Rodzynki i buraki na oczyszczenie wątroby!

Rodzynki są bardzo bogate w przeciwutleniacze, które pomagają zregenerować komórki wątrobowe. Buraki zawierają błonnik sprzyjający usuwaniu toksyn i odpadków.
Rodzynki i buraki

Rodzynki i buraki sposobem na zdrową wątrobę?! Bardzo często nie zwracamy większej uwagi na zdrowie naszej wątroby, a to właśnie ona spełnia najważniejsze funkcje w naszym organizmie: filtruje krew i usuwa toksyny. Powinniśmy bardziej o nią dbać, prawda? W dzisiejszym artykule dowiesz się, jak na naszą wątrobę działają rodzynki i buraki. 

Rodzynki i buraki – właściwości

Rodzynki i buraki świetnie wpływają na nasze zdrowie i powinny być nieodzownym składnikiem naszej diety. Poniżej znajdziesz wszystkie właściwości obu produktów i dowiesz się, dlaczego tak dobrze wpływają na zdrowie naszej wątroby.

Zacznijmy od buraków. W medycynie naturalnej znane są od zawsze:

  • Hamują i zapobiegają nowotworom złośliwym.
  • Oczyszczają organizm (podobnie jak pomidory, ogórki i cebula).
  • Świetnie wpływają na kobiety w czasie okresu lub ciąży.
  • Wspomagają produkcję hemoglobiny i czerwonych krwinek (niezastąpione u chorych na białaczkę i anemię).
  • Opóźniają proces starzenia się organizmu.
  • Zapobiegają chorobom serca.
  • Przyspieszają wzrost włosów i paznokci.
  • Poprawiają wygląd naszej skóry.
  • Wpływają na produkcję dopaminy, która eliminuje zły humor i depresję.
  • Wzmacniają kości i naczynia krwionośne.
  • Zwalczają zaparcia i udrażniają jelita.
  • Zwiększają ilość soków żołądkowych.
  • Redukują gazy i nadkwaśność.
  • Zapobiegają retencji płynów.
  • Odchudzają.
  • Stymulują pracę mózgu.
  • Oczyszczają wątrobę z toksyn i zanieczyszczeń.

A teraz rodzynki. Są niezwykle sycące i świetnie działają na nasz organizm!

  • Są doskonałym źródłem energii (poleca się je zwłaszcza sportowcom i osobom o dużej aktywności fizycznej).
  • Są ogromnym źródłem żelaza i pomagają w produkcji czerwonych krwinek.
  • Są częścią diety hiperkalorycznej: pomagają przybrać na wadze.
  • Dostarczają do organizmu dużej ilości witamin i protein.
  • Zmniejszają zmęczenie, stres i osłabienie.
  • Poprawiają pamięć i koncentrację.
  • Są źródłem przeciwutleniaczy i działają przeciwzapalnie.
  • Zwalczają zaparcia.
  • Świetnie spisują się w profilaktyce raka jelita grubego.
  • Bardzo pozytywnie wpływają na oczy (spisują się przy leczeniu zaćmy).
  • Jako źródło wapnia, wzmacniają nasze kości (chronią przed osteoporozą).
  • Rekomenduje się je kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.
  • Są sprzymierzeńcem w walce z artretyzmem.
  • Obniżają gorączkę i działają jak naturalny antybiotyk.
  • Wzmacniają osłonę żołądka i zwalczają nadkwaśność.
  • Redukują apetyt.

Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj: Buraczki? Koniecznie!

Rodzynki i buraki – dwa świetne przepisy

Rodzynki

Wiemy już, że musimy dbać o naszą wątrobę i wspomagać jej pracę. Kluczowa jest odpowiednia dieta, wzbogacona o koktajle lub soki oczyszczające. Poniżej dwa niesamowite przepisy.

Buraki, rodzynki i mąka pełnoziarnista

Sprzyja oczyszczaniu nie tylko wątroby, ale całego organizmu.

Składniki

  • 700 g buraków
  • 2 łyżki stołowe pełnoziarnistej mąki
  • 200 g brązowego cukru
  • 100 g rodzynków
  • 2 litry wody

Przyrządy

  • 3-litrowy, szklany pojemnik
  • Drewniana łyżka

Sposób przygotowania

  • Buraki kroimy w kostkę i przekładamy do pojemnika. Dodajemy pełnoziarnistą mąkę, cukier i rodzynki.
  • Wlewamy gorącą, przegotowaną wodę. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Przykrywamy gazą tak, żeby powietrze miało swobodny dostęp i fermentujemy przez 24 godziny.
  • Odcedzamy i gotowe! Dzienna dawka to 3 łyżki stołowe. Można przechowywać remedium w zamrażarce.

Buraki, rodzynki i cytryna

Sok z buraków

A teraz trochę łagodniejsza alternatywa. Poniższy koktajl można pijać o każdej porze dnia.

Składniki

  • ½ szklanki rodzynków
  • 300 g buraków
  • Wyciśnięty sok z dwóch cytryn
  • 2,5 szklanki wody (625 ml)

Przyrządy

  • Szklanki
  • Pojemnik
  • Wyciskarka do cytrusów
  • Rondel
  • Sokowirówka (lub blender)

Nie zapomnij przeczytać: Woda rodzynkowa na oczyszczenie wątroby

Sposób przygotowania

  • W rondlu gotujemy wodę. W międzyczasie kroimy buraki w małą kostkę.
  • Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.
  • Dodajemy rodzynki i buraki. Przykrywamy na 45 minut, do ostygnięcia.
  • Całość wrzucamy do sokowirówki i miksujemy (możesz też użyć blendera).
  • Wyciskamy sok z dwóch cytryn i wlewamy do reszty. Mieszamy.
  • Najlepiej sprawdza się pijany na czczo.

Inne pomysły na rodzynki i buraki

Buraki

Oprócz powyższych przepisów na koktajle, możesz cieszyć się właściwościami buraków i rodzynków na wiele różnych sposobów. Buraki można jeść na surowo lub ugotowane, pokrojone na kawałki lub starte. To świetny dodatek do surówek!

Rodzynki, z kolei, są doskonałym uzupełnieniem soku pomarańczowego, jogurtów i płatków śniadaniowych. Możesz jeść je również na surowo (np. jako drugie śniadanie). Pomysłów są setki.