Płatki owsiane – 5 kreatywnych przepisów

Nadaj odrobinę kreatywności twoim potrawom panierowanym, dodając owies zamiast bułki tartej. Jeśli chcesz, możeszwymieszać go wraz z innymi nasionami, aby zwiekszyć ilość witamin w twoim daniu.
Płatki owsiane

Płatki owsiane to jeden z najłatwiej dostępnych i najzdrowszych produktów tego typu na rynku. Mogą pochwalić się one wieloma właściwościami: zapewniają dużą dawkę energii, dostarczają organizmowi błonnik i pomagają kontrolować działanie układu nerwowego.

Jeśli jednak szukasz kreatywnych sposobów na ich wykorzystanie, przeczytaj ten artykuł, a na pewno znajdziesz coś dla siebie. Oto 5 pomysłów, jak wykorzystać płatki owsiane.

Dlaczego warto jeść płatki owsiane?

  • Regulują poziom cukru we krwi.
  • Obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają nadciśnieniu.
  • Mają działanie moczopędne, dzięki czemu pomagają pozbyć się nadmiaru wody z organizmu.
  • Mają działanie przeczyszczające.
  • Dostarczają dużą dawkę energii i zwalczają zmęczenie.
  • Zwiększają libido.
  • Są bardzo sycące.
  • Regulują działanie układu nerwowego, są więc idealne dla osób cierpiących z powodu stresu.

Płatki owsiane

Pełnowartościowe śniadanie

Tak jak już wspomnieliśmy, płatki owsiane zapewniają dużo energii, więc najlepiej jest je jeść rano na śniadanie. W ten sposób pomogą Ci zacząć dzień i zapewnią uczucie sytości na ładnych parę godzin. Oto nasza propozycja pełnowartościowego śniadania:

  • 2 łyżki stołowe oczyszczonego owsa lub płatków namoczonych przez noc
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • garść orzechów lub ziaren zbóż
  • garść suszonych owoców (rodzynek, fig, suszonych śliwek)

Wymieszaj wszystkie powyższe składniki. Śniadanie możesz udekorować odrobiną kakao.

Angielska owsianka

Jest to danie bardzo zbliżone do puddingu ryżowego, jednak w angielskiej wersji zamiast ryżu wykorzystuje się płatki owsiane. Ten rodzaj owsianki jest nie tylko o wiele zdrowszy, ale też bardziej sycący. Angielską owsiankę możesz jeść na śniadanie, jako przekąskę w ciągu dnia lub bezpośrednio po wysiłku fizycznym lub umysłowym.

Zagotuj szklankę mleka lub napoju na bazie owsa z 3 łyżkami stołowymi płatków owsianych i laseczką cynamonu. Pozwól mieszance gotować się przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Do owsianki możesz dodać świeże owoce oraz dosłodzić ją miodem, brązowym cukrem lub syropem agawowym.

W ten niezwykle prosty i szybki sposób przygotujesz niezwykle zdrowe danie o wysokiej wartości odżywczej.

Owsianka

Warzywne purée

Płatki owsiane to doskonały dodatek do warzywnego purée, ponieważ pomogą nadać mu bardziej kremową i zwartą konsystencję. Mogą zastąpić ziemniaki, ser lub gęstą śmietanę, przez co purée będzie wciąż sycące, jednak o wiele bardziej lekkostrawne.

Dodaj płatki owsiane (1 łyżkę stołową) do warzyw i zblenduj całą mieszankę. Możesz dodać także niezmielone płatki, aby móc ocenić gęstość dania.

Owsiana panierka

Jest to prawdopodobnie jeden z najsmaczniejszych i najbardziej kreatywnych zastosowań płatków owsianych. Zamiast bułki tartej czy mąki, do panierowania wykorzystaj płatki owsiane. Mogą być one całkowicie zmielone lub w całości.

Dodatkowo możesz wymieszać je z innymi ziarnami zbóż. Szczególnie polecamy wypróbowanie tego pomysłu z grillowanym bakłażanem. Będzie to przepyszne danie, chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku.

Kulki owsiane

Mleko owsiane

Poniższy przepis jest idealnym rozwiązaniem zwłaszcza dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy, problemy ze skórą czy nadmiar wydzieliny w gardle czy płucach.

Mleko roślinne, a w tym wypadku owsiane, nie ma bowiem nic wspólnego z krowim mlekiem, a jednocześnie pozwala cieszyć się dobrze znaną konsystencją. Co więcej, jest też proste do przygotowania.

Wymieszaj płatki owsiane (1 łyżkę) ze szklanka letniej wody i mieszaj przez około minutę, aż woda stanie się biała. Odcedź płatki i dosłódź napój wedle uznania.

Mleko owsiane możesz pić zimne lub ciepłe, możesz wykorzystać je także do gotowania, na przykład jako substytut gęstej śmietany. Aby mleko nabrało bardziej odpowiedniej konsystencji, zmień po prostu proporcje i dodaj więcej płatków.

Wykorzystane w ten sposób płatki owsiane to lekkostrawny i zdrowy produkt, którego możesz używać na co dzień, dodając potrawom wyjątkowego smaku.