Przetworzone mięso jest rakotwórcze!

Codzienne spożycie przetworzonych produktów mięsnych może zwiększyć ryzyko rozwinięcia się nowotworu jelita grubego w 18% przypadków, choć spożywanie ich w małych ilościach nie powoduje takiego zagrożenia.
Smażony boczek

Przetworzone mięso wtargnęło na sklepowe półki na całym świecie jako „dobry” i smaczny sposób przygotowania posiłków dla osób, które nie dysponują zbyt dużą ilością czasu. Wiele osób używa też przetworzone mięso, aby po prostu wzbogacić swój jadłospis.

Jednakże trzeba wziąć pod uwagę, że przetworzone mięso jest przygotowane tak, żeby produkty mogły całymi tygodniami leżeć na sklepowych półkach. Jest to możliwe dzięki stosowaniu procesów i niebezpiecznych dla zdrowia substancji konserwujących.

Mogą one powodować poważne problemy zdrowotne, a także przyczyniają się do rozwoju nowotworów.

Zobacz także: Toksyczne substancje w przetworzonej żywności

Jak zauważono w jednym z niedawno przeprowadzonych badań przeprowadzonych przez badaczy zajmujących się nowotworami przy Światowej Organizacji Zdrowia, boczek, kiełbasy i wiele innych produktów tego typu zawierają znaczną zawartość związków rakotwórczych, które mogą mieć bezpośredni wpływ na rozwój wadliwych komórek.

Przetworzone mięso – szczegóły przeprowadzonych badań

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem przy Światowej Organizacji Zdrowia odkryła „wystarczające dowody”, by potwierdzić, że przetworzone mięso spożywane często, znacznie się przyczyniają do rozwoju nowotworu okrężnicy i jelita grubego.

Nowotwór jelita grubego

W podobny sposób jedzenie czerwonego mięsa w nadmiernej ilości sklasyfikowano jako „możliwie rakotwórcze” w przypadku człowieka. Taki wniosek osiągnięto na podstawie ścisłych badań, które sugerują, że jedzenie czerwonego mięsa może wpłynąć na nowotwór jelita grubego, a także prostaty i trzustki.

Przeczytaj również artykuł: Zdrowe faszerowane warzywa – przygotuj je!

Aby dotrzeć do tak ważnych danych, przeprowadzono badanie, w którym brało udział 22 ekspertów z 10 krajów, powołanych przez Program Monografie IARC, którego odkrycia zostały opublikowane w The Lancet Oncology.

Grupa robocza analizowała dane zebrane z około 800 badań, które pogłębiły skojarzenia między więcej niż dwunastoma typami nowotworu i jedzeniem czerwonego mięsa. Podobne efekty przynoszą tak powszechnie dostępne przetworzone mięso.

Ostatecznie odkryto, że przetworzone mięso jadane w ilości 50g dziennie mogą podwyższyć ryzyko zachorowania na nowotwór o 18%. Dlatego Christopher Wild, dyrektor IARC, ostrzega:

Te odkrycia jeszcze bardziej wspierają dotychczasowe zalecenia Ministerstwa Zdrowia dotyczące ograniczenia spożywania mięsa.

Nie można jednak zaprzeczyć, że czerwone mięso charakteryzuje się ważnymi dla organizmu wartościami odżywczymi. Ekspert zapewnia, że wspomniane odkrycia służą agencjom regulacyjnym i władzom dla ustanawiania swoich własnych zaleceń dietetycznych.

Wśród czerwonych mięs komunikat wymienia:

  • cielęcinę
  • wieprzowinę
  • baraninę
  • koninę
  • kozie mięso

Przetworzone mięso - wędlina

Jeśli chodzi o przetworzone mięso, mówimy o tych produktach, które są przygotowywane poprzez solenie, wędzenie, fermentację i wiele innych technik, które mają na celu uzyskanie lepszego smaku, a także konserwację. Wśród tych bardziej znanych należy wymienić:

  • Kiełbaski
  • Hamburgery
  • Boczek
  • Mortadelę
  • Salceson
  • Salami
  • Szynkę

Choć generalnie kładzie się nacisk, że jedzenie produktów zaliczanych do grupy „przetworzone mięso”, podwyższa ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego i ogólne ich spożycie utrzymuje się na stosunkowo niskim poziomie, to jednak może ono wzrosnąć.

Doktor Kurt Straif, szef Programu Monografie IARC zapewnia:

W świetle dużej ilości osób, które jedzą przetworzone mięso, globalne następstwo w postaci nowotworu powinno być przedmiotem zainteresowania Ministerstwa Zdrowia.

Przemysł mięsny zagrożony?

Wraz z wyjściem na jaw wspomnianych wyników badań, osoby spożywające przetworzone mięso, hodowcy i przemysł mięsny wyraziły zaniepokojenie, które czują z powodu groźby obniżenia popytu na produkty mięsne tego typu i idące za tym skutki handlowe.

Wołowina

W odpowiedzi, wiele grup przemysłowych i niektórzy członkowie Amerykańskiego Instytutu Mięsnego argumentowali w jednej z wypowiedzi, że „nowotwór jest chorobą złożoną i nie powstaje w wyniku spożywania produktów danego rodzaju”. Ponadto przypomnieli o wpływie, jaki ma obrany styl życia i czynniki środowiskowe.

We wszystkich przypadkach, eksperci do spraw zdrowia ostrzegają przed negatywnym wpływem, jaki ma na organizm dieta bogata w czerwone i przetworzone mięso. Przy tej okazji zachęcono konsumentów, by byli bardziej umiarkowani w zakresie ilości spożywanego mięsa.

Choć prawdą jest, że małe ilości spożywanego mięsa nie stanowią zagrożenia dla naszego zdrowia i rozwoju nowotworu, to na dłuższą metę mogą się przyczynić do otyłości, problemów trawiennych, a także nieprawidłowości w pracy układu sercowo – naczyniowego.