Płatki owsiane – przepis na śniadanie

Wiedziałeś o tym, że płatki owsiane mogą zapobiec cukrzycy typu II? Łatwo rozpuszczalny błonnik pomaga nam w trawieniu skrobii i reguluje poziom cukru we krwi.
Płatki owsiane

Owies jest jednym z najzdrowszych i najsmaczniejszych zbóż, które stało się podstawą wielu kultur i cywilizacji w całej historii. Pełnoziarniste płatki owsiane ze względu na wysoką wartość odżywczą i energetyczną są jedną z najbardziej rozpowszechnionych potraw na całym świecie.

Przeczytaj dalszą część artykułu w celu uzyskania wiedzy na temat 10 niesamowitych korzyści zdrowotnych oferowanych przez płatki owsiane oraz poznania przepisu na wykorzystujące je pyszne śniadanie!


Owies zawiera więcej białka, witamin, węglowodanów i składników odżywczych niż jakiekolwiek inne zboża. Jest on zdecydowanie najlepszy i najbardziej wartościowy z nich wszystkich, można go jeść przez okrągły rok, a na dodatek produkty z owsa są zawsze dostępne w rozsądnej cenie.

Chcesz poznać kilka powodów, dla których powinieneś codziennie jeść płatki owsiane?

Płatki owsiane pomagają w utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu

Płatki owsiane zawierają jeden ze składników błonnika o nazwie betaglukan, który zgodnie z wynikami badań znakomicie nadaje się dla osób uskarżających się na nadmiernie wysoki poziom cholesterolu.

Płatki owsiane na śniadanie mogą pomóc w przywróceniu prawidłowego poziomu cholesterolu.

Płatki owsiane mają właściwości przeciwutleniające

Układ krążenia

Płatki owsiane cechują się właściwościami przeciwutleniającymi, które pomagają uporać się z wolnymi rodnikami pochodzącymi od „złego” cholesterolu.

Jest to kluczowy aspekt odgrywający istotną rolę w zapobieganiu chorobom układu krążenia.

Wzmocnienie systemu odpornościowego

Beta-glukan, w który bogate są płatki owsiane, ma bardzo korzystny wpływ na układ immunologiczny chroniący organizm przed infekcjami ze strony wirusów i bakterii.

Płatki owsiane spożywane regularnie każdego dnia pomagają zatem podnieść skuteczność układu odpornościowego chroniąc tym samym organizm przed szkodliwymi patogenami.

Zwalczanie cukrzycy

Cukrzyca

Osoby regularnie spożywające płatki owsiane są mniej narażone na cukrzycę typu 2. Łatwo przyswajalny błonnik, z którego znane są płatki owsiane może pomóc chorującym na cukrzycę z uwagi na swoją działalność pobudzającą trawienie i regulującą poziom cukru we krwi, szczególnie po zjedzeniu posiłku.

Płatki owsiane poprawiają trawienie

Pomocna rola, jaką wykonują płatki owsiane podczas trawienia oznacza między innymi unikanie problemów gastrycznych, takich jak np. zaparcia.

Łatwo przyswajalny błonnik pomaga również zmniejszyć ilość wydzielanego kwasu żołądkowego oraz żółci, jak również redukuje ich toksyczne cechy.

Uzyskasz poczucie sytości

Płatki owsiane

Jednym z wielu powodów, dla których zaleca się codziennie jeść płatki owsiane na śniadanie jest to, że zapewniają one poczucie sytości – a więc nie masz nieustającej chęci do podjadania.

Wrażenie to zawdzięczamy bogatej zawartości węglowodanów, zwanych także wolnoabsorbującymi wchodzących w skład płatków owsianych.

Płatki owsiane mają działanie antyrakotwórcze

Płatki owsiane są bogate w lignany i fitoestrogeny będące dwoma podstawowymi składnikami, które mają korzystny wpływ na zapobieganie rozwoju nowotworów powiązanych z gospodarką hormonalną.

Z tego też powodu zaleca się płatki owsiane kobietom w wieku menopauzy, ponieważ zgodnie z wynikami badań odgrywają one ważną rolę w obniżeniu ryzyka zachorowania na raka piersi.

Pomoc przy zwalczaniu astmy

Płatki owsiane wykazują się także efektem zbliżonym do syropu na kaszel, co oznacza zauważalne korzyści dla osób uskarżających się na kaszel lub chorujących na zapalenie oskrzeli.

Badania wykazały, że regularne spożywanie pełnoziarnistych potraw z owsa, jak właśnie płatki owsiane, może zmniejszyć o połowę ryzyko wystąpienia astmy u dzieci.

Co więcej, płatki owsiane spożywane razem z rybami zmniejszają ryzyko zachorowania na astmę o 50%, jak również redukują prawdopodobieństwo wystąpienia zwężenia oskrzeli o 80%.

Ochrona Twojego serca

Serce

Występujące w owsie oraz innych zbożach lignany są fitoestrogenami, które dostają się do organizmu w procesie trawienia pożywienia i wykazują się wysoką skutecznością w chronieniu serca przed różnymi chorobami.

Działanie moczopędne

Płatki owsiane pomagają obniżyć poziom kwasu moczowego oraz zwiększyć objętość moczu dzięki zawartości silikonu.

Ta właściwość pomaga także zmniejszyć ryzyko wystąpienia dny moczanowej oraz innych chorób związanych z zatrzymywaniem płynów w organizmie.

Jak najlepiej włączyć płatki owsiane do śniadania?

Choć istnieje wiele sposobów na płatki owsiane jako składnik śniadania, to my jednak zaprezentujemy Ci prosty przepis pozwalający skorzystać ze wszystkich ich cennych właściwości, w sam raz na udany początek dnia.

Składniki:

  • 1/2 pełnoziarnistych płatków owsianych,
  • 6 migdałów,
  • 2 orzechy,
  • 1 łyżeczka nasion szałwii hiszpańskiej,
  • Miód lub stewia,
  • 1 łyżeczka rodzynek,
  • Mleko kokosowe lub migdałowe.

Jak przyrządzić śniadanie?

  • Wybierz odpowiednie naczynie i wypełnij je do połowy płatkami owsianymi. Następnie dosyp do nich nasiona szałwii hiszpańskiej.
  • Wymieszaj wszystko i zalej prawie do pełna mleczkiem kokosowym lub migdałowym, zostawiając jednak miejsce dla pozostałych składników.
  • Dodaj całą resztę składników, zamieszaj i odstaw pod przykryciem do lodówki na całą noc. Następnego dnia z rana możesz dodać jeszcze odrobinę mleka.