Przepuklina rozworu przełykowego – Jak ją leczyć?

Aby złagodzić objawy przepukliny, należy ograniczyć spożycie produktów o dużej kwasowości, a wzbogacić swój jadłospis w produkty zmniejszające kwasowość w żołądku.
Przepuklina rozworu przełykowego

Przepuklina rozworu przełykowego to schorzenie spowodowane przemieszczeniem się części żołądka do klatki piersiowe poprzez lukę nazywaną rozworem przełykowym. Do najczęściej występujących objawów należy zgaga, refluks, ból i trudności z przełykaniem.

Przepuklina tego rodzaju staje się bardzo powszechna i dotyka do 20% populacji. Na szczęście leczenie może być skuteczne jeśli będziemy wykonywać proste ćwiczenia i stosować się do wskazówek dietetycznych.

Czym jest przepuklina rozworu przełykowego?

Przepuklina rozworu przełykowego dopada osoby w różnym wieku, jednak najbardziej zagrożoną grupą wiekową są osoby powyżej 50 roku życia. Oto kilka czynników przyczyniających się do osłabienia przepony i w rezultacie do pojawienia się przepukliny:

  • osłabienie mięśni związane ze starzeniem się
  • uciążliwy kaszel
  • zaparcia
  • otyłość
  • stres
  • palenie papierosów
  • czynniki dziedziczne

Aby zapobieganie czy leczenie przepukliny było skuteczne, pamiętaj, aby zawsze unikać tych czynników ryzyka, na które ma się wpływ – na przykład rzucić palenie.

Jak leczyć przepuklinę?

W celu całkowitego i skutecznego wyleczenia przepukliny należy skupić się na dwóch aspektach – na przyczynach i na objawach.

  • należy podjąć działania mające na celu wzmocnienie osłabionych mięśni przepony
  • należy stosować się do zaleceń, które pozwolą uwolnić się od zgagi, refluksu, bólu i problemów z przełykaniem

Co i jak jeść?

Jednym ze złych nawyków, które codziennie przyczyniają się do osłabiania rozworu przełykowego jest jedzenie w pośpiechu, bez odpowiedniego przeżuwania. Jedząc zbyt szybko bardzo obciążamy nasz układ trawienny, zwłaszcza żołądek.

Zadbaj więc o prawidłową ,,higienę” spożywania posiłków – jedz zawsze na siedząco, bez pośpiechu, nie zajmuj się zbytnio konwersacją, nie czekaj też z jedzeniem do ostatniego momentu, aż będziesz umierać z głodu. Co najważniejsze – zawsze dokładnie gryź i przeżuwaj wszystko co jesz.

Taka prosta zmiana pozwoli Ci uniknąć zgagi i refluksu żołądkowo-przełykowego.

Stymuluj przeponę

Przepona to mięsień, który należy wzmacniać i kontrolować. Na przykład osoby, które śpiewają lub ćwiczą jogę często stosują specjalne techniki oddechowe, które pozwalają im na odpowiednie wykorzystanie przepony.

Zamiast wdychać powietrze bezpośrednio w górną część klatki piersiowej (płuc), najlepiej jest spróbować skierować powietrze do brzucha.

W codziennym życiu możesz na przykład wyrobić w sobie nawyk ćwiczeń oddechowych przed posiłkiem – bierz krótkie wdechy, a następnie kieruj nacisk do wewnątrz w stronę przepony. To proste ćwiczenie pozwoli Ci wzmocnić mięśnie.

Medytacja w lesie

Produkty łagodzące zgagę

Aby złagodzić objawy związane z przepukliną rozworu przełykowego, takie jak zgaga czy refluks, należy zwracać szczególną uwagę na to, co się je. Warto zrezygnować z produktów o wysokiej kwasowości i takich, po których nie czujesz się najlepiej.

Najlepiej unikaj lub ogranicz spożycie takich produktów jak:

  • czerwone mięso i kiełbasa
  • nabiał
  • cukry
  • smażone potrawy
  • przetwarzana żywność
  • pieczywo
  • nikotyna
  • alkohol
  • kawa
  • przyprawy takie jak cynamon, imbir, pieprz i goździki
  • niektóre gatunki herbaty
  • fast foody

Fast food

Z drugiej strony warto za to zwiększyć spożycie produktów ograniczających nadmiar kwasów żołądkowych:

  • Winogrona: są to jedne z najbardziej alkalizujących owoców, unikaj jednak tych o wysokiej zawartości pestycydów

Winogrona

  • Ananas: owoc ten zawiera enzymy, które poprawiają trawienie, jednak nie należy mieszać go z niektórymi węglowodanami (na przykład w pieczywie, makaronie, ryżu czy ciastach)
  • Kapusta: kapusta wpływa pozytywnie na leczenie wrzodów, jednak surowa może być dla niektórych osób ciężkostrawna. Ugotuj więc kapustę ze szczyptą kminku lub podaj świeżą z sosem vinaigrette. Równie skuteczna może być także kapusta kiszona.
  • Papryka: papryka należy do rodziny psiankowatych i zwalcza problemy żołądkowe, takie jak na przykład przepuklina
  • Ziemniaki: ziemniaki to naturalny środek odkwaszający. Ich sok doskonale zwalcza zgagę.
  • Sok z cytryny: mimo że cytryna jest kwaśnym cytrusem, ma ona działanie neutralizujące kwasy żołądkowe. Sok z cytryny powinien znaleźć się w Twoim codziennym jadłospisie – możesz dodawać go do różnych potraw lub wymieszać z wodą i pić w ciągu dnia.
  • Proso: jest to jedyny rodzaj zboża o działaniu alkalizującym. Warto więc zastąpić nim inne zboża, na przykład ryż czy pszenicę.

Przepuklina może być także leczona przy zastosowaniu tabletek i innych suplementów dostępnych w sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością. Wybieraj te o działaniu typowo odkwaszającym organizm. Wystarczy rozpuścić taką kapsułkę w szklance wody, odczekać 10 minut i wypić.