Pestki winogron – czy o tym wiedziałeś?

Dobrze przeżuwaj pestki winogron, aby były łatwiejsze do strawienia. Możesz również namoczyć je w wodzie przez 24 godziny, żeby uaktywnić ich właściwości, tak aby - gdy już je zjesz - mogły od razu przystąpić do działania. 
Winogrona

Jedząc pyszne winogrona, często pozbywamy się pestek razem z gałązkami. Jednakże, ta część owocu jest tak samo odżywcza, jak samo winogrono. Pomimo niewielkiego rozmiaru, pestki winogron zawierają mnóstwo korzystnych dla człowieka wartości odżywczych.

W tym artykule odkryjesz mało znane korzyści wynikające ze spożywania pestek winogron.

Pestki winogron – dlaczego ich nie wyrzucać?

Pestki winogron należą do najbardziej odżywczego dla człowieka pożywienia, jakie istnieje. Mogą Ci pomóc utrzymać młodość i urodę, jak również wyleczyć choroby, pomóc stracić zbędne kilogramy, itp.

Oto lista niezwykłych właściwości, jakie posiada to małe ziarenko (z pewnością jeszcze nie wszystkie zostały odkryte w badaniach naukowych):

  • Stanowią wspaniałe źródło przeciwutleniaczy.
  • Chronią ciało przed wolnymi rodnikami.
  • Pomagają unikać przedwczesnego starzenia się tkanek, organów i komórek.
  • Pomagają zachować młode ciało.
  • Pomagają uniknąć przebarwień oraz zmarszczek.
  • Poprawiają krążenie.
  • Chronią organizm przed zanieczyszczeniami, tytoniem i innymi czynnikami chorobotwórczymi.
  • Oczyszczają krew ze skutków ubocznych spożywania leków i nadużycia alkoholu.
  • Dzięki temu, że zawierają flawonoidy, wzmacniają ściany żył i tętnic.
  • Poprawiają krążenie sercowo – naczyniowe, przez co są wysoce polecane pacjentom po przebytym ataku serca.
  • Ich właściwości przeciwzapalne wspomagają leczenie chorób takich jak zapalenie stawów, zapalenie błony śluzowej żołądka, zapalenie zatok czy zapalenie skóry.
  • Oczyszczają jelita.
  • Pomagają utrzymać oczy, skórę i mózg w dobrej kondycji.
  • Zapobiegają chorobom zwyrodnieniowym.
  • Zapobiegają tworzeniu się płytek miażdżycowych w tętnicach.
  • Pomagają powstrzymać wypadanie i pobudzają wzrost nowych włosów.
  • Pomagają utrzymać młodość i zdrowie tkanek łącznych.
  • Zawierają składniki antyalergiczne, przeciwwrzodowe i antyhistaminowe.
  • Pomagają w zapobieganiu rakowi.
  • Spowalniają rozwój zaćmy i jaskry.
  • Wzmacniają płuca i zapobiegają chorobom dróg oddechowych.
  • Poprawiają  i wzmacniają układ odpornościowy, dzięki czemu można uniknąć wielu chorób.

Przeczytaj także: Nasiona papai – Odkryj ich 5 zalet

Pestki winogron – jak je jeść?

Pytanie to może wyglądać na banalne, wydawałoby się, że trzeba po prostu zjeść winogrono razem z pestkami.

Jednakże, istnieją również inne metody spożywania pestek i czerpania korzyści z ich wspaniałych właściwości. W sklepach zielarskich i sklepach ze zdrową żywnością można nabyć ekstrakt i kapsułki z wyciągiem z pestek winogron.

Jeżeli zamierzasz jeść winogrona, pamiętaj o należytym umyciu ich, aby usunąć ze skórki zanieczyszczenia i resztki nawozów. 

Pestki winogron

Najlepiej byłoby jeść winogrona z upraw organicznych. Innym sposobem jest usunięcie pestek z owoców, wysuszenie ich i dodawanie ich do smoothies, koktajli lub soków. Możesz to robić zarówno ze świeżymi, jak i wysuszonymi pestkami.

Niektórzy przed spożyciem namaczają pestki przez 24 godziny w wodzie, żeby uaktywnić ich właściwości.

Pamiętaj o dokładnym pogryzieniu pestek, ponieważ  w innym wypadku będą trudne do strawienia. Jeżeli zamierzasz brać kapsułki, zalecana dzienna dawka to 300 mg.

Nie ma przeciwwskazań do spożywania winogron. Owoce te stanowią idealną przekąskę, gdy Ty lub Twoje dzieci macie ochotę na coś słodkiego. Jedząc je, unikniesz jedzenia zbyt dużej ilości słodyczy i skorzystasz z odżywczych wartości, jakie mają do zaoferowania winogrona.

Dieta z winogron i ich pestek

Z racji korzystnego wpływu winogron na utratę zbędnych kilogramów i redukcję ilości tłuszczu w organizmie, ludzie chętnie sięgają po winogrona w codziennej diecie lub w detoksykacji organizmu (bo przecież – jak już wspomnieliśmy – jest to jedna z ich właściwości).

Jedyne, co musisz zrobić to kupić 1 kg czerwonych winogron (dostępne są różne rodzaje) i wybrać dzień tygodnia, w jakim chcesz zacząć Twoją detoksykującą i odchudzającą dietę:

  • Maksymalny czas trwania diety to 24 godziny i nie można jej powtarzać zbyt często. Powinna być powtarzana w odstępach co najmniej dwumiesięcznych.
  • Zażyj na czczo dwie łyżki oliwy z oliwek (typ extra virgin). Dodaj kilka kropel soku z cytryny do szklanki z gorącą wodą i wypij.
  • Pamiętaj, że nie możesz łączyć winogron z żadną inną żywnością. Musisz poczekać 20 minut, aż owoce się strawią. W innym przypadku cukier z winogron zacznie fermentować w żołądku powodując dyskomfort, gazy, niestrawność, itp.

Pestki winogron - doskonała detoksykacja

  • Wprawdzie możesz spożywać winogrona razem z innymi owocami, ale nie jest to zalecane, gdyż nie będziesz wtedy w stanie czerpać pełnej korzyści z żadnego z nich.
  • Dobrze gryź pestki i miażdż je zębami.
  • Po zażyciu oliwy z oliwek i wody z cytryną, poczekaj około 10 minut, zanim zjesz pierwszą porcję (mniej więcej wielkości filiżanki) świeżych winogron.
  • Po dwóch godzinach, zjedz kolejną porcję winogron. Między kolejnymi porcjami, pij duże ilości wody.
  • W porze obiadu (2 godziny po poprzedniej przekąsce) zjedz danie złożone z warzyw gotowanych na parze i garścią pełnoziarnistego ryżu.
  • Zjadaj porcję winogron co dwie godziny do kolacji, która powinna składać się z filiżanki zupy warzywnej, grillowanej ryby i surówki z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
  • Zjedz kolejną porcję winogron na 2 godziny przed pójściem spać.

Nie zwlekaj z wypróbowaniem tej świetnej diety, która pomoże Ci pozbyć się tłuszczu i zredukować wodę zatrzymaną w organizmie. Przede wszystkim jednak, pamiętaj o czerpaniu jak największych korzyści z odżywczych nasion winogron.

Zobacz także: Dobrotliwy wpływ winogron na zdrowie