Pestki winogron — dlaczego warto jej jeść?

Dzięki bogactwu w antyoksydanty pestki winogron mogą pomóc w zatrzymaniu uszkodzenia komórek i w ten sposób zapobiec rozwojowi wielu nowotworów w tym raka piersi, skóry czy prostaty.

Większość osób, u których w diecie gości winogrono najczęściej popełnia jeden podstawowy błąd w trakcie ich spożywania, a mianowicie rezygnują z jedzenia pestek, które znajdują się we wnętrzu każdego owocu. Pestki te w przeciwieństwie do samego miąższu nie mają już tak przyjemnego smaku.

Dziś wiemy już, że ta część owocu, która najczęściej jest wyrzucana, niesie ze sobą najwięcej dobroczynnych dla nas właściwości. Wszystko to dzięki dużemu stężeniu składników odżywczych, które w nich znajdziemy.

Pestki nie tylko są fantastycznym uzupełnieniem diety. Również firmy kosmetyczne i farmaceutyczne wykorzystują je do produkcji leczniczych środków naturalnych, które pomagają w zapobieganiu i leczeniu niektórych chorób.

To tylko kilka z ich zalet, dziś w artykule poznasz ich o wiele więcej!

Pestki winogron — nie rezygnuj z nich!

Specjaliści zdecydowanie zalecają spożywanie pestek w ich naturalnej postaci, jako że mimo lekko gorzkiego smaku dostarczą organizmowi wielu cennych składników, które pomogą w optymalizacji jego funkcjonowania.

Dla tej grupy osób, która mimo wszystko woli z nich zrezygnować, dziś przedstawimy siedem powodów, dzięki którym przy najbliższym spożywaniu tego owocu zastanowisz się dwa razy, zanim usuniesz pestki.

1. Bogate w przeciwutleniacze

Pestki winogron są bogate w związki zwane polifenolami, proantocyjanidami i tokoferolami, które uznawane są za przeciwutleniacze. Mają one zdolność do ochrony organizmu przed uszkodzeniami oksydacyjnymi spowodowanymi działaniem wolnym rodników.

Również dostarczają znaczne ilości witaminy C i beta-karotenu, które neutralizują szkodliwe działanie wielu czynników zewnętrznych, które mają bezpośredni wpływ na nasze zdrowie.

2. Pomagają w oczyszczaniu krwi

Krew

Dzięki składnikom odżywczym i wysokiej zawartości antyoksydantów pestki mają zdolność do oczyszczania krwi ze zbędnych składników, resztek medykamentów i innych szkodliwych elementów, które mogą się w niej gromadzić.

Z tego powodu są szczególnie polecane tym osobą, które są wyjątkowo narażone na problemy sercowe. Pestki pobudzają między innymi krążenie krwi i zapobiegają tworzeniu się skrzepów.

3. Zapobiegają występowaniu nowotworów

Również dzięki wysokiemu stężeniu antyoksydantów winogrona znajdują się na liście produktów przeciwdziałającym występowaniu raka piersi, prostaty czy skóry.

Jedzenie pestek może spowolnić działanie wolnych rodników i zatrzymać uszkodzenie komórek, które jest jedną z przyczyn zwiększających ryzyko zachorowania.

4. Redukuje szkodliwy wpływ palenia papierosów

Palenie

Zarówno osoby palące czynnie, jak i biernie skorzystają z właściwości pestek winogron. Mają one zdolność do zmniejszania szkodliwych skutków, jakie wywołują toksyczne związki znajdujące się w papierosach.

Dzięki właściwościom oczyszczającym krew większość nagromadzonych toksycznych substancji zostaje wyeliminowana, co jest swojego rodzaju efektem ochronnym dla organizmu.

5. Działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie

Pestki posiadają właściwości przeciwbakteryjne, które mogą pomóc w profilaktyce i leczeniu wszelkiego rodzaju infekcji. Oprócz tego właściwości przeciwzapalne pomagają w zwalczaniu procesów zapalnych występujących w organizmie i mogą okazać się skuteczne przy walce z następującymi schorzeniami:

  • zapalenie stawów
  • zapalenie skóry
  • zatrzymanie płynów w organizmie
  • wrzodziejące zapalenie jelita
  • zapalenie zatok
  • zapalenie pęcherza moczowego

6. Zapobiegają przedwczesnemu starzeniu

Starzenie

Właściwość tą przypisuje się głównie przeciwutleniaczom OPC, które hamują działanie cząsteczek i zapobiegają zjawisku przedwczesnego starzenia się skóry, narządów, tkanek i komórek.

Ze względu na tę zdolność, pestki winogron powinny być spożywane z należytą regularnością, co umożliwi utrzymanie młodego wyglądu i zapobiegnięciu pojawiania się przedwczesnych zmarszczek na całym ciele.

7. Ochrona dla płuc

Dzięki swoim przeciwbakteryjnym, przeciwhistaminowym i przeciwalergicznym właściwościom pestki wzmacniają płuca i chronią je przed wieloma infekcjami i chorobami, które mogą pogorszyć ich funkcjonowanie.

Dzięki zdolnościom do wzmacniania układu odpornościowego, pestki niwelują prawdopodobieństwo zachorowania na grypę, przeziębienia i inne dolegliwości związane z układem oddechowym.

Jak spożywać pestki winogron?

Winogrona

Pestki winogron najlepiej spożywać w naturalnej postaci, czyli razem z całymi winogronami. W różnych sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością dostępne są kapsułki lub wyciągi z pestek winogron, które można uwzględnić w codziennej diecie.

Maksymalna dawka produktu wynosi 300 mg na dobę, jednak jeżeli są spożywane w naturalnej postaci, ilość ta nie obowiązuje. Najlepiej spożywać je w postaci:

  • koktajli mlecznych
  • zup
  • deserów

Nie wahaj się po nie sięgnąć! Ich smak może nie należy do najprzyjemniejszych, ale jest do zniesienia. Znając teraz wszystkie korzystne właściwości, jakie oferują Twojemu ciału, zacznij z nich korzystać już dziś!