Redukujemy kwas moczowy w naturalny sposób

Aby uniknąć wzrostu poziomu kwasu moczowego, należy pić przynajmniej 8 szklanek wody dziennie i koniecznie włączyć do diety świeże owoce, warzywa oraz produkty pełnoziarniste.
Dna moczanowa

Najczęstszymi objawami tego, że kwas moczowy w organizmie jest na podwyższonym poziomie, jest sztywność, obrzęk i ból stawów, zwłaszcza dużego palca u stopy. Gdy wartości zaczynają znacznie wykraczać poza normę, jest to stan chorobowy zwany dną moczanową.

W dzisiejszym artykule znajdziesz kilka naturalnych środków, które pomogą Ci z nią walczyć. Jak zatem sprawić, by kwas moczowy zmniejszył swoją wartość w naszym organizmie?

Czy kwas moczowy to nasz wróg?

Gdy tylko dowiadujemy się, że przyczyną zachorowania na dnę moczanową jest kwas moczowy, momentalnie wrzucamy go do jednego worka z innymi przekleństwami dla naszego zdrowia takimi jak stres czy cholesterol między innymi.

Tymczasem chodzi tutaj nie o samą substancję, ale o jej ilość, a ściśle o jej nadmiar.

Przyglądając się mu dokładniej kwas moczowy to zbędny produkt powstający w wyniku przemiany puryn — związków, które dostarczamy wraz z żywnością, a dokładniej mówiąc z produktami mięsnymi.

Dna moczanowa

Jeżeli jego ilość w organizmie mieści się w normach, jest on dla niego korzystny i pozytywnie wpływa na jego ogólne funkcjonowanie, jednak przekroczenie określonych ilości prowadzi do dny moczanowej inaczej zwanej hiperurykemią.

Nadmiar kwasu moczowego powoduje jego krystalizację i z biegiem czasu odkładanie w stawach, ścięgnach, a nawet w tkankach otaczających, prowadząc do bolesnych stanów zapalnych.

Ponadto osoby z wysokim poziomem kwasu moczowego również wykazują tendencję do tworzenia kamieni nerkowych.

Krótko mówiąc, zbyt duża ilość tej substancji w organizmie prowadzi do gromadzenia się go w różnych postaciach w różnych częściach ciała i najczęściej prowadzi do poważnych i bolesnych problemów zdrowotnych.

Jak zmniejszyć poziom kwasu moczowego?

Nie jest to wielkim odkryciem, że aby utrzymać poziom tej substancji na właściwym poziomie, należy przestrzegać zdrowej, zrównoważonej diety.

Zmiany nawyków żywieniowych są niezbędne, ponieważ ilość kwasu moczowego w organizmie właściwie zależy od tego, co jemy. Poniżej znajdziesz kilka produktów, których lepiej unikać:

  • czerwone mięso
  • napoje alkoholowe (zwłaszcza piwo)
  • sosy z ekstraktów mięsnych
  • sardynki
  • anchois
  • pieczarki i grzyby
  • wszelkiego rodzaju rafinowane cukry
  • nabiał
  • kiełbasy
  • potrawy smażone i fast foody

Zamiast tego zaleca się zwiększone spożycie owoców i warzyw, a także całych ziaren takich jak amarantus czy proso i produktów pełnoziarnistych.

Nie zapominaj również o odpowiedniej ilości wody dziennie, tak by nerki mogły funkcjonować prawidłowo i sprawnie eliminować kwas moczowy wraz z moczem. Wskazane ilości to przynajmniej osiem szklanek wody dziennie.

Naturalne środki lecznicze na dnę moczanową

Natura oferuje nam wiele środków leczniczych, z których możemy korzystać również, gdy cierpimy na dnę moczanową. Istnieje wiele roślin i owoców, które świetnie sprawdzają się przy redukcji, a nawet eliminacji kwasu moczowego z organizmu. Jedne z najskuteczniejszych to:

Borówki

Te małe fioletowe owoce są potężnym medykamentem i zalecane są w przypadku następujących przypadłości:

  • problemy z nerkami
  • infekcje dróg moczowych
  • cukrzyca
  • nadciśnienie tętnicze

Sok borówkowy bardzo skutecznie eliminuje kwas moczowy z organizmu. Aby go przygotować, wystarczy podążać za poniższymi wskazówkami:

  • 0,25 szklanki jagód żurawiny
  • 1 litr wody

Borówki należy gotować w wodzie przez około 3 minuty, a następnie odstawić do ostygnięcia. Przecedzić mieszankę i pić w ciągu całego dnia. Aby wzmocnić efekty, można dodatkowo jeść żurawinę, umieścić ją w deserach lub w drugim śniadaniu w jogurcie, soku, koktajlu czy sałatce owocowej.

Banan i żurawina

Nasiona selera na kwas moczowy

Te maleńkie nasiona mają w sobie potężne właściwości moczopędne i przeciwzapalne. Jest to pomocne przy sprawnej eliminacji kwasu moczowego z organizmu i zmniejszeniu koszmarnego bólu stawów.

Zalecane jest stosowanie 500 mg nasion dziennie, jednak dawka może zostać zmodyfikowana w zależności od pacjenta. Nie wolno stosować w wypadku kobiet w ciąży i u pacjentów z przewlekłymi lub ciężkimi chorobami nerek.

Wiśnie

Kolejne niewielkie owoce, które kryją w sobie moc zdrowotnych właściwości. Wiśnie charakteryzują się zdolnością do zmniejszania bólu stawów, a jednocześnie zmniejszają poziom kwasu moczowego we krwi.

Najlepiej spożywać garść owoców dziennie lub włączać je w przygotowywane posiłki.

Pietruszka

Dobrze wszystkim znana roślina powszechnie używana w kuchniach na całym świecie. Pietruszka ma silne właściwości moczopędne i jest sprzymierzeńcem osób cierpiących na dnę moczanową.

Można dodawać ją do potraw i tym samym wzbogacić ich smak lub do herbat i naparów (nie jest wskazana dla kobiet w ciąży, ponieważ uważa się, że ma właściwości poronne).

Składniki:

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (30g)
  • 1 szklanka wrzącej wody (250ml)

Sposób przygotowania:

Umieścić pietruszkę w wodzie i pozostawić do gotowania na około 5 minut. Po upływie zalecanego czasu odcedzić i preparat jest gotowy do spożycia. Zaleca się przyjmowanie dwa razy dziennie, a dla osłody można dodać do naparu miód lub stewię.

Pietruszka

Pieprz Cayenne

Preparat ten ma właściwości przeciwzapalne, co może być korzystne przy leczeniu bólu stawów spowodowanych wysokim poziomem kwasu moczowego we krwi.

Pamiętaj, by zawsze dodawać niewielką ilość pieprzu cayenne do swoich potraw, ponieważ ma bardzo intensywny smak i szybko podnosi temperaturę ciała.

Lucerna

Lucerna to roślina o silnie oczyszczających właściwościach, usprawnia ona detoksykację organizmu. Oprócz tego bierze udział w eliminacji złego cholesterolu oraz kwasu moczowego z krwi. Najlepiej przyjmować ją w postaci naparu.

Składniki:

  • garść liści lucerny
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Umieścić obydwa składniki w garnku i podgrzewać. Po zagotowaniu wody odczekać około trzech minuty i odstawić. Przykryć naczynie i odczekać do zaparzenia około 5 minut. Po upływie zalecanego czasu przecedzić, osłodzić do smaku i napój jest gotowy do spożycia.

Nie należy jednak przekraczać dawki dwóch filiżanek naparu dziennie.

Koniczyna na kwas moczowy

Ta niepozorna roślina ma tysiące właściwości zdrowotnych, a jedną z nich jest zdolność do eliminacji nagromadzonych toksyn w organizmie. Idealnie nadaje się dla pacjentów z dną moczanową, ale i dla tych, którzy pragną oczyścić swoje ciało.

Najlepiej przyjmować ją w postaci naparu.

Składniki:

  • 2 łyżki suszonych liści koniczyny czerwonej (30g)
  • 1 szklanka wrzącej wody

Sposób przygotowania:

Wystarczy wrzucić wskazaną ilość liści do wrzącej wody i odczekać do zaparzenia. Następnie wystarczy odcedzić płyn, odrobinę go osłodzić w naturalny sposób i napój jest gotowy do natychmiastowego spożycia.