Proste gotowanie – 11 przydatnych wskazówek

Wskazówka numer 1: zamroź trochę masła, aby mieć je na później. Jeśli je dodatkowo zetrzesz, późniejsze gotowanie stanie się jeszcze łatwiejsze.
Tarka i masło

Gotowanie może być dobrą zabawą, jeśli tylko interesujesz się tym i chętnie przygotowujesz określone dania, jednocześnie eksperymentując i odkrywając nowe smaki. Niestety, nie zawsze mamy dużo czasu na gotowanie.

Wskazówki na proste gotowanie

Jest jednak wiele wskazówek, które wszystko ułatwią. Dzięki nim przygotowywanie posiłków stanie się o wiele szybsze i łatwiejsze. Uwzględniając te proste porady kuchenne, możesz pożegnać się ze stresem, który towarzyszy wykonywaniu trudnym zadaniom. Czy jesteś na to gotowa?

Wskazówka #1: Zamrożone masło

Wkładanie masła do lodówki może nie brzmi jak dobry pomysł, bo gdy zamrozi się, będzie twarde i trudniejsze w użyciu. Jednak w gorący letni dzień właśnie tak najlepiej uchronić je przed zepsuciem i zadbać o jego świeżość.

Aby gotowanie potraw z masłem stało się łatwiejsze, skorzystaj z tarki. Starte masło szybciej się rozpuści. 

Wskazówka #2: Obieranie kukurydzy

Kukurydza

Obieranie kukurydzy wcale nie musi być trudne. Wystarczy, że umieścisz jedną miskę dołem w drugiej, a cała kukurydza znajdująca się po środku nich wkrótce pozostanie w misce na dole. To proste!

Wskazówka #3: Obieranie kiwi łyżką

Usuwanie skórki z kiwi może być trudne, a czasami nawet traci się przez to dużą część owocu. Aby zapobiec temu, przekrój kiwi na pół i zeskrob zieloną część za pomocą łyżeczki.

Wskazówka #4: Smażenie ziemniaków

Gotowanie ziemniaków jest proste. Trudniejsze jest natomiast ich smażenie – często zdarza się, że przywierają one do powierzchni patelni i w rezultacie nie wyglądają tak, jakbyś tego chciała.

Aby zapobiec tego, zamocz kawałki ziemniaków w zimnej wodzie na kilka minut. Woda uwolni z nich część skrobi, dzięki czemu łatwiej będą odchodzić od patelni. 

Wskazówka #5: Więcej soku z cytryny

Czasami trudno określić, czy z cytryny da się wyciągnąć tyle soku, ile wymaga dany przepis.  Następnym razem nie daj się zaskoczyć negatywnie i zdecydowanie ułatw sobie gotowanie. Włóż cytrynę na kilka minut do mikrofalówki. Gdy ochłodzi się, będziesz mogła pozyskać z niej więcej soku niż zazwyczaj.

Wskazówka #6: Powstrzymywanie owoców od brązowienia

Jabłka

Gdy pokroisz owoc, na przykład jabłko lub gruszkę, wystarczy parę sekund, aby zaczęły one czarnieć.

Jeśli chcesz, aby owoce wyglądały one świeżono przez dłuższy czas, umieść pokrojone kawałki w zimnej wodzie i dodaj do nich trochę soku z cytryny.

Wskazówka #7: Obieranie pomidorów

Gotowanie bardzo często wymaga od nas obierania pomidorów ze skórki, co nie jest prostym zadaniem. Mamy jednak na to sposób.

Gdy musisz obrać pomidora, umieść go na minutę w gotującej wodzie. Dzięki temu jego skórka zacznie szybciej schodzić.

Wskazówka #8: Krojenie cebuli

Czy krojąc cebulę, za każdym razem płaczesz? Nie myśl, że gotowanie tego do Ciebie wymaga. Powiedz „nie” łzawieniu, wkładając cebulę na kilka godzin do zamrażarki przed jej krojeniem.

Wskazówka #9: Unikanie przypalania ryżu

Gotowanie ryżu to spore wyzwanie. Nie ma bowiem nic bardziej nieprzyjemnego i koszmarnego niż spalony ryż, który za chwilę miał wylądować na stole obiadowym.

Aby uchronić Twój ryż przed nieprzyjemnym zapachem i wyglądem spowodowanym na skutek przypalenia, pokrój cebulę w kostki i dodaj ją do garnka z ryżem na 15 minut. 

Wskazówka #10: Gotowanie jajek na twardo i ich obieranie

Gotowanie jajek

Gotowanie jajek to coś, co na pewno często praktykujesz. Te ugotowane na twardo są przepyszne i stanowią składnik wielu ciekawych potraw oraz sosów. Problem czasami pojawia się podczas obierania jajek ze skorupek, które mogą nie chcieć od nich odejść.

Nie pozwól, aby kiedykolwiek zirytowało Cię to ponownie. Jeśli chcesz, aby skorupka z jajek odchodziła bardzo szybko, dodaj do wody, w której się gotująłyżeczkę sody oczyszczonej. 

Jeśli nie ufasz tej wskazówce, możesz też zanurzyć ugotowane na twardo jajko w zimnej wodzie, zakryć szklankę i potrząsnąć nią kilka razy. Skorupka powinna zejść z jajka w ciągu kilku sekund.

Przeczytaj również: Jajko – ile jeść sztuk tygodniowo? 

Wskazówka #11: Tarkowanie sera

Sery bardzo różnią się od siebie. Niektóre z nich kruszą się i rozpadają, nie dając się zetrzeć na tarce. Aby proces ten przebiegał szybciej, zdecydowanie ułatwiając całe gotowanie, posmaruj ser kilkoma kropelkami oliwy z oliwek, a dopiero później spróbuj go zetrzeć. Powinno pomóc.