Piwo – 9 korzyści z picia go z umiarem

Piwo jest powszechnie uważane za napój wysokokaloryczny, jednak w rzeczywistości zawiera tylko 45 kalorii na 100 ml, a jest za to bogatym źródłem witamin i minerałów.
Piwo

Piwo to orzeźwiający napój alkoholowy, który nie tylko doskonale gasi pragnienie, ale także może przynieść wiele korzyści dla Twojego zdrowia. Warto jednak spożywać je z umiarem, gdyż tak jak każdy inny alkohol, w nadmiarze może szkodzić Twojemu organizmowi i prowadzić nawet do uzależnienia.

Piwo to napój spożywany tradycyjnie od setek lat niemal we wszystkich krajach świata. Przez wzgląd na jego właściwości orzeźwiające, sięgamy po nie szczególnie latem. Ale czy wiesz, dlaczego jeszcze warto sięgnąć po butelkę piwa?

Dlaczego warto pić piwo?

Piwo to źródło wielu substancji odżywczych, które przynoszą wiele korzyści ludzkiemu organizmowi. Oczywiście z właściwości tych możesz skorzystać tylko sięgając po piwo w rozsądnych ilościach i nie pijąc więcej niż dwóch szklanek dziennie.

Napój ten często jest uważany za wysokokaloryczny, jednak w rzeczywistości zawiera tylko 45 kalorii na 100 ml, jest za to bogatym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o właściwościach zdrowotnych piwa, czytaj dalej. Poniżej znajdziesz aż 9 powodów, dla których warto od czasu do czasu sięgnąć po piwo.

1. Piwo wzmacnia kości

Kręgosłup

Na zdrowie kości wpływa nie tylko wapń, ale także krzem, którego sporą dawkę znajdziesz właśnie w piwie. Krzem posiada przede wszystkim właściwości pomagające zwiększyć gęstość kości, co jest szczególnie istotne dla osób starszych.

Warto jednak podkreślić, że pijąc więcej niż 2 szklanki piwa dziennie narażasz się na efekt zgoła przeciwny – może to zwiększać łamliwość kości.

2. Zdrowe nerki

Właściwości moczopędne piwa sprawiają, że jest to napój polecany osobom cierpiącym na problemy z nerkami. Piwo składa się w 90% z wody, zawiera niewielkie ilości sodu, za to całkiem sporo potasu. Pijąc je wspomagasz proces wydalania i ograniczasz retencję płynów w organizmie.

Z kolei chmiel, niezbędny składnik piwa, zmniejsza ryzyko kamieni nerkowych nawet o 40%. Oczywiście wszystko to jest na wyciągnięcie ręki, tylko i wyłącznie jeśli nie przekraczasz wspomnianej przez nas dziennej dawki piwa.

3. Zapobiega chorobom zwyrodnieniowym układu nerwowego

Komórki nerwowe

Picie piwa z umiarem stymuluje powstawanie nowych komórek nerwowych, co znacznie poprawia naszą pamięć. Z kolei, krzem obecny w piwie wspomaga wydalenie z organizmu toksycznych metali, które często są odpowiedzialne za choroby zwyrodnieniowe układu nerwowego.

4. Piwo ma działanie przeciwnowotworowe

Jeden z polifenoli obecnych w piwie, dokładniej ksantohumol, to potężny przeciwutleniacz zapobiegający rozwojowi komórek nowotworowych. Substancja ta jest pochodną chmielu i można wykorzystywać ją w walce z rakiem prostaty czy okrężnicy.

Warte uwagi są także substancje odżywcze, które mogą być uzupełnieniem terapii hormonalnej u kobiet.

5. Redukuje stany zapalne

Ból kolana

Chmiel, jeden z głównych składników piwa, ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dzięki czemu zapobiega schorzeniom związanym z wiekiem. Ten aktywny składnik znacznie pomaga w leczeniu zapalenia stawów i innych chorób wywoływanych przez stany zapalne.

6. Poprawia trawienie

Obecny w piwie błonnik wraz z jego właściwościami przeciwzapalnymi to doskonałe wsparcie dla Twojego układu trawienia. Piwo to napój powstający w wyniku fermentacji, wspomaga więc rozwój dobrej flory bakteryjnej w jelitach i pozwala unormować pH w żołądku.

Z właściwości tego napoju możemy więc korzystać w walce z gazami, wzdęciami, stanami zapalnymi i bólem. Jest to także skuteczny środek na zaparcia, właśnie przez wzgląd na obecny w nim błonnik dietetyczny.

7. Bogate źródło witamin i minerałów

Do produkcji piwa wykorzystuje się takie zboża jak jęczmień czy pszenica, a także wodę oraz drożdże. Powszechnie wiadomo, że zboża to bogate źródła substancji odżywczych, a dobra wiadomość jest taka, że większość z nich jest w stanie przetrwać proces fermentacji, a filtrowanie nawet zwiększa ich właściwości zdrowotne.

Piwo to naturalne źródło witamin z grupy B (przede wszystkim kwasu foliowego), minerałów takich jak krzem, potas, magnez, wapń i selen oraz błonnik. Nie wahaj się, drugiego takiego napoju nie znajdziesz!

8. Pozwala unormować poziom cholesterolu

Cholesterol

Osoby pijące piwo regularnie, ale z umiarem, mają wyższy poziom dobrego cholesterolu (HDL). Ten rodzaj zdrowych tłuszczów znacznie ogranicza odkładanie się lipidów w krwiobiegu i zapobiega tworzeniu się zatorów.

Napoje piwne redukują także poziom fibrynogenu, produkowanego w wątrobie białka zwiększającego krzepliwość krwi. Z kolei, polifenole obecne w piwie pomagają zapanować nad ciśnieniem krwi i tym samym chronią Twoje serce.

9. Powstrzymuje procesy starzenia

Składniki aktywne w piwie i ich zdolność do redukowania stanów zapalnych to Twoi sojusznicy w walce z procesami starzenia się. Dzięki temu możesz uniknąć wielu przewlekłych chorób. Obecne w piwie przeciwutleniacze ograniczają działanie wolnych rodników i ich szkodliwy wpływ na Twoje zdrowie i wygląd zewnętrzny.

Podsumowując, mimo że piwo to pełnoprawny napój alkoholowy, spożywanie go w rozsądnych ilościach może bardzo pozytywnie wpłynąć na Twoje zdrowie. Zrelaksuj się przy szklance zimnego piwa w ciepły wieczór, a na pewno nie pożałujesz.