Pestycydy: pozbądź się ich z warzyw i owoców?

Pestycydy stosowane są często w celu ochrony warzyw i owoców przed wszelkiego rodzaju szkodnikami, jednakże mogą być również szkodliwe dla Twojego zdrowia. Dlatego ważne jest, aby myć dokładnie żywność przed jej zjedzeniem.
Pestycydy: pozbądź się ich z warzyw i owoców?

Napisany przez Yamila Papa Pintor

Ostatnia aktualizacja: 25 maja, 2022

Jeżeli nie posiadasz swojego domowego ogródka, bądź nie masz w zwyczaju kupowania produktów organicznych, narażasz się na kontakt z różnymi chemikaliami, którymi są spryskiwane owoce i warzywa. Pestycydy, bo o nich mowa, w połączeniu z woskami i pastami – sprawiają, że świeże produkty wyglądają jakby były malowane, dające wrażenie sztuczności.

Dzisiejszy artykuł podpowie Ci jak usunąć pestycydy ze swoich owoców i warzyw, zanim jeszcze zabierzesz się za ich jedzenie.

Czym są pestycydy i co powodują?

Zanim nauczysz się myć i dezynfekować swoją żywność, najpierw powinnaś dowiedzieć się, dlaczego tak ważne jest, aby to robić. Pestycydy są produktami chemicznymi lub biologicznymi, które wykorzystywane są do ochrony owoców i warzyw przed owadami, chwastami i drobnoustrojami.

Chociaż być może jest to konieczne, wiele z tych produktów zawiera związki, które są wysoce toksyczne dla ludzi, tak jakie fosforany organiczne, powszechnie stosowane w USAPestycydy są również stosowane w przypadku niektórych zbóż takich jak pszenica, ryż, rzepak, a także kwiatów i bawełny.

pestycydy

Najczęściej ludzie narażeni są poprzez spożywanie produktów, które zostały poddane działaniu pestycydów. W dalszej kolejności przez jedzenie mięsa ze zwierząt otrzymujących paszę, która jest poddana obróbce. Zagrożenie stanowi także mieszkanie w pobliżu lub praca w gospodarstwach, gdzie stosowane są pestycydy.

Z racji tego, że ostateczna ilość pestycydów, które finalnie trafiają do konsumenta jest bardzo niska, nie wiadomo jakie skutki mogą wywołać.

Pestycydy – objawy zatrucia są bardzo jasne:

  • Nudności
  • Ból brzucha
  • Biegunka
  • Zawroty głowy
  • Półomdlenia
  • Zakłopotanie
  • Zaburzenia pamięci
  • Problemy z oddychaniem
  • Choroby skórne
  • Poronienie
  • Nowotwór
  • Choroba Parkinsona
  • Wady wrodzone
  • Zespół nadpobudliwości psychoruchowej u dzieci

Osoby, które są najbardziej narażone na negatywne skutki pestycydów i insektycydów to:

  • Nienarodzone dzieci
  • Niemowlęta
  • Dzieci
  • Nastolatki
  • Kobiety, które są w ciąży lub karmią piersią
  • Kobiety w wieku rozrodczym
labolatorium badania

“Brudna jedenastka” – produkty obfitujące w pestycydy

Zgodnie z wytycznymi dotyczącymi stosowania pestycydów w produktach roślinnych, istnieje powszechna lista owoców i warzyw, które zawierają najwięcej toksycznych chemikaliów.

Grupa Działania na rzecz Środowiska (The Environmental Working Group), która jest autorem tego badania – zaleca unikanie następujących produktów, chyba że są one pozyskiwane z ekologicznych upraw:

  • Jabłka
  • Seler
  • Papryki
  • Brzoskwinie
  • Nektarynki
  • Truskawki
  • Winogrona
  • Szpinak
  • Ogórki
  • Jagody
  • Ziemniaki

Oprócz tego, zaleca się również, aby zmniejszyć spożycie fasoli,  zielonego groszku oraz kapusty, jeśli nie są to produkty ekologiczne.

Na szczęście istnieją inne produkty, które wymagają użycia mniejszej ilości pestycydów i są bezpieczniejsze do spożycia:

  • Cebula
  • Kukurydza
  • Ananas
  • Awokado
  • Groszek
  • Szparagi
  • Mango
  • Bakłażan
  • Kiwi
  • Kantalupa
  • Grejpfrut
  • Arbuz
  • Grzyby
Grejpfrut

Jak usunąć pestycydy i insektycydy z owoców i warzyw?

Być może już spostrzegłaś “specjalne” mydła lub płukanki do dezynfekcji warzyw dostępne na targowiskach lub w sklepach. Jednak większość z nich – nie okazała się skuteczna. Jeśli chodzi o usuwanie zarazków i zanieczyszczeń z owoców i warzyw – najlepszym rozwiązaniem jest zazwyczaj tylko czysta woda.

Płukanie produktów pod bieżącą wodą jest bardziej skuteczne, niż zwykłe ich moczenie. Użycie szczotki do czyszczenia butelek jest również dobrym pomysłem. Jednakże, kiedy pojawia się ochronny “wosk” na zewnątrz owocu, to nawet takie narzędzie może go nie usunąć.

Pamiętaj, że substancje takie jak parafina są dodawane do owoców, przede wszystkim pomidorów i jabłek, aby poprawić ich wygląd. Wprawdzie nie są to pestycydy per se, ale wciąż są to substancje, które szkodzą zdrowiu ludzi.

Nawet jeśli starasz się je spłukać, to pozostałości mogą pozostać na powierzchni i finalnie je zjadasz. Nigdy nie należy używać płynu do mycia naczyń ani mydła do rąk w celu dezynfekcji owoców i warzyw. Nie należy także stosować wybielaczy. Wiele osób wybiera następujące “zabiegi”.

Ocet, soda oczyszczona i cytryna

soda oczyszczona i cytryna

Od razu gdy wrócisz z zakupów, zajmij się umyciem produktów przed umieszczeniem ich w lodówce. Jest to prosty i skuteczny sposób.

Składniki

  • 1/4 szklanki octu jabłkowego lub białego octu (62 ml)
  • Szklanka wody (250 ml)
  • Sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki sody oczyszczonej (20 g)

Przygotowanie

  • Wlej ocet i wodę do spryskiwacza.
  • Dodaj sodę oczyszczoną i świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
  • Zamknij pokrywę i wstrząśnij, aby dobrze wymieszać.
  • W celu użycia wystarczy spryskać tą mieszaniną swoje owoce i warzywa oraz potrzeć je za pomocą pędzla.

Grejpfrut, soda oczyszczona, i ocet

Jest to kolejna przydatna opcja, jeśli chcesz oczyścić swoje warzywa po powrocie z zakupów.

Składniki

  • 20 g olejku z grejpfruta
  • Szklanka wody (250 ml)
  • Łyżka sody oczyszczonej (10 g)
  • Szklanka octu (250 ml)

Przygotowanie

  • Wlej ocet i wodę do spryskiwacza.
  • Dodaj sodę i olejek grejpfrutowy (możesz go znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością).
  • Zamknij pokrywkę i dobrze wstrząśnij,  mieszanina jest już gotowa do użycia.

Na pestycydy: cytryna i ocet

Ten przepis zawiera mniej składników, ale to nie oznacza, że jest mniej skuteczny. Jest idealny do mycia owoców i warzyw, gdy nie masz zbyt wiele czasu.

Składniki

  • Szklanka octu (250 ml)
  • Łyżka soku z cytryny (10 ml)
  • Szklanka wody (250 ml)

Przygotowanie

  • Wlej ocet i wodę do spryskiwacza.
  • Wymieszaj z sokiem z cytryny.
  • Wstrząśnij, aby dobrze połączyć składniki. Przechowuj w lodówce i używaj kiedy zajdzie taka potrzeba.

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.