Przepis na masło domowej roboty

To masło przygotowuje się bez serwatki. Możesz ją wykorzystać do innych przepisów.
Masło domowej roboty

Chociaż masło nie cieszy się dobrą sławą ostatnimi laty, możesz być pewna, że jadane z umiarem nie zaszkodzi Twojemu zdrowiu. Przeciwnie. Może dostarczyć wiele korzystnych właściwości ze względu na składniki w nim zawarte.

Bardzo często mylimy masło z margaryną, sprzedawaną w sklepach i supermarketach. Te, rzeczywiście, są przepełnione rafinowanymi tłuszczami, kaloriami, konserwantami i innymi związkami szkodliwymi dla zdrowia.

Jeżeli nauczymy się odróżniać dobre masło od sztucznych margaryn, korzyści mogą być ogromne.

Dlaczego masło jest zdrowe?

Masło

Masło jest źródłem nutrientów i tłuszczów, niezbędnych naszemu organizmowi. Ważne, żeby jadać je w małych porcjach i z dodatkiem zdrowych produktów. Charakteryzuje się następującymi cechami:

  • Witaminy: naturalne masło stymuluje witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E i K. Witamina A jest niezbędna dla Twojego wzroku i systemu odpornościowego.
  • Witamina D pomaga przyswoić wapń i wpływa na wiele funkcji naszego organizmu.
  • Minerały: jednym z najważniejszych minerałów jest selen. Ten potężny przeciwutleniacz jest związany z zahamowaniem rozwoju raka, chociaż jeszcze tego nie udowodniono. Masło jest też bardzo łatwo przyswajalnym źródłem jodu.
  • Kwasy tłuszczowe: niektóre z jego kwasów tłuszczowych działają przeciwnowotworowo. Oprócz tego, zawiera kwas rumenowy, związany bezpośrednio z odchudzaniem.
  • Uwaga! Naukowcy podkreślają, że kwas rumenowy znajduje się przede wszystkim w maśle robionym z mleka od krów karmionych na pastwiskach.
  • Lecytyna: dzięki tej substancji, masło chroni komórki przed uszkodzeniami i usprawnia trawienie tłuszczów.
  • Cholesterol: to jeden z jego podstawowych składników. Mimo tego, że nie cieszy się najlepszą sławą, nie do końca jest szkodliwy.
  • Choroby związane z wysokim poziomem cholesterolu są wywoływane przede wszystkim przez nadmierne spożycie węglowodanów prostych.
  • Dlatego też masło jadane w małych ilościach nie szkodzi, a nawet może działać korzystnie na nasz organizm.

Jak przygotować masło domowej roboty?

Kiedy już nauczysz się je przygotowywać, przestaniesz kupować szkodliwe margaryny sprzedawane w supermarketach.

Zawiera tylko dwa składniki. Dzięki nim przyrządzisz pyszny produkt gotowy do jedzenia! Możesz też wykorzystać je do Twoich ulubionych przepisów.

Składniki

  • 1/4 l organicznej śmietany.
  • 3/4 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania

  • Do pojemnika miksera, lub dużego słoja z przykrywką, przelej śmietanę. Nie może ona zajmować więcej niż 50% pojemności słoika.
  • Natępnie, na szybkich obrotach, miksuj ją przez 10 minut, a nawet dłużej (do momentu uzyskania oczekiwanej konsystencji).
  • Podczas miksowania zauważysz biały płyn, oddzielający się od reszty. Ten płyn to serwatka, która do naszego domowego masła nie będzie nam potrzebna. Możesz jej użyć do innych przepisow.
  • Miksuj tak długo, aż śmietana oddzieli jak największą ilość serwatki.
  • Odlej serwatkę, dodaj odrobinę soli i miksuj przez kolejne kilka minut. Kiedy już osiągnie odpowiednią konsystencji, spłukaj masło wodą w celu usunięcia możliwych resztek. Najlepiej użyć gęstego sitka. I gotowe!
  • Teraz wystarczy przełożyć je do odpowiedniego pojemnika i przechowywać w lodówce. Nadaje się do spożycia nawet przez 30 dni.

Wskazówka: jeżeli chcesz, mu nadać nutkę oryginalności, dodaj trochę świeżych, drobno posiekanych ziół: tymianku, bazylii, szczypiorku, itp.