Purée ziemniaczane — jak je udoskonalić?

Smak i konsystencja Twojego purée ziemniaczanego pozostawia wiele do życzenia? Czasem to rodzaj ziemniaków lub nieodpowiednia ilość masła mogą zaważyć o efekcie.
Ziemniaki

Purée ziemniaczane jest jedną z popularniejszych form przygotowania ziemniaków, którą wielu z nas bardzo chętnie przyrządza zarówno do niedzielnego rodzinnego obiad, jak i na kolację z przyjaciółmi.

Tak jak wiele jest stron, tradycji i krajów, istnieje wiele receptur, przepisów i sposobów na przygotowanie purée, a na pewno atutem tego dania jest jego uniwersalność i możliwość podawania z wieloma innymi dodatkami, zarówno mięsnymi, jak i warzywami.

Choć wielu uznaje purée ziemniaczane za jeden z łatwiejszych sposobów w jaki można podać ziemniaki, prawdą jest, że wymaga znajomości kilku kluczowych sekretów i tricków, które sprawią, że będzie ono pyszne i miało idealną konsystencję.

Twoje purée ziemniaczane odbiega od ideału? Jeżeli mimo wielu prób nie udaje Ci się uzyskać pożądanego smaku i kremowej, gładkiej konsystencji, dziś przedstawimy 10 wskazówek, które pomogą Ci je udoskonalić i doprowadzić do perfekcji.

Idealne purée ziemniaczane — odkryj jego sekrety

1. Wybierz odpowiednie ziemniaki

Surowe ziemniaki

Choć na pierwszy rzut oka może się wydawać, że są one identyczne i niczym się nie różnią, należy wiedzieć, że istnieją ich trzy rodzaje.

Ze względu na zawartość skrobi ziemniaczanej dzieli się je na ziemniaki sałatkowe — twarde, to w nich znajduje się jej najmniej, ogólnoużytkowe — bardziej wilgotne i mączyste, w których jest jej najwięcej.

Jeżeli chcesz, by Twoje purée ziemniaczane było aksamitnie gładkie, wybierz te mączyste. Rozsypują się i po ugotowaniu są suche, co sprawi, że danie będzie kremowej konsystencji. Gdy nie masz możliwości wykorzystania tego rodzaju ziemniaków, zdecyduj się na te do ogólnego użytku.

2. Krój ziemniaki w jednakowe kawałki

Ziemniaki o różnej wielkości lub pokrojone na nierówne kawałki będą się gotować w różnym tempie. W rezultacie konsystencja naszego purée nie będzie tak dobra, jak w przypadku ugotowania warzyw o jednakowej wielkości. Zadbaj zatem by pokroić je na jednakowe kawałki, dzięki czemu uzyskasz pożądaną gładkość dania.

3. Odsącz nadmiar wody

Frytki

Istnieje kilka sposobów na to, by purée ziemniaczane było doskonałe i gładkie. Jednym z sekretów jest usunięcie wody po ugotowaniu i pozostawienie ziemniaków jeszcze przez kilka minut w garnku pod przykryciem na gorącej płycie.

Nadmiar wilgoci należy dokładnie usuwać, ponieważ później danie będzie mokre i wodniste.

4. Użyj tłuczka do ziemniaków

Staraj się nie używać blenderów, robotów kuchennych lub ręcznego ugniatania ziemniaków. Skrobia ziemniaczana ulega rozerwaniom, jeżeli poddaje się ją zbyt intensywnej obróbce mechanicznej.

Dlatego w tym wypadku najlepiej zdecydować się na zwykły tłuczek do ziemniaków — może wymaga odrobinę więcej pracy, ale pyszny efekt gwarantowany, a purée ziemniaczane aksamitnie gładkie!

5. Nie mieszaj zbyt intensywnie

Choć ugniatanie jest ręczne przy użyciu narzędzia, należy unikać zbyt intensywnego mieszania zwłaszcza po dodaniu śmietany, mleka czy masła. Również może to negatywnie wpłynąć na jakość Twojego purée ziemniaczanego. Zdecyduj się zatem na delikatniejsze ruchy!

6. Dodawana śmietana czy mleko nie mogą być zimne

Mleko

W momencie dodawania mleka czy śmietany do ziemniaków lub na odwrót, pamiętaj o tym, że powinny być one ciepłe, co ułatwi połączenie i wchłonięcie substancji przez ziemniaki i pomoże w uniknięciu zbędnego mieszania.

7. Nie dodawaj zbyt dużo płynów

Choć można dodać, a nawet wskazane jest dodanie śmietany, mleka czy też majonezu, należy pamiętać o tym, by zbytnio ich nie rozwodnić. Jeżeli już do tego dojdzie, najlepszym rozwiązaniem tego problemu jest dodanie większej ilości ziemniaków.

8. Dodaj odrobinę masła

Masło domowe

Profesjonalni kucharze zalecają użycie pół funta masła (200g) na jeden funt ziemniaków (0,45kg), by osiągnąć równowagę między tymi dwoma składnikami.

Dzięki zachowaniu tych proporcji i wymieszaniu produktów purée ziemniaczane będzie gładkie i delikatne w smaku.

9. Nie zapomnij o soli

W momencie gotowania ziemniaków nie zapomnij o osoleniu wody, podobnie jak robimy to w wypadku gotowania makaronu.

Pamiętaj o tym, że dodatek żadnego innego składnika czy przyprawy nie nada tak niepowtarzalnego i pysznego smaku Twojemu purée, jak sól dodana do ziemniaków od rozpoczęcia ich gotowania.

10. Nie czekaj z jedzeniem do ostatniej chwili

Podobnie jak większość dań purée ziemniaczane najlepiej smakuje na świeżo. Smak nie jest już ten sam, gdy musimy je odgrzewać. Dobrym i sprawdzonym pomysłem jest przygotowanie składników dzień wcześniej, a w momencie podania jedynie doprowadzić je do wrzenia, ugnieść i wymieszać.