado?

Po przeczytaniu tego artykułu znasz już wszystkie cudowne właściwości zawarte w pestkach awokado, mamy więc nadzieję, że następnym razem będziesz pamiętać, że nie warto ich wyrzucać.

Wykorzystaj je do przygotowania herbatek, dodaj je do sałatki lub smoothie albo eksperymentuj i stwórz z nimi własne danie czy przekąskę. Nie zapomnij, aby przed spożyciem zawsze dokładnie je umyć i osuszyć!