Płatki owsiane na artretyzm. Niezastąpione!

Płatki owsiane z jabłkiem

Na pewno niejednokrotnie czytałaś na naszej stronie o tym, jak fantastycznie wpływają na nasz organizm płatki owsiane. Nutrycjoniści mówią o nich jako o „super-żywności”, której nie powinno zabraknąć w naszym codziennym jadłospisie.

Najczęściej jadamy je, żeby zgubić zbędne kilogramy lub obniżyć poziom cholesterolu. Dzisiaj, z kolei, powiemy wam jak płatki owsiane wpływają na osoby chore na artretyzm (reumatoidalne zapalenie stawów). To bardzo bolesna dolegliwość, która bardzo często uniemożliwia wykonywanie podstawowych czynności.

Płatki owsiane przynoszą w tym przypadku ogromną ulgę.

Płatki owsiane – remedium na bóle reumatyczne

Reumatoidalne zapalenie stawów

Płatki owsiane są przepełnione witaminami i minerałami. Dostarczają nam składniki, które są obecne tylko i wyłącznie w przyrodzie. Dlatego też jada się je do dzisiaj, już od czasów starożytnych.

Owies posiada związki, które zwalczają stany zapalne. Stąd ich skuteczność w leczeniu artretyzmu. Dzięki obecności witaminy B6, uśmierza ból i zmniejsza obrzęk stawów.

Mało tego! Płatki owsiana pomagają zregenerować chrząstkę i tkankę kostną. Wszystko to dzięki poniższym składnikom.

Na każde 100 g płatków owsianych:

  • 11,72 g protein
  • 9,67 g błonnika
  • 55,70 g węglowodanów
  • 342 mg fosforu
  • 5,80 mg żelaza
  • 80 mg wapnia
  • 355 mg potasu
  • 7,70 mg jodu
  • 8,40 mg sodu
  • 0,17 mg witaminy B2
  • 3,37 mg witaminy B3
  • 0,9 g witaminy B5
  • 0,69 mg witaminy B6
  • 13 g witaminy B7
  • 0,9 g witaminy B9
  • 0,7 g witaminy B12
  • 30 mg witaminy C
  • 0,84 mg witaminy E

Owies

Jak widzisz, płatki owsiane zawierają ogromne ilości witamin z grupy B. To właśnie one zwalczają bóle związane z układem kostnym i łagodzą stany zapalne wywołane przez artretyzm.

Owies jest też świetnym diuretykiem. Zapobiega retencji płynów i pomaga nam pozbyć się toksyn zgromadzonych wokół stawów. Krok po kroku wyeliminujesz, wraz z moczem, wszystkie negatywne związki i poprawi się komfort Twojego życia.

Nie zapominaj też o wysokim wskaźniku błonnika. Dzięki niemu oczyścisz jelita i pozbędziesz się toksycznych związków pokarmowych. Wystarczy tylko jedna porcja płatków owsianych, codziennie na śniadanie.

Jak jadać płatki owsiane?

Artretyzm

Są osoby, u których płatki owsiane wywołują wzdęcia. Jeżeli należysz do tej grupy, warto skonsultować się z lekarzem. Zdarza się to bardzo rzadko, ale jednak. Może być to związane z alergią na gluten lub niektóre białka obecne w owsie.

Jeżeli czujesz się nabrzmiała za każdym razem, kiedy jesz płatki owsiane, zgłoś się do specjalisty. Ale, tak jak mówimy, są to sporadyczne przypadki.

1. Jak powinno się jadać płatki owsiane

Płatki owsiane na śniadanie

Pamiętaj o tym, żeby kupować te 100% naturalne. Są dostępne w sklepach z naturalną żywnością i w niektórych supermarketach. Płatki owsiane komercyjne nie są już takie zdrowe.

  • Nigdy nie mieszaj ich z mlekiem. Mleko krowie zwiększa stan zapalny i nie jest polecane chorym na artretyzm. Płatki owsiane jadaj z mlekiem migdałowym lub z wodą.
  • Najlepiej jeżeli dodasz do nich kawałki jabłka lub banana. I koniecznie odrobinę miodu! Nie ma nic lepszego na bóle reumatyczne.

2. Do użytku zewnętrznego

Składniki

  • 100 gramów mąki owsianej (sprzedawana w sklepach ze zdrową żywnością)
  • 50 ml wody
  • 20 g miodu

Sposób przygotowania

  • Chodzi o przygotowanie swego rodzaju pasty z ciepłą wodą. Wymieszaj wszystkie składniki w misce, do uzyskania dość gęstej konsystencji.
  • Zadbaj o to, żeby woda była ciepła, ale nie gorąca. Pastę nakładamy w obolałe miejsca na około 20 minut i zmywamy zimną wodą. Kontrast „ciepło-zimno” uśmierza ból i zmniejsza obrzęk.
  • Tego typu terapia zapewnia tymczasową ulgę. Najważniejsze jest spożywanie płatków owsianych na co dzień, żeby zadbać o nasz organizm od środka. Rezultaty są niesamowite.