Pietruszka i jej właściwości lecznicze

Pietruszka to roślina odkryta wiele, wiele lat temu jako doskonały środek leczniczy oraz przyprawa stosowana w kuchni do przygotowywania różnego rodzaju potraw. Jej szerokie spektrum zastosowań wynika z ogromnej ilości zawartych w niej witamin i minerałów. Wśród głównych właściwości pietruszki, wyróżnia się to, że pomaga nam w utrzymaniu świeżego oddechu i pobudza nasz apetyt … ale uwaga, to nie wszystko – pietruszka posiada jeszcze mnóstwo właściwości leczniczych!

Pietruszka jako zioło lecznicze

Pietruszka zawiera witaminy i minerały, które są bardzo istotne dla naszego zdrowia i skuteczne w zapobieganiu i zwalczaniu wielu z naszych chorób. Poniżej podajemy kilka powszechnie znanych zastosowań pietruszki:

  • Pietruszka to zioło, które ma zdolność ochrony naszej wątroby i jelit przed różnymi typami nowotworów, które mogą im zagrażać. Swoje silne działanie przeciwzapalne i właściwości rakotwórcze zawdzięcza ona związkowi o nazwie mirystycyna. Ponadto, pietruszka chroni nasz mózg przed powstawaniem guzów, które mogą rozwijać się w każdym wieku.
  • Pietruszka posiada silne właściwości stymulujące trawienie, zapobiegające wzdęciom i wiatropędne. Dodatkowo, pomaga ona usunąć nadmiar gazów w organizmie, przez co pomaga nam uniknąć uczucia ciężkości. Ponadto, ma ona pozytywny wpływ również na cały organizm, pomagając usunąć nagromadzone w nim toksyny, a w szczególności, pomaga chronić nasze nerki, zapobiegając powstawaniu kamieni nerkowych.
  • Zawiera ona silne antyoksydanty, które chronią nasze komórki przed starzeniem. Jednocześnie, utrzymuje ona skórę w zdrowiu z uwagi na swoje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Okazuje się niezwykle pomocna u osób o skórze dotkniętej trądzikiem, przebarwieniami i innymi problemami skórnymi.
  • Jest ona również pożywnym składnikiem spożywczym dostarczającym nam składników mineralnych, takich jak: fosfor, wapń, żelazo i siarka. Zawiera także duże ilości witaminy C i beta-karotenu, które stanowią silny duet witamin wzmacniających nasz układ odpornościowy.

Spożywanie pietruszki pomaga zapobiec chorobom!

#2:Pietruszka-właściwości-lecznicze.jpg

  • Zapobiega anemii.
  • Zapobiega i łagodzi infekcje pęcherza moczowego.
  • Reguluje pracę układu pokarmowego.
  • Utrzymuje nasze nerki w zdrowiu.
  • Zapobiega nieświeżemu oddechowi.
  • Bardzo pomaga w leczeniu zapalenia stawów.
  • Oczyszcza krew.
  • Jest naturalnym lekiem moczopędnym.
  • Zmniejsza produkcję gazów w organizmie.
  • Ma zdolność łagodzenia niestrawności.
  • Chroni i stymuluje nasz układ odpornościowy.

Jak należy stosować pietruszkę?

Jednym z odpowiednich zastosowań pietruszki jest spożywanie jej w formie świeżej, bo kiedy jest ona zamrażana lub suszona, może tracić wiele swoich cennych właściwości odżywczych i zdrowotnych.

Stąd też, najwięcej korzyści osiągniemy spożywając pietruszkę bezpośrednio na surowo. Jeśli stosujemy ją w celu leczenia zaburzeń trawienia i zapobiegania nieświeżemu oddechowi, wystarczy zaledwie kilka liści tej rośliny.

Herbatka z pietruszki

Dwie łyżki pietruszki zmieszaj z dwoma szklankami wrzącej wody. Pozostaw na krótki czas w celu zaparzenia. Odsącz przed spożyciem. Herbatę możesz pić dwa razy dziennie.

A może by tak koktajl?

Jeśli lubisz koktajle, pietruszka jest wprost idealnym składnikiem do spożywania w formie płynnej o każdej porze dnia. Ponadto można ją włączyć do niemal wszystkich potraw, które jadasz codziennie.