Plastikowe naczynia kontra Twoje zdrowie

Nie raz po hucznych imprezach czy koleżeńskich spotkaniach uratowały nas od godzinnego stania przy zlewie z gąbką w ręce. Nawet karmienie dzieci przy ich użyciu stało się łatwiejsze. Kolejny posiłek nie oznacza już następnego rozbitego talerza, a niesforne maluchy mogą ich używać jako perkusji do woli. To plastikowe naczynia, okazały się prawdziwym cudem gospodarczym. Z drugiej jednak strony od momentu ich wprowadzenia pojawiło się pytanie, czy plastikowe naczynia mogą być niebezpieczne i mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie?

Dzisiaj mamy do wyboru również te, które są bardziej wytrzymałe i nadają się do wielokrotnego użytku. Można podgrzewać je w kuchence mikrofalowej i myć w zmywarce.  Ale jaki wpływ mają na nasze zdrowie?

Odpowiedz postanowili znaleźć między innymi naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Kaosiung na Tajwanie. Poddali oni badaniom jednorazowe naczynia i te wykonane z melaminy. Wyniki pokazały, że częste serwowanie gorących potraw na wyżej wymienionych zastawach może powodować kamice nerkową.

Czy plastikowe naczynia są dla nas szkodliwe?

Zespół badaczy z lekarzem Chia – Fang Wu na czele podjęli się przeprowadzenia badań na grupie 12 osób. Zostali oni podzieleni na dwie grupy po 6 osób. Eksperyment polegał na podaniu pierwszej grupie ludzi gorącego makaronu w sosie w plastikowym naczyniu, podczas gdy grupa druga to samo danie otrzymała w naczyniu z porcelany. Po upływie 12 godzin uczestników obydwu grup poddano badaniu moczu. Okazało się, że poziom melaminy w moczu osób jedzących z talerzy plastikowych był znacznie podwyższony, gdy tymczasem poziom ten u drugiej grupy, jedzącej z talerzy porcelanowych był niski.

#2:Plastikowe-naczynia-kontra-zdrowie.jpg

Wszystkiemu winna temperatura?

Specjaliści ustalili, że osoby regularnie spożywające gorące potrawy z plastikowych naczyń są zdecydowanie bardziej narażone na wystąpienie kamicy nerkowej. Również używanie pojemników wykonanych z niskiej jakości plastiku z dodatkiem melaminy nie jest obojętne i może zaszkodzić zarówno osobą zdrowym jak i tym, które już chorują na kamice nerkową.

Artykuł opublikowany przez dziennik JAMA Internal Medicine zapewnia, że przybory wykonane z niskiej jakości tworzyw są w stanie emitować ogromne ilości tej substancji, a szczególnie tyczy się to naczyń, które zaprojektowane są do użytku kuchennego.

Na uwalnianie melaniny do jedzenia ma wpływ nie tylko wysoka temperatura, ale również pokarmy o podwyższonej kwasowości. W związku z tym, że istnieje wiele firm zajmujących się produkcją wyżej wymienionych naczyń ich jakość nie jest jednakowa. Nie ustalono jeszcze dokładnie czy problem z podawaniem na nich kwaśnej żywności dotyczy wszystkich naczyń w jednakowym stopniu, czy tylko tych wykonanych z materiałów o niższej jakości.