Przepyszny sok na obniżenie cholesterolu!

Oprócz tego, że są bogate w witaminy i minerały, jabłka zawierają też związki zdolne zredukować poziom cholesterolu i kontrolujące ciśnienie tętnicze.
Sok na cholesterol i nadciśnienie

Masz czasem ochotę na sok domowej roboty? To świetnie, bo przy okazji możesz obniżyć poziom cholesterolu i zadbać o ciśnienie. Oba czynniki są niezwykle istotne, ponieważ mogą przekształcić się w poważne dolegliwości sercowe, które nierzadko kończą się tragicznie.

Powodem jest miażdżyca, która – niekontrolowana – rozwija się z zawrotną prędkością. Podwyższony poziom cholesterolu idzie w parze z nadmiernym ciśnieniem tętniczym. Brak odpowiedniego leczenia może przyczynić się do poważnych chorób przewlekłych. Przede wszystkim należy zacząć od zmiany nawyków; zwłaszcza tych żywieniowych.

Istnieje kilka naturalnych sposobów, które są alternatywą dla leczenia farmakologicznego. Dzisiaj przedstawimy Wam sok, który wpływa korzystnie zarówno na cholesterol, jak i na ciśnienie. Chcesz wiedzieć, jak się go przygotowuje?

Naturalny sok z marchwią, jabłkiem i selerem

Przeczytaj również: Obniż nadciśnienie tętnicze bez leków

Obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia tętniczego, to nie taki łatwy proces. Ale jak najbardziej możliwy. Poniższy sok jest napojem w 100% naturalnym. Wzmocni Twój organizm i poprawi jego funkcjonowanie pod wieloma względami.

Marchew i jej właściwości

Marchew

Marchew jest jednym z podstawowych składników. Jest niezwykle bogata w składniki odżywcze, takie jak wapń, żelazo, potas, fosfor i witaminy (B, C i D). Regularne spożycie tego warzywa wspomaga produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny. Służy też zabliźnianiu się wrzodów.

Działa też jak diuretyk: marchew pomaga wyeliminować toksyny i nadmiar płynów, które gromadzą się w organizmie. Jest też źródłem błonnika, dzięki któremu zwalczysz zaparcia, obniżysz poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze.

Mało tego! Marchew poprawia wzrok, wzmacnia układ odpornościowy i działa przeciwnowotworowo.

Niezawodne właściwości selera

Nasz sok przygotowuje się również z selera. Warzywo to jest źródłem witamin A, B, C i K oraz minerałów: potasu, magnezu, wapnia i innych.

Dzięki zawartym w nim nutrientom, włączenie selera do diety sprzyja zapobieganiu chorobom nowotworowym, obniża ciśnienie krwi i redukuje do minimum tzw. zły cholesterol (LDL).

Wzmacnia też nasz system immunologiczny, dzięki czemu łatwiej zwalczamy przeziębienia i grypy, a jego działanie przeciwzapalne pomaga łagodzić ból. Seler jest też cenionym diuretykiem – usprawnia pracę nerek i pomaga oczyścić organizm. Zapobiega kamieniom nerkowym i żółciowym.

Niezastąpione jabłka

Surowe jabłka

Nasz wspaniały sok zawiera również jabłka. Te przepyszne owoce są niezastąpionym źródłem fosforu, wapnia, żelaza, potasu oraz witamin B i C.

Obecność pektyn wpływa na poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Jabłka są ogromnym wsparciem dla naszego układu trawiennego. Zapobiegają dolegliwościom żołądkowym i zaparciom.

Nie możemy zapominać o przeciwutleniaczach, których działanie jest niezastąpione. To właśnie one odgrywają szczególną rolę w profilaktyce ataku serca.

Zobacz również: 1 jabłko codziennie dla zdrowia!

Jak przygotować sok obniżający cholesterol i ciśnienie tętnicze?

Sok na cholesterol

Przygotowuje się go bardzo szybko. Przepis jest niezwykle prosty, dlatego też nasz sok nadaje się do codziennego spożycia. Rezultaty gwarantowane.

Składniki

  • 1 jabłko
  • 1 łodyga selera
  • 1 marchew
  • 1 szklanka wody (200 ml)

Przygotowanie

  • Na początek, dokładnie umyj wszystkie składniki. Chodzi o to, żeby wyeliminować zanieczyszczenia i ślady jakichkolwiek pestycydów.
  • Teraz przyszedł moment na krojenie: zacznij od podzielenia na mniejsze części łodygi selera. Teraz sięgamy po marchew i jabłko. Obieramy oba składniki i kroimy na kawałki.
  • Całość wrzucamy do sokowirówki i dodajemy szklankę wody.
  • Po kilku sekundach otrzymasz wspaniały, jednolity sok. Bez żadnych grudek. Pijaj go bez uprzedniego odcedzania i koniecznie od razu. Tylko wtedy zachowuje wszystkie swoje właściwości. Smacznego