Produkty przyspieszające starzenie

Nasz sposób odżywiania odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowego ciała i dobrego samopoczucia. Spożywanie niektórych produktów prowadzi jednak do zaburzenia prawidłowego funkcjonowania organizmu i negatywnie wpływa na nasze codzienne funkcjonowanie, przyspieszając jednocześnie starzenie się komórek ciała. Jesteśmy tym, co jemy – to bardzo trafne sformułowanie! Dlatego też powinniśmy przywiązywać szczególną uwagę do tego, co spożywamy na co dzień. Nasze zdrowie w większości zależy właśnie od tego, jakich produktów dostarczamy naszemu organizmowi. Zadbajmy o to, by nasza dieta była zdrowa i zrównoważona oraz unikajmy spożywania pewnych produktów, które dostarczają organizmowi toksycznych substancji i znacznie przyspieszają starzenie się komórek naszego ciała. Dowiedz się z naszego artykułu, które produkty „dodają” nam lat.

Produkty przyspieszające starzenie

Poniżej przedstawiamy 10 produktów, które na stałe goszczą w diecie praktycznie każdego z nas, jednak posiadają negatywnie wpływające na funkcjonowanie naszego organizmu właściwości i przyspieszają jego starzenie się.

Wędliny

Wędliny (szynka, mortadela, kiełbasa, salami…) zawierają bardzo dużo tłuszczu, zwłaszcza tłuszczów nasyconych. Pamiętajmy, że spożywanie tłuszczów nasyconych w dawce większej niż 1,5 g na 100 g produktu, zwiększa ryzyko wystąpienia nadwagi, otyłości, a tym samym chorób układu sercowo-naczyniowego i udaru mózgu. Niezależnie od powyższego, wędliny zawierają również duże ilości azotanów, co przy zwiększonym spożyciu może mieć działanie rakotwórcze. Co więcej, produkty te są bardzo bogate w sód, co zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca oraz nadciśnienia tętniczego krwi. Jednym słowem, wędliny są dla naszego organizmu niczym trucizna i mają wpływ na jego przedwczesne starzenie się.

Słodzone napoje

2#:starzenie.jpg

Słodzone napoje najczęściej bywają kojarzone z nadwagą oraz z cukrzycą. Cukier jest jednym z elementów niezbędnych do prawidłowej pracy organizmu. Jednak przyjmowanie go w zbyt dużych ilościach – niekorzystnie wpływa na zdrowie, zaburzając funkcjonowanie każdego z narządów naszego organizmu oraz przyspiesza jego starzenie się.

Frytki

Frytki zawierają sporą dawkę tłuszczów nasyconych, tłuszczów trans i cholesterolu – co oczywiście w żadnym wypadku nie jest korzystne dla naszego zdrowia. Poza tym 100 g frytek, to aż 500 kalorii! Oprócz tego, że złociście wypieczone ziemniaki zwiększają ryzyko wystąpienia nadwagi i chorób układu sercowo-naczyniowego, również przyspieszają starzenie się organizmu.

Pizza i hamburgery

3#:starzenie.jpg

Te dwie potrawy sieją prawdziwe spustoszenie w naszym organizmie, głównie ze względu na olbrzymią zawartość tłuszczów nasyconych, sodu i cukru. Chociaż są to dania tak uwielbiane przez miliony osób na całym świecie, nie są one ani sprzymierzeńcami zdrowia, ani urody.

Lody

Mimo tego, że lody są pyszne i dostępne w tak wielu rozmaitych smakach, w większości składają się z tłuszczów nasyconych, tłuszczów trans, cholesterolu i cukru. Co więcej, są one prawdziwą bombą kaloryczną oraz sprzyjają otyłości i związanymi z nią innymi dolegliwościami.

Słodycze

4#:starzenie.jpg

Słodycze zawierają ogromne ilości cukru, dlatego też nadmierne zajadanie się nimi zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy, otyłości oraz powoduje, że organizm staje się odporny na działanie insuliny.

Sól

Sól wykorzystywana do przyprawiania posiłków w połączeniu z solą zawartą w produktach, które spożywamy na co dzień, to zwykle dawka znacznie większa od tej, jaką potrzebuje nasz organizm. Sól zawiera wiele substancji chemicznych, które prowadzą do zatrucia organizmu i przyspieszają jego starzenie się. Co więcej, nadmierne spożycie soli jest również powodem zatrzymywania wody w organizmie oraz wzrostu objętości mięśni. Zalecana dzienna dawka soli to 6 g.

Sztuczne słodziki

5#:starzenie.jpg

Sztuczne słodziki zawierają stymulujące apetyt składniki oraz sprzyjają odkładaniu się tłuszczyku, a co za tym idzie nadwadze i otyłości.

Czerwone mięso

Czerwone mięso zawiera duże ilości tłuszczów nasyconych, które mogą prowadzić do uszkodzeń serca. To już wystarczający powód na to, by ograniczyć jego spożycie. Z drugiej strony czerwone mięso spowalnia trawienie, zmuszając organizm, by całą energię przeznaczał właśnie na jego strawienie. Co więcej, czerwone mięso przyspiesza starzenie się komórek ciała.

Rafinowane węglowodany

Rafinowane węglowodany to niezwykle szkodliwe dla naszego zdrowia produkty. Pamiętajmy, że wszelkiego rodzaju przetworzona żywność, na przykład zboża – które w naturalnej postaci zawierają wiele zdrowych właściwości – po obróbce zostają praktycznie pozbawione wszystkich wartościowych składników. Nadmierne spożycie rafinowanych węglowodanów prowadzi do zwiększenia poziomu cukru we krwi i odkładania się tłuszczu, co jednocześnie niekorzystnie wpływa na nasze samopoczucie.

Pamiętaj…

Jedzenie jest kluczem do zdrowego stylu życia. Należy dostarczać organizmowi produktów, dzięki którym każda z jego części składowych będzie mogła funkcjonować prawidłowo. Dzięki temu utrzymamy zdrowie, dobre samopoczucie i spowolnimy starzenie się komórek organizmu.