Produkty które cię ochronią przed Alzheimerem

Do dziś nie są znane przyczyny choroby Alzheimera. Badania wskazują, że jest ona związana z pojawieniem się blaszek starczych i utratą substancji chemicznej, która umożliwia komunikację między komórkami nerwowymi. A zatem, jak można zapobiec pogorszeniu się stanu mózgu? Twoje nawyki, zachowanie, stymulacja umysłowa oraz odpowiednio dobrane produkty w diecie, pomogą zwalczyć chorobę. Istnieją produkty, które zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia. Innymi słowy, ich naturalne składniki pomagają zapobiec pojawieniu się blaszek amyloidowych.

Są to produkty, które chronią przed chorobą Alzheimera w sposób naturalny. To prawda, że nie pozwalają one całkowicie wykluczyć ryzyka zachorowań na Alzheimera. Chodzi tu bardziej o wykształcenie pozytywnych nawyków żywieniowych, stosowanie zdrowej diety oraz połączenie ich z kilkoma ważnymi nawykami behawioralnymi i poznawczymi, w ramach których ćwiczysz swój mózg, swoją wnikliwość i ciekawość, jak to tylko możliwe.

Produkty ochronne

1. Owoce cytrusowe

2#:cytryna-PRODUKTY.JPG

Dlaczego?

Nie możemy mówić o żywności, która chroni przed chorobą Alzheimera nie wspominając o owocach cytrusowych, takich jak cytryny, pomarańcze, truskawki, mango, jagody, które mają dużą zawartość witaminy C i silne właściwości antyoksydacyjne. Związki te zapobiegają gromadzeniu się szkodliwych składników w mózgu. Radzą sobie doskonale z oczyszczaniem i ochroną.

2. Curry

3#curry-PRODUKTY.JPG

Dlaczego?

Koniecznie zacznij stosować je w kuchni, zwłaszcza żółte curry. To pyszna przyprawa z dużą ilością kurkuminy. Ma bardzo interesujące właściwości lecznicze, które pozwalają jej zapobiegać chorobie Alzheimera, ponieważ wykazuje działanie przeciwzapalne i zapobiega odkładaniu się blaszek amyloidowych, które gromadząc się w naczyniach krwionośnych powodują demencję i pogorszenie stanu mózgu.

3. Wino

4#wino-PRODUKTY.JPG

Dlaczego?

Wino ma właściwości przeciwzapalne, które zapobiegają zapaleniu tkanki mózgowej, eliminują lub przynajmniej zmniejszają ryzyko wystąpienia demencji lub chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera. Polecamy picie jednej lampki wina dziennie.

4. Witamina D

5#witamina-d.PRODUKTY.JPG

Dlaczego?

To doskonała witamina, którą można pozyskać ze światła słonecznego i znaleźć w kilku potrawach. Pomaga ona stymulować układ odpornościowy do usuwania białka b-amyloidowego, przyczyny powstawania uszkodzeń mózgu, która powoduje chorobę Alzheimera. Witaminę D znajdziesz w aptece i sklepach z naturalną żywnością, jak również w produktach typu: tłuste ryby, soja, jaja, a nawet w ziarnach wzbogaconych o jej zawartość.

5. Kawa

6#kawa-PRODUKTY,JPG

Dlaczego?

Ostatnie badania opublikowane w Journal of Alzheimer’s Disease wykazały, że kofeina zapewnia rodzaj ochrony przed pojawieniem się choroby Alzheimera, czego nie zaobserwowano w przypadku innych napojów. Kawa zapobiega gromadzeniu się białek, które prowadzą do uszkodzenia neuronów w mózgu, a nawet spowalnia postęp choroby u ludzi, którzy doświadczyli już u siebie pierwszych jej objawów.

6. Witamina B

Dlaczego?

Utrzymanie odpowiedniej ilości witaminy B jest niezbędne dla zdrowia Twojego organizmu. Wystarczająca jej zawartość pozwala dbać o kości, włosy i zęby. Jest ona również przydatna w zwalczaniu syndromów napięcia przedmiesiączkowego. Zażywanie witaminy B pozwala na obniżenie poziomu homocysteiny we krwi, szkodliwego składnika, który powoduje pogorszenie funkcjonowania mózgu i komórek nerwowych. Witaminę B znajdziesz we wszystkich produktach żywnościowych, które widzisz na obrazku powyżej: orzechach włoskich, produktach pełnoziarnistych, bananach, brokułach, ananasie, papryce, jabłkach, jajach, soi… Nie wahaj się wprowadzić je na stałe do swojej diety.