Przepisy na zdrowe frytki

Frytki, kto ich nie lubi? Niestety, w zależności od sposobu ich przygotowania, frytki mogą być bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Zazwyczaj przygotowywane są na złej jakości oleju, który bywa rzadko wymieniany i wielokrotnie podgrzewany na bardzo wysokich temperaturach.

Oczywiście nie oznacza to, że musimy całkowicie rezygnować z jedzenia frytek. W tym artykule wyjaśnimy jak można je przygotować w domu, na trzy różne sposoby, frytki, które będę zdrowsze od tych tradycyjnych i będzie można je jeść od czasu do czasu, bez zamartwiania się o zdrowie.

Frytki dostępne w sprzedaży

Pierwszym krokiem, aby frytki były zdrowsze jest to, że powinniśmy je przygotować sami w domu. Jest to jedyny sposób na to, abyśmy byli pewni ich jakości oraz żeby mogły towarzyszyć innym naszym posiłkom, a my nie musielibyśmy się zamartwiać o nasze zdrowie. Jeżeli jemy posiłek poza domem i frytki dołączone są do posiłku, powinniśmy za wszelką cenę unikać ich spożywania.

Frytki dostępne w sprzedaży są szkodliwe z następujących powodów:

  • Smażone są na olejach złej jakości (nazywane olejami spożywczymi, głównie podchodzące z przetworzonej soi lub inne oleje roślinne), które w wysokich temperaturach są przekształcane w tłuszcze trans (utwardzone tłuszcze roślinne) i są toksyczne dla naszego organizmu. Ponadto te same tłuszcze używane są wielokrotnie.
  • Mają bardzo wysoką zawartość tłuszczu ponieważ są smażone na głębokim tłuszczu.
  • Ziemniaki, z których powstają frytki, w rzeczywistości są mieszanką puree ziemniaczanego z innymi, szkodliwymi składnikami.
  • Zawierają dużo soli rafinowanej.

Wszystkie te czynniki przyczyniają się do pogorszenia stanu naszego zdrowia:

  • Podwyższenia poziomu cholesterolu i trójglicerydów.
  • Powodują nadwagę i 2#frytki.jpg

    Podstawowe kroki do przygotowania zdrowych frytek

    Aby przygotować zdrowe i dobre frytki, zawsze powinniśmy śledzić następujące kroki:

    • Po pierwsze, powinniśmy zdobyć jak najlepszej jakości ziemniaki, najlepiej ekologiczne.
    • Używamy oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno.
    • Doprawiamy solą morską drobnoziarnistą.
    • Do smażenia używamy naczyń, które nie mają powłoki teflonowej, takich jak naczynia ceramiczne, szklane, żeliwne lub ze stali nierdzewnej.

    1. Frytki mniej toksyczne

    Kulinarna sztuczka, która przywędrowała do nas ze wschodu i pomaga w usunięciu większości toksyn, które wydzielają produkty podczas smażenia, polega na dodaniu do oleju podczas smażenia frytek, kilku śliwek umeboshi. Śliwki te mają wiele właściwości lecznicze i pochłaniają toksyczne związki bez zmieniania smaku potraw. Nie powinniśmy spożywać śliwek, które smażyły się z frytkami, ale możemy zjeść jedną świeżą śliwkę po spożyciu smażonego posiłku, pomoże nam ona przeciwdziałać szkodliwym efektom smażonych potraw.

    4#frytki.jpg

    Próbowałaś kiedyś smażonego jabłka?

    Na koniec podpowiemy ci jak przyrządzić dużo zdrowszą potrawę, która zaskoczy całą twoją rodzinę. Aby przygotować tę potrawę, wystarczy pokroić jabłka w paski, tak jakbyśmy przygotowywali frytki i smażymy je w ten sam sposób, dodajemy również sól. Słodki smak i orzeźwiająca tekstura sprawią, że będzie to bardzo oryginalna i smaczna potrawa.

    Zdjęcia dzięki uprzejmości avlxyz, stevebott, mismisimos i Leszek.keszcysnki.