Rak jelita grubego – jak sprawnie go wykryć?

Rak jelita grubego – to w ostatnim czasie najczęściej diagnozowany przypadek nowotworu wśród ludzi na całym świecie. Rak jako miejsce swojego występowania, wybiera części przewodu pokarmowego. Najczęściej jest to okrężnica lub odbytnica i może rozwijać się tam, nawet przez 10 lat zanim zaatakuje. Zaczyna się niewinnie od małego zgrubienia tkanki, która z czasem obrasta komórkami, które budują ściany jelita grubego. Na dalszym etapie, narośl ta przybiera postać nowotworu.

Gdy mowa o raku tej części ciała, trzeba pamiętać, że musimy stać zawsze na baczności, ponieważ jest on podstępny i rozwija się w ukryciu, nie dając właściwie żadnych konkretnych objawów. Z tego powodu, gdy pacjent już trafia do specjalisty, niejednokrotnie jest już za późno na odpowiednią interwencję medyczną. To tylko kolejny powód, dla którego należy pamiętać o regularnej kontroli lekarskiej i badaniach, które potwierdzą, że wszystkie nasze organy funkcjonują prawidłowo. Trzeba również odpowiednio szybko reagować, gdy tylko pojawią się jakiekolwiek zmiany w kale, ponieważ to może być pierwszy sygnał świadczący o początkach tej choroby. W artykule znajdziesz kilka istotnych informacji dzięki którym, rak jelita grubego Cię nie zaskoczy!

Gdy rak atakuje, a organizm bije na alarm!

Zdecydowane niebezpieczeństwo nowotworu jelita grubego jest to, że nie daje on wyraźnych symptomów, które mogłyby wzbudzić podejrzenia. Początkowe sygnały często mylone są z innymi chorobami dotykającymi układ pokarmowy. Dlatego, tak ważna jest wizyta u lekarza specjalisty przy zaobserwowaniu choćby najmniejszych zmian w kale, jego kolorze lub pojawienie się w nim krwi.

Istnieje również szereg innych objawów świadczących o początkach nowotworu w tej części ciała.

  • krwawienie z odbytnicy przy oddawaniu stolca
  • zmiany w rytmie wypróżniania się
  • ból w dolnej części brzucha
  • biegunki, zaparcia, uczucie niepełnego wypróżniania się
  • kał bardziej lub mniej płynny niż zwykle
  • silne bóle brzucha, wzdęcia, uczucie pełności i gazy
  • ostra niedrożność jelit
  • przewlekła anemia z powodu niedoboru żelaza (spowodowanego wewnętrznymi krwotokami)
  • ciągłe zmęczenie i osłabienie
  • utrata apetytu i spadek wagi ciała bez wyzraźnej przyczyny
  • gorączka i złe samopoczucie

Rak jelita grubego – Profilaktyka

2#:Jelito grube-rak.jpg

Rak– czy możemy zapobiec chorobie?

Jak najbardziej możemy zapobiec wystąpieniu raka jelita grubego, ale wiele zależy od nas samych. W związku z tym, przybliżymy kilka czynności i rad, które pomogą chronić przed nim Twój układ pokarmowy.

  • ważnym czynnikiem mogącym spowodować zachorowanie, są wcześniejsze przypadki nowotworu w rodzinie. Jeśli miały miejsce, powinniśmy pamiętać o regularnej kontroli lekarskiej, i w ten sposób w razie jakichkolwiek nieprawidłowości możliwe jest wykrycie ich dostatecznie wcześnie i interweniowanie na czas.
  • jeżeli doskwiera Ci któreś z objawów i podejrzewasz początki nowotworu, nie zwlekaj, tylko zgłoś się jak najszybciej do specjalisty, który wykona potrzebne badania, i jeżeli będzie to konieczne, również kolonoskopię
  • ryzyko zachorowania wzrasta wraz z wiekiem dlatego, jeżeli przekroczyłeś granice 50 lat, powinieneś badać się częściej niż osoby młodsze
  • Światowy fundusz badań nad rakiem potwierdza, że spożywanie alkoholu i palenie papierosów znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia raka jelita grubego
  • Zbilansowana i zdrowa dieta jest bardzo ważna w profilaktyce nowotworu jelita grubego, jak i innych chorób. To, co jemy ma bardzo duży wpływ na nasz stan zdrowia, a nawet może wyleczyć nas z niektórych dolegliwości. Aby uniknąć tej konkretnej choroby, należy zredukować spożycie czerwonego mięsa i zamienić je na ryby lub mięso drobiowe. Zalecane jest również, spożywanie produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych, orzechów, warzyw i produktów bogatych w wapń.
  •  włącz do dziennej diety produkty bogate w witaminę D i sole mineralne
  • pamiętaj o piciu wody. Jest ona niezbędna, nie tylko w procesie zapobiegania wystąpienia nowotworów, ale i do prawidłowego funkcjonowania organizmu
  • zrezygnuj ze słodyczy i unikaj cukru, szczególnie jeżeli, jest rafinowany. Zamiast tego, możesz używać miodu lub brązowego cukru
  • unikaj siedzącego trybu życia, zwłaszcza jeśli borykasz się z nadwagą, zwiększa ryzyko raka jelita grubego
  • wprowadź w życie zdrowe nawyki. Zwiększ swoja aktywność fizyczną (przynajmniej 30 minut, cztery razy w tygodniu). Znajdź sport dla siebie, w ten sposób utrzymasz ciało w dobrej kondycji, a jednocześnie zmniejszysz ryzyko wystąpienia raka jelita grubego