Rak piersi – poznaj jego przyczyny

Chociaż rak piersi występuje częściej u osób powyżej 50 roku życia, przedewszystkim u kobiet, warto wiedzieć, że po menopauzie jest znacznie mniej agresywny.
Rak piersi u kobiet

Rak piersi należy do złośliwych nowotworów i rozwija się w tkankach piersi. Choroba ta dotyka głównie kobiety, co jednak nie oznacza, że i mężczyźni mogą zachorować na ten rodzaj nowotworu.

Każdego roku tysiące kobiet umiera na tę chorobę zupełnie niepotrzebnie. Warto sobie uświadomić, że rak piersi wykryty na czas jest w większości przypadków wyleczalny.

Rak piersi – profilaktyka

Dzięki niesamowitemu postępowi w rozwoju medycyny i technologii, dziś rak piersi jest wyleczalny, znacznie wydłużając tym samym długość życia wielu kobiet.

Eksperci biją jednak na alarm, ponieważ mimo ogromnego postępu, nadal miliony kobiet na całym świecie ignorują tę chorobę, bądź to z braku informacji na jej temat, bądź niechęci do regularnych kontroli własnego ciała.

Kluczem do wczesnego wykrycia i szansy na wyleczenie nowotworu piersi jest profilaktyka. Poznanie czynników ryzyka oraz odpowiednia profilaktyka pozwalają na wczesne wykrycie nowotworu i możliwość jego całkowitego wyleczenia.

Poniżej przedstawiamy główne czynniki ryzyka zachorowania na raka piersi, które koniecznie powinnaś poznać i względem nich zweryfikować swój styl życia.

Wiek i płeć

Jak już wspomnieliśmy, ten typ raka dotyczy głównie kobiet, jednak również może zaatakować mężczyzn, chociaż ryzyko jest o 100 razy mniejsze niż w przypadku kobiet. W większości przypadków choroba ta rozwija się u dojrzałych kobiet po 50. roku życia.

Historia chorób w rodzinie

Profilaktyczne badanie piersi

Liczne badania potwierdzają, że ryzyko zachorowania na nowotwór piersi wzrasta u kobiet, u których w najbliższej rodzinie pojawił się wcześniej rak piersi, szyjki macicy, jajników lub jelita grubego.

Podłoże genetyczne

Rak piersi może być również wynikiem wadliwego genu przekazanego przez jednego z rodziców. Często tego typu wady pojawiają się w przypadku genów BRCA1 i BRCA2, które są odpowiedzialne za produkcję chroniących nas przed rakiem białek.

Defekt genów może zwiększać nawet do 80% ryzyko zachorowania na raka piersi w ciągu naszego życia.

Cykl miesiączkowy

Ból brzucha

Ryzyko zachorowania na raka piersi zwiększa się u kobiet, u których pierwsza miesiączka pojawiła się przed ukończeniem 12. roku życia oraz u kobiet, u których menopauza nastąpiła po ukończeniu 55 lat.

Wcześniejsze wyleczenie choroby

Kobiety, w których wcześniej rozwinął się piersi w jednej z piersi i został on wyleczony, są bardziej narażone na to, że nastąpi odnowienie lub choroba rozwinie się w drugiej piersi.

Nadmierne spożywanie alkoholu

Liczne badania potwierdzają, że spożywanie 1-2 szklanek alkoholu dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi.

Poród

Ryzyko zachorowania na raka piersi jest wyższe u kobiet, które nie rodziły lub miały pierwsze dziecko po ukończeniu 30. roku życia. Rodzenie dzieci w młodym wieku znacznie obniża ryzyko zachorowania na ten typ nowotworu.

Terapia hormonalna

Chemioterapia

Istnieje również większe ryzyko, że rak piersi rozwinie się u kobiet, które przez długi okres czasu stosowały hormonalną terapię estrogenową.

Nadwaga

Chociaż dotychczas nie zdołano potwierdzić tego badaniami, naukowcy uważają, że u kobiet z nadwagą następuje większe wydzielanie estrogenu, co sprzyja rozwojowi raka piersi. Ryzyko zachorowania jest jeszcze większe u kobiet z nadwagą po 55 roku życia.

Promieniowanie

Innym czynnikiem, który znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi jest poddawanie się promieniowaniu rentgenowskiemu i tomografii komputerowej (znanej powszechnie jako TK).

Jeśli w dzieciństwie lub w dorosłym wieku zastosowano u ciebie radioterapię w obszarze klatki piersiowej, ryzyko, że rozwinie się u ciebie rak piersi jest dużo wyższe niż u osób, które nie zostały poddane promieniowaniu ani radioterapii.

Ryzyko to wzrasta wraz z wiekiem i wielkością otrzymanej dawki promieniowania.

Komórki rakowe

Sposób odżywiania się

Chociaż wyniki niektórych badań zaprzeczają opinii, żeby rak piersi był powiązany z codzienną dietą, wiele innych badań potwierdza tezę, że nieodpowiedni sposób odżywiania może być jednym z czynników ryzyka zachorowania na nowotwór piersi.

Nadmierne spożywanie przetworzonej żywności, wędlin, tłuszczów nasyconych, cukrów itp. zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi.

Rak piersi – dotychczas niepotwierdzone przyczyny

Od wielu lat eksperci podnoszą alarm wobec stosowania antyperspirantów i nieodpowiednich biustonoszy, które mogą prowadzić do rozwoju nowotworu piersi. Do tej pory jednak nie zdołano naukowo potwierdzić tych przypuszczeń.

Implanty piersi i pestycydy również mogą stanowić czynnik ryzyka.