Czy popcorn ma zdrowotne właściwości?

Popcorn oprócz tego, że jest smaczną przekąską, korzystnie wpływa na nasz organizm. Działa moczopędnie, jest bogaty w antyoksydanty i pomaga kontrolować poziom cukru we krwi.
Kukurydza

Na pewno większość z nas przynajmniej raz w życiu jadło popcorn. Jest to jedna z najpopularniejszych przekąsek sprzedawanych między innymi w kinach, ale jeżeli chcemy cieszyć się jego pysznym smakiem ze swoimi najbliższymi można z łatwością przygotować go w zaciszu domowym.

W związku z tym, że popcorn jest smaczny i nieskomplikowany do przygotowania wielu nie przypisuje mu specjalnych właściwości zdrowotnych i wartości odżywczych, a wręcz uważają, że powinien być spożywany sporadycznie.

Nie jest to prawdą! Choć do tej pory mało kto o tym wie i zasadniczo popcorn nie jest zaliczany do produktów zdrowej żywności, ta pyszna przekąska ma właściwości odżywcze, które na pewno warto poznać!

Popcorn i jego wpływ na zdrowie

Okazuje się, że popcorn jest źródłem związków fenolowych, przeciwutleniaczy, błonnika i minerałów, które wspomagają poprawne funkcjonowanie całego organizmu.

Wielu jeszcze nie zdaje sobie sprawy, że regularne spożywanie tego produktu może przynieść naprawdę wiele korzyści naszemu ciału.

Korzystnie wpływa na procesy trawienne

Brzuch

Kukurydza, z której wytwarzany jest popcorn, jeżeli jest w 100% naturalna, jest źródłem błonnika oraz witamin i minerałów, które odgrywają ważną rolę w układzie pokarmowym.

Błonnik jest szczególnie niezbędny do prawidłowego wypróżniania się i zapobieganiu zaburzeń takich jak zaparcia. Oprócz tego produkt ten zmniejsza stany zapalne powstałe w jamie brzusznej.

Reguluje poziom cholesterolu we krwi

To, że popcorn ma tak niepowtarzalny, pyszny smak i jest łatwy w przygotowaniu, nie oznacza, że od razu musi być ubogi w składniki odżywcze i niezdrowy.

Choć może być to zaskoczeniem, wspomaga on regulację prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. To z kolei ma pozytywny wpływ na cały układ sercowo-naczyniowy, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i naczyń krwionośnych, miażdżycy tętnic, udaru mózgu czy zawału serca.

Popcorn jest bogaty w antyoksydanty

To prawda, że przekąska ta jest źródłem antyoksydantów, które jak wiadomo, są narzędziem neutralizującym działanie wolnych rodników w komórkach naszego organizmu.

Popcorn zawiera wysokie stężenie polifenoli, które działają jak przeciwutleniacze, co działa przeciwko powstawaniu chorób zwyrodnieniowych oraz opóźnia procesy starzenia.

Pomaga w kontroli cukru we krwi

Cukier we krwi

Popcorn dopóki nie jest posypywany słodkimi dodatkami, jest jak najbardziej odpowiedni dla osób cierpiących na cukrzycę lub dla tych, którym zdarzyły się epizody podwyższonego poziomu cukru we krwi.

W rzeczywistości działa zapobiegawczo na tego typu incydenty, a włókna, które się w nim znajdują wspierają procesy metaboliczne, które są odpowiedzialne za regulację poziomu glukozy i insuliny.

Pomocna dłoń przy odchudzaniu

Filiżanka popcornu zawiera tylko 30 kcal, dlatego można go konsumować bez obawy nagłego przybrania na wadze. Choć nie należy do produktów powodujących cudowną utratę zbędnych kilogramów, może okazać się ratunkiem przy epizodach niekontrolowanego ataku głodu i chęci podjadania.

Działają moczopędnie

Zgadza się! Dzięki błonnikowi, ma on zdolność do obniżania ciśnienia krwi i redukuje retencję płynów w organizmie. Jego regularne spożywanie zwiększy produkcję moczu, a nawet może być doskonałym sposobem na zapobieganie zakażeń układu moczowego.

Opóźnia procesy starzenia

Starzenie się

Dzięki swojemu bogactwu w antyoksydanty i witaminę E popcorn jest równie korzystny dla wyglądu skóry. Związki te bowiem hamują oksydacyjne uszkodzenia spowodowane działaniami wolnych rodników w zdrowych komórkach organizmu.

Są one główną przyczyną przedwczesnego starzenia się skóry oraz zapadania na niektóre przewlekłe choroby.

Mogą zapobiegać zachorowaniom na raka

Skład odżywczy popcornu zadziwił już kilka lat temu i dlatego też stał się obiektem wnikliwych badań.

Substancje fenolowe, które się w nim znajdują, należą do jednych z najsilniejszych przeciwutleniaczy, których ciało potrzebuje do zneutralizowania działania wolnych rodników, co może zapobiec powstawaniu komórek rakowych i małych guzków.

Miej to na uwadze!

Ze wszystkich tych właściwości popcornu można korzystać tylko i wyłącznie wtedy, gdy kukurydza jest pochodzenia ekologicznego i 100%-tach naturalnego.

Jeżeli jest to możliwe, powinien być przygotowywany w oleju słonecznikowym lub oliwie z oliwek, jako że właśnie te są łatwe do strawienia i dostarczają cennych kwasów tłuszczowych.

Jak ognia natomiast należy unikać tych produktów z dodatkiem karmelu, sera, sera cheddar lub pikantnych przypraw, a także wystrzegać się tych, które przygotowywane są w mikrofalówce.