Przepisy na Pyszne Zupy z Warzyw

Zupy warzywne są idealne na zimę, przed obiadem, aby się rozgrzać, schudnąć lub zachęcić dzieci do jedzenia warzyw. Zupy można traktować jako proste w przygotowaniu posiłki, a przepisów na ich przyrządzenie są setki, a nawet tysiące, wśród nich takie, które były specjałami naszych babć.

Zupy jarzynowe

Przepis 1

Do przygotowania tej zupy, potrzebne Ci będą następujące składniki:

  • półtorej szklanki bulionu z kurczaka
  • 320 g soku pomidorowego
  • 230 ml wody
  • 1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone
  • 400 g pomidorów z puszki, z sokiem
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
  • 100 g fasoli szparagowej
  • 150 g kaszy kukurydzianej
  • bulion z kurczaka w proszku
  • sól i pieprz do smaku

Do dużego garnka wlej bulion wraz z sokiem z pomidorów, dodaj wodę, ziemniaki, marchew, seler, pomidory, zieloną fasolę i kaszę kukurydzianą. Dopraw solą i pieprzem, a następnie, dodaj bulion z kurczaka. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj przez 30 minut na małym ogniu. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie – zupa jest gotowa.

2# zupy.jpg

Przepis 2

Jest to zupa warzywna pokrojona w słupki, której już pewnie próbowałaś, gdy byłaś młodsza, bo być może podobną gotowała Twoja babcia. Potrzebne Ci będą następujące składniki:

  • 1 pomidor
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 50 g selera
  • 50 g pora
  • 50 g rzodkiewki
  • 1/4 kapusty białej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki pokrojonej w kostkę pietruszki
  • 1 gałązka kolendry
  • gałka muszkatołowa

Dokładnie umyj wszystkie warzywa i obierz je. Możesz dodać jeszcze inne warzywa, takie jak: dynia, groch, kalafior, koper czy kapusta. Zawsze korzystaj z warzyw dostępnych w danym sezonie. Ponadto, mimo iż jest to zupa zimowa, można ją jeść także w lecie, na zimno. Pokrój wszystkie warzywa (z wyjątkiem pomidorów) w paseczki. Niech będą małe i drobne, tak abyś mogła spędzić mniej czasu na gotowaniu. Wszystkie powinny być pokrojone na długie, cienkie słupki,  najbardziej równomiernie.

Umyj i pokrój w kostkę pietruszkę. Obierz i zmiażdż czosnek. Pokrój pomidory na kawałki. Użyj dużego garnka: rozgrzej oliwę i dodaj czosnek. Podsmaż na złoty kolor, mieszając drewnianą łyżką. Posyp papryką. Następnie, dodaj wszystkie warzywa (z wyjątkiem pomidorów i pietruszki). Delikatnie smaż od 2 do 3 minut. Dodaj wodę i gotuj przez 30 minut. Dodaj przyprawy i gałkę muszkatołową. Gotuj, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

4# zupy.jpg

Przepis 4

Ta zupa jarzynowa pochodzi z Francji i jest bardzo smaczna. Można ją zaserwować jako przekąskę, albo też, jeżeli jesteś na diecie, jako pełnowymiarowy posiłek. Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:

  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, cienko pokrojone w kostkę
  • 1,5 papryki z nasionami, pokrojonej w kostkę
  • 300 g szpinaku
  • 3 łyżki masła
  • 1 garść rzeżuchy, pokrojonej w kostkę
  • 1 litr bulionu, możesz użyć bulionu z kurczaka lub warzywnego (domowej roboty lub ze sklepu)
  • 1 łyżka soli
  • 4 szklanki wody
  • pieprz do smaku
  • 3 duże marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
  • oliwa z oliwek
  • 3 cebule cambray pokrojone w kostkę
  • czerwone wino lub ocet balsamiczny winegret

Podsmaż cebulę i czosnek z masłem na średnim ogniu, aż będą rumiane. Potrwa to około 5 minut. Dodaj wybrany bulion, wodę, marchew, cebulę, paprykę, szpinak i rzeżuchę. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj przez pół godziny, czyli tak długo, aż marchewka zmięknie. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia na około 30 minut. Zmiksuj blenderem na puree lub delikatny krem. Przed podaniem, ponownie przełóż zawartość do garnka z odrobiną oliwy z oliwek i sosem winegret i gotuj na małym ogniu przez 15 minut

Zdjęcia: Andres Rodriguez, Pattie, Scott Veg i rusvaplauke.