Rak piersi – zapobiegaj mu tymi produktami

Antyoksydanty są istotne w profilaktyce i leczeniu nowotworów. Jagody są jednymi z owoców, które mogą nam skutecznie pomóc w tym zakresie.

Nowotwory – wśród nich niezwykle popularny rak piersi – stały się obecnie jedną z chorób, która co roku zbiera największe śmiertelne żniwo oraz która każdego dnia jest diagnozowana u setek pacjentów na całym świecie. Według ekspertów 80% przypadków jest wywoływana działaniem czynników zewnętrznych, które oddziałują na organizm powodując zmiany w jego komórkach. Badania wskazują jednak, że poprzez zmianę stylu życia i wyeliminowanie z niego szkodliwych nawyków, można zapobiegać nowotworom. Zastosuj odpowiednią dietę, a rak piersi nie będzie już spędzał Ci snu z powiek.

Rak piersi a odżywianie

Jaką rolę w profilaktyce nowotworowej odgrywa odżywianie? – Kluczową. Wiele badań poświęcono obserwacji reakcji komórek rakotwórczych na rozmaite produkty. Wyniki dowiodły, że istnieją pewne produkty żywnościowe, które zapobiegają tworzeniu się komórek rakowych, opóźniają ich formowanie się lub proliferację.

Produkty bogate w antyoksydanty odgrywają ważną rolę w profilaktyce nowotworowej oraz w leczeniu raka. Stąd też eksperci zalecają spożywanie owoców i warzyw, szczególnie tych, które są bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Poniżej przedstawiamy 9 produktów najsilniej zapobiegających powstawaniu raka piersi.

Warzywa strączkowe

2#:rak-piersi.jpg

Badania wskazują, że u kobiet spożywających rośliny strączkowe przynajmniej dwa razy w tygodniu rak piersi rozwija się znacznie rzadziej niż u kobiet, które nie mają zwyczaju włączać tego typu warzyw do swojej diety. Wszystkie rośliny strączkowe są bogatym źródłem błonnika, lecz to soczewica zawiera wyjątkowo wiele antyoksydantów. Wzbogać swoją dietę o soczewicę, groch, ciecierzycę – pomagają one zapobiegać przede wszystkim rakowi jelita grubego oraz piersi.

Jagody

Świeże jagody są bogatym źródłem antyoksydantów, między innymi kwasu chlorogenowego (który pomaga zwalczać raka) i pigmentów antocyjanów nadających owocom tym kolor. Siła antyoksydacyjna tego produktu przejawia się w jego zdolności do absorbowania wolnych rodników z powietrza. Stwierdzono również, że jagody mają silniejsze działanie niż jakikolwiek inny owoc czy warzywo i sprawiają, że rak piersi rozwija się znacznie rzadziej u kobiet regularnie spożywających te pyszne owoce. Ponadto, jagody posiadają liczne właściwości przeciwzapalne, które doskonale wspomagają leczenie zapalenia stawów, a z kolei żurawina jest skutecznym lekiem na infekcje układu moczowego.

Brokuły

3#:rak-piersi.jpg

Brokuły są jednymi z najbogatszych źródeł sulforaranu – składnika, który hamuje rozwój różnych nowotworów. Badania wskazują, że sulforaran odpowiednio pobudza zwalczające raka enzymy, spowalniając tym samym wzrost komórek raka piersi i prostaty.

Siemię lniane

Według badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Toronto, u chorujących na raka piersi kobiet, które spożywały codziennie dwie łyżki zmielonego siemienia lnianego, nastąpiło osłabienie rytmu wzrostu komórek nowotworowych. Jeśli rak piersi jest Twoim problemem, nie zwlekaj i zaopatrz się w siemię lniane!

Czosnek

4#:rak-piersi.jpg

Naukowcy odkryli, że siarka i inne związki zawarte w czosnku opóźniają rozwój komórek rakowych.

Zielona herbata

Zielona herbata jest bogatym źródłem antyoksydantów, wśród których wyróżnia się katechina. Badania wykazały, że u kobiet, które regularnie piją zieloną herbatę, rak piersi pojawia się znacznie rzadziej niż u tych, które nie mają zwyczaju spożywania tego napoju.

Grzyby

Karen Graham, dietetyk z Arizony, ośmiela się twierdzić, że grzyby zawierają więcej antyoksydantów niż dynia, marchewka czy pomidor. Wyjaśnia, że jest to wynikiem obecności w grzybach ergotioneiny i selenu – dwóch przeciwutleniaczy i immunostymulantów, które redukują ryzyko wystąpienia nowotworów oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. Rzeczywiście, wyniki badań opublikowane w International Journal of Cancer wskazują, że u kobiet, które spożywały dziennie 10 gramów grzybów rak piersi rozwijał się znacznie rzadziej. Były one o 64% mniej podatne na rozwój tej choroby niż inne kobiety, które nie włączały do swojej diety grzybów.

Łosoś

5#:rak-piersi.jpg

Naukowcy z University of Southern California i Narodowego Uniwersytetu Singapuru odkryli, że u kobiet po menopauzie, które codziennie spożywały ryby i owoce morza, rak piersi występował znacznie rzadziej niż u kobiet nie jedzących ryb ani owoców morza. W rezultacie okazały się one o 24% mniej podatne na rozwój tego nowotworu. Badania trwały przez pięć lat.

Szpinak

Sekretem przeciwnowotworowej mocy szpinaku są jego dwa składniki: beta-karoten i luteina – dwa silne przeciwutleniacze. Naukowcy z National Institute of Environmental Health Sciences odkryli, że u kobiet spożywających szpinak dwa razy w tygodniu, rak piersi występuje znacznie rzadziej, niż u kobiet, których dieta nie zawiera tego zdrowego warzywa.