Produkty potencjalnie rakotwórcze, poznaj je!

Komórka rakowa

Czy wiesz, że aktualne badania wykazały, że niektóre produkty spożywane regularnie mogą być rakotwórcze? Niektóre z nich są stałym składnikiem naszej diety, a my nawet nie zdajemy sobie z tego, że mogą być one rakotwórcze.

W tym artykule wyjaśnimy, których produktów warto unikać, aby zminimalizować ryzyko raka lub go po prostu go zapobiec, zwłaszcza kiedy w rodzinie ktoś cierpiał z powodu nowotworu.

Produkty transgeniczne mogą być rakotwórcze

W przypadku żywności transgenicznej czyli żywności genetycznie zmodyfikowanej (GMO) istnieje wiele badań, które mówią nam o jej szkodliwości dla naszego zdrowia. Problem polega na tym, że dowody potwierdzające jej szkodliwość mogą pojawić się dopiero za kilka lat, kiedy dla nas będzie już za późno.

Poprzez szukanie masowej produkcji żywności przekracza się wiele limitów etycznych, ponieważ ważniejsza jest ilość produkowanej żywności niż jej jakość.

Dodatkowo żywność genetycznie zmodyfikowana, oprócz tego, że podejrzewana jest o działanie rakotwórcze, wiąże się z innymi problemami zdrowotnymi, takimi jak niepłodność czy alergie.

Mąka kukurydziana

Jednymi z najbardziej popularnych produktów GMO są soja i kukurydza.

Problem polega na tym, że sposób powstawania tych produktów wpływa również na ich pochodne, takie jak mąka, czy syropy i cukry kukurydziane wykorzystywane w produkcji słodyczy lub produkty z zawartością transgenicznej soi, które spożywamy na co dzień, nawet o tym nie wiedząc.

Zalecamy więc spożywanie żywności ekologicznej, zawierających zarówno kukurydzę i soję, jak również mięso, mleko czy jajka. I pamiętaj, zawsze zwracaj uwagę na skład produktów!

Biały cukier

Mimo, że biały cukier był w przeszłości przysmakiem, coraz częściej dietetycy nazywają go białą trucizną.

Niektóre badania potwierdzają, że biały cukier ma działanie rakotwórcze lub kolokwialnie mówiąc karmi raka, ponieważ oprócz tego, że nie dostarcza on żadnych składników odżywczych do naszego ciała, to jeszcze zakwasza organizm.

A guzy mają tendencję do pojawiania się w miejscach zakwaszonych przez złą dietę, stres, złe nawyki czy nagromadzonych toksyn.

Cukier trzcinowy

Biały cukier przyczynia się również do rozprzestrzeniania się pasożytów i do problemów z trzustką oraz chorób układu sercowo-naczyniowego.

Aby rozwiązać problem i ustrzec się przed produktami, które mogą być rakotwórcze, nie wystarczy jedynie wyeliminować biały cukier z naszej diety, ale musimy też wziąć pod uwagę wszystkie produkty, które ten składnik zawierają, czyli ciastka, napoje, płatki zbożowe, cukierki, czekolady, itp.

Jako alternatywę dla białego cukru, możemy stosować:

  • stewię
  • miód pszczeli
  • miód trzcinowy
  • cukier brązowy trzcinowy
  • cukier trzcinowy rapadura
  • syrop z agawy
  • melasa zbożowa

Węglowodany rafinowane

Zawartość węglowodanów rafinowanych oznacza, że zdrowa żywność typu płatki zbożowe, zostały pozbawione błonnika, który jest niezbędnym składnikiem, aby żywność była prawidłowo trawiona. Z takich właśnie przetworzonych mąk i zbóż powstają następujące produkty:

  • makaron
  • chleb
  • wyroby piekarnicze
  • ciastka
  • ciasta

Regularne spożywanie tych produktów, co w wielu przypadkach jest spożywaniem codziennym, może mieć działanie rakotwórcze i ostatecznie doprowadzić do raka jelita grubego lub raka piersi. Ponadto, produkty rafinowane powodują przyrost masy ciała, zgagę, niestrawność i zaparcia.

Natomiast, spożywanie produktów pełnoziarnistych poprawia pracę jelit i powoduje uczucie sytości, jest to idealne rozwiązanie kiedy chcemy zrzucić dodatkowe kilogramy.

Chleb lnianyPorady końcowe

Po analizie trzech głównych grup żywieniowych, które są potencjalnie rakotwórcze, kiedy spożywamy je regularnie, postanowiliśmy podzielić się paroma wskazówkami, które pomogą nam unikać tych produktów.

  • Wybieramy zawsze żywność ekologiczną. Nawet produkty zwane naturalną żywnością, jeżeli nie posiadają gwarancji jakości, często zawierają składniki, które mogą być rakotwórcze.
  • Należy unikać głównie soi, kukurydzy i ich pochodnych.
  • Eliminujemy z naszej diety biały cukier i słodycze, które są potencjalnie rakotwórcze. Zastępujemy je naturalnymi produktami słodzącymi.
  • Zawsze wybieramy produkty pełnoziarniste i pełnowartościowe, z naturalną zawartością błonnika.
  • Wprowadzając tę zasadę, powinniśmy również zwiększyć spożycie wody pomiędzy posiłkami, ponieważ zanim nasz organizm przywyknie do tej zmiany, mogą pojawić się zaparcia, bóle głowy i inne dolegliwości.
  • Nie martw się, dolegliwości znikną szybko, a ty zauważysz szybką poprawę w samopoczuciu.

Zdjęcia dzięki [email protected], kulinarno i bookchen.