Regulujemy cukier we krwi cynamonem i goździkami

W związku z tym, że cynamon jest naturalnym regulatorem cukru we krwi, jest niezwykle ważne, aby przed zastosowaniem naturalnych środków, zasięgnąć porady lekarza.
Poziom cukru we krwi

Cukrzyca to grupa chorób metabolicznych charakteryzująca się tym, że cukier we krwi chorego jest na zbyt wysokim poziomie. Jest to efektem niedostatecznej produkcji insuliny, jej nieprawidłowego działania lub tego, że komórki organizmu nieodpowiednio na nią reagują.

Siedzący tryb życia, nieodpowiednia dieta, te czynniki również powodują, że rozprzestrzenia się ona coraz szybciej. Według badań przeprowadzanych do 2013 roku stwierdzono, że ponad 382 milionów ludzi na świecie choruje na cukrzycę, a liczba ta wciąż wzrasta. Czy cukier we krwi można w naturalny sposób kontrolować?

Cukier we krwi może być kontrolowany, co pozwoli uniknąć pacjentowi powikłań i komplikacji. Jednak wymaga to od niego aktywnego udziału w leczeniu, prowadzenia odpowiedniego stylu życia i praktycznie całkowitej eliminacji cukru z dziennej diety.

Osoby cierpiące na cukrzycę powinny zawsze pamiętać o kontroli i dokładać wszelkich starań do tego, aby cukier we krwi był na stałym poziomie. Chociaż konieczne jest pozostanie pod monitoringiem lekarza i stosowanie odpowiednich medykamentów, istnieje również kilka domowych sposobów, które mogą pomóc obniżyć jego poziom we krwi.

Kontroluj cukier we krwi dzięki dwóm składnikom

Ten sposób na kontrolowanie cukru jest bardzo ekonomiczny i wymaga jedynie dwóch składników — cynamonu i goździków. Nad obydwoma przeprowadzone zostały badania, które potwierdziły, że mają pozytywny wpływ na stan osób cierpiących na cukrzycę.

Cynamon naturalnym regulatorem cukru we krwi

Ostatnie badania wykazały, że cynamon ma właściwości, które mogą okazać się pomocne dla pacjentów z cukrzycą typu 2. Osoby z tym schorzeniem spożywały cynamon przez dłuższy czas, ich cukier i cholesterol we krwi zostały obniżone. Okazało się, że przyprawa ta wspomaga działanie insuliny. Pomaga w aktywacji enzymów, które pobudzają receptory komórek, które reagują na insulinę.

Goździk naturalnym regulatorem cukru we krwi

Goździk to doskonale znana przyprawa używana na całym świecie. Swoją popularność zawdzięcza niepowtarzalnemu aromatowi i kuszącemu smakowi, jakie nadaje potrawą. Jednak oprócz tego okazuje się, że goździk ma wiele właściwości leczniczych, a między nimi zdolność do redukcji poziomu cukru we krwi. Jest to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy wśród przypraw, a zawdzięcza to prawie 80mg witaminy C na 100g przyprawy, zawiera również karoten, witaminę E, selen, wiele minerałów, błonnik i fitosterole.

Jak regulować cukier we krwi przy pomocy cynamonu i goździków?

Cynamon

Nadszedł czas na przygotowanie leczniczej mieszanki cynamonu i goździka, które pomogą chorym na cukrzycę lepiej kontrolować cukier we krwi.

Składniki:

  • 4 laski cynamonu
  • 60g goździków
  • litr wody

Sposób przygotowania:

Połączyć wszystkie składniki w naczyniu i przechowywać w lodówce przez 4-5 dni. Po upływie zalecanego czasu, wymieszać, przecedzić i pić połowę szklanki napoju dziennie.

Przeciwwskazania!

Gozdziki

Należy pamiętać, że nie wszystkie osoby mogą spożywać zarówno cynamon, jak i goździki. U niektórych mogą one wywoływać niepożądane skutki. Jeżeli chorujesz na cukrzycę i chciałbyś wypróbować tą naturalną metodę regulowania cukru we krwi, o tym musisz wiedzieć:

  • cynamon może pogorszyć funkcjonowanie wątroby
  • w związku z tym, że składniki te są w stanie obniżyć cukier we krwi, należy stosować je ostrożnie, jeżeli pacjent przyjmuje inne leki lub suplementy, które mają spełniać podobne zadanie
  • niektóre gatunki cynamonu zawierają substancję nazywaną kumaryną, która może obniżyć zdolność krzepnięcia krwi. Dlatego bardzo ważne jest, aby cynamon był kupowany w zaufanym miejscu i był wysokiej jakości
  • jeżeli lekarz zdiagnozował cukrzycę, przed zastosowaniem naturalnych środków należy zasięgnąć jego porady