Rodzynki i ich cudowne właściwości

Są zaliczane do bakalii, chętnie używane do ciast i wypieków, a otrzymuje się je w procesie suszenia winogron. Tak, to wszystkim dobrze znane rodzynki! Można je spożywać na surowo, jak i dodawać do wielu potraw, nie tylko cukierniczych. Dzieci je uwielbiają, a amatorzy słodko-kwaśnego jedzenia bardzo często używają ich do swoich dań. Są miękkie, mięsiste i bardzo słodkie, a to za sprawą dużej koncentracji cukrów. Jednak wciąż dla wielu rodzynki i ich właściwości to zagadka. Chcesz je poznać lepiej?

Rodzynki i ich tajemnice:

  • są niesamowitym źródłem energii – zawierają te same składniki odżywcze, których dostarczają winogrona, ale bardziej skoncentrowane. Jak już zostało powiedziane, charakteryzują się wysokim stężeniem prostych, łatwo przyswajalnych cukrów, szczególnie fruktozy (70%) i dekstrozy. Z powodzeniem mogą spożywać je dzieci, jak i sportowcy narażeni na duże utraty energii. Często stosowane są w leczeniu niedokrwistości, dostarczając jednocześnie pierwiastków takich jak żelazo, miedź i mangan.
  • wzmacniają układ nerwowy – w związku z tym, że są bogatym dostawcą witamin z grupy B, szczególnie polecane są osobą narażonym na długotrwały wysiłek fizyczny, odczuwającym skutki stresu i przewlekłego zmęczenia. Korzystać z ich właściwości powinni studenci i osoby starsze, gdyż poprawiają one funkcjonowanie mózgu, i poprawiają pamięć. Oprócz tego są źródłem flawonoidów, antyoksydantów i mirycetyny, która chroni przed chorobą Alzheimera.
  • zapobiegają zaparciom – dzięki kwasom organicznym, fruktozie i pektozie zawdzięczają swoje właściwości przeczyszczające. Dodatkowo pektyny pomagają oczyścić jelita i usprawniają formowanie stolca. Zapobiegają powstawaniu raka jelita grubego.

2#:Rodzynki.jpg

  • korzystnie wpływają na wzrok – zawierają substancje, które pomagają dbać o poprawne funkcjonowanie narządów wzrokowych. Dzięki przeciwutleniaczą, które zaiwerają, chronią przed degradacją plamki żółtej i usprawniają krążenie krwi w ich naczyniach włosowatych, dzięki czemu są lepiej odżywiane. Są pomocne przy zmęczonych oczach, jaskrze czy zaćmie.
  • korzystnie wpływa na kości – w rodzynkach znajdziemy spore dawki wapnia i magnezu – pierwiastków odgrywających ważne funkcje w odżywianiu, i prawidłowym rozwoju kości. Oprócz tego chronią przed osteoporozą i poprawiają funkcjonowanie stawów. Zalecane są kobietom w okresie ciąży oraz w czasie laktacji, gdy wapń jest szczególnie potrzebny. Okazuje się, że korzystnie wpływają na stan organizmu przy zwyrodnieniowych zapaleniach stawów dzięki swoim właściwością przeciwbólowym i przeciwzapalnym. Zmniejsza negatywne działanie produktów żywnościowych i napojów, która eliminują wapń z kości
  • uznawane jako afrodyzjak – w wielu krajach właśnie dlatego są umieszczane w deserach i słodyczach. Wynika to głównie z właściwości energetycznych, które posiada i aminokwasu argininy, któremu często przypisywany jest wpływ na libido seksualne, impotencję czy niepłodność. W antycznym Egipcie mieszanka rodzynek z miodem była powszechnie podawana wszystkim gościom na przyjęciach.

3#:Rodzynki.jpg

  • obniżanie gorączki – możliwość ta zawdzięczają większej ilości kwasów organicznych niż świeże winogrona. Domniema się, że mają również właściwości antybiotykowe i są skuteczne przy walce z zakażeniami.
  • zmniejszają apetyt – choć powszechnie uważa się, że osoby z nadwagą nie powinni po nie sięgać, okazuje się, że jest zupełnie inaczej. Rodzynki obniżają poziom cholesterolu, zmniejszają apetyt i zapewniają uczucie sytości. W wypadku problemów z poziomem cukru we krwi ich konsumpcję należy skonsultować z lekarzem.
  • neutralizuje efekty kwasicy metabolicznej– okazują się bardzo pomocne przy walce z nadmiernym zakwaszeniem organizmu – zarówno krwi, jak i gazów oddechowych. Jest to dla naszego ciała bardzo szkodliwe, ponieważ może prowadzić do kamicy nerkowej, dny moczanowej, nowotworów, utraty włosów czy chorób skóry. W związku, z tym że zawierają dużo potasu i magnezu, neutralizują nadmiar kwasów.
  • pomagają w dbaniu o zęby – wśród wielu dobroczynnych związków znalazł się kwas oleanolowy, który odgrywa ważną rolę w procesie ochrony zębów, wpływa na ich wrażliwość i kruchość. Uniemożliwia on rozwój bakterii odpowiedzialnych za powstawanie próchnicy i płytki nazębnej. W związku z tym, że rodzynki zawierają dużo wapnia, zapobiegają pękaniu i uszkodzeniom szkliwa.

4#:Rodzynki.jpg

  • wzmacniają serce – katechiny, które posiadają to przeciwutleniacze, które skutecznie uszczelniają naczynia krwionośne, a tym samym zapobiegają problemom sercowo-naczyniowym. Pomagają także w regulacji ciśnienia krwi.

Sposoby na jedzenie rodzynek

Rodzynki, odpowiednio użyte, nadają potrawom niepowtarzalny słodko-kwaśny smak. Dlatego tak chętnie dodawane są do deserów, ale i nie tylko. Niektóre potrawy, do których warto dorzucić kilka rodzynek to: buraki podsmażane z ziemniakami, filet wieprzowy z orzechami pinii, lody kokosowe, ryż z pomarańczą, makaron z orzechami , pieczone jabłka, kuskus, ciasto marchewkowe, i wiele, wiele innych.

5#:rodzynki.jpg

Zdjęcia umieszczone dzięki uprzejmości  Cary Bass Deschenes, Jenn Durfey, Larry & Teddy Page, Jim Champion.