Poznaj cudowne właściwości Gujawy

Owoce Gujawy (guawa, gruszla) są jednymi z najbardziej docenianych – ze względu na korzystny wpływ na zdrowie człowieka oraz odżywczą moc, znajduje szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Krzew powszechnie rosnący w tropikalnych krajach jest znany w Brazylii pod nazwą „Goiaba”. Owoce Gujawy można spożywać na surowo lub w postaci soków i koktajli, lodów czy przetworów. Każdy z owoców zawiera liczne jadalne nasionka.

Poznaj zalety gujawy

Na Filipinach roślina ta jest znana ze względu na wspaniałe właściwości antyseptyczne, zabliźniające i przeciwpasożytnicze. Skutecznie eliminuje bowiem bakterie, grzyby i ameby, które mogą rozwijać się w naszym organizmie.

Liście tej rośliny są wykorzystywane do leczenia ran, a także wykazują wielką moc znieczulającą, dzięki czemu świetnie sprawdzają się w skutecznym łagodzeniu bólu zębów.  W tym celu należy ugotować kilka liści gujawy w 1/2 litrze wody, odstawić na chwilę, a następnie przelać przez sito. Powstałym naparem płuczemy jamę ustną i ból zaczyna stopniowo ustępować.

Wywar z liści i kory gujawy jest bardzo skuteczny w walce z biegunką, a napar z samych liści znajduje zastosowanie w łagodzeniu bólu gardła, zawrotów głowy, wymiotów i szeregu innych dolegliwości żołądkowych oraz do regulowania miesiączki.

Gujawa działa zbawiennie na nasze zdrowie na wiele sposobów. Zawdzięczamy to dużej zawartości związku zwanego kwercetyną – potężnego przeciwutleniacza, który zapobiega tworzeniu się sorbitolu. Sorbitol to związek powstający w wyniku redukcji glukozy, który przyczynia się do powstawania zaćmy, czyli białych plam lub zmętniałych obszarów na soczewce oka – zwyrodnieniowej choroby przede wszystkim u osób starszych.

Owoce #2:gujawa-Bocadillo-owoc.jpg

El bocadillo to naturalny deser, która dostarczy nam wiele energii. Zobaczmy, jak go przygotować.

Składniki:

  • 2 kg owoców gujawy
  • Cukier biały rafinowany, dwa razy więcej niż ilość pulpy mierzona w szklankach
  • Świeży sok pomarańczowy
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie:

  • Kroimy owoce gujawy i gotujemy je w jednej szklance wody, a następnie odcedzamy sok. Powstałą pulpę wrzucamy razem z cukrem do dużego rondla. Pulpę odmierzamy filiżankami, jej ilość powinna być dwukrotnie mniejsza od ilości cukru (np. na dwie szklanki pulpy przypadają cztery szklanki cukru).
  • Należy dobrze rozpuścić cukier, a następnie dodać sok pomarańczowy. Rondel ustawiamy na średnim ogniu i mieszamy dużą drewnianą łyżką aż masa zgęstnieje. Jeśli odłożymy odrobinę konfitury na talerzyk i uformuje się z niego kulka, to znaczy, że deser jest gotowy.
  • Dno żaroodpornego naczynia posypujemy cukrem i przekładamy do niego gorącą masę. Następnie posypujemy cukrem z góry i odstawiamy. Po ostudzeniu kroimy na kawałki (bocadillos).