Rośliny lecznicze redukujące cholesterol

Zdarzyło ci się kiedyś pójść do lekarza i usłyszeć, że twój cholesterol jest na wysokim poziomie? Wytłumaczeniem tego jest nadmiar tłuszczu znajdującego się we krwi, co może być bardzo niebezpieczne kiedy zacznie się on gromadzić w żyłach i tętnicach. Musisz zatem podjąć kroki, które pozwolą obniżyć cholesterol, co pozwoli na zaprowadzenie ponownego ładu w organizmie. Pytasz zatem jak to zrobić? Możesz wierzyć lub nie, ale istnieje wiele roślin leczniczych, które w tym pomogą.

Rośliny, które pomogą zredukować cholesterol

2#:cholesterol.jpgNajpierw musimy wyjaśnić jedną rzecz. Cholesterol jest potrzebny w naszym organizmie, ponieważ pełni on wiele funkcji, między innymi dzięki niemu dochodzi do syntezy nowych komórek i podstawowych hormonów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jaki jest więc problem? A taki, że najczęściej za sprawą niewłaściwego sposobu odżywiania się, produkcja cholesterolu w organizmie wzrasta i wątroba nie jest w stanie poradzić sobie z jego usuwaniem.

Zdarzają się sytuacje, kiedy mimo prowadzenia zdrowego trybu życia i odpowiedniej diety, ludzie mają problemy z podwyższonym cholesterolem, co oznacza, że nasz organizm sam z siebie może produkować nadmiar cholesterolu, który w dużej ilości jest szkodliwy dla naszego zdrowia. W tym wypadku nieuniknione jest stosowanie leków. Dlatego też zalecamy, aby zawsze dbać o zdrowe odżywianie, wykonywać ćwiczenia i zawsze przestrzegać zaleceń lekarza. Jeżeli do swojej diety dodamy następujące napary ziołowe, na pewno wpłyną pozytywnie na nasze zdrowie.

1. Mniszek lekarski

3#:cholesterol.jpgŁatwy do zdobycia, wpływa fantastycznie na nasz układ pokarmowy i obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Zobaczmy zatem jak działa. Mniszek lekarski pozwala kontrolować ilość lipidów w naszym organizmie i co za tym idzie regulować metabolizm. Jest po prostu idealny w tym celu. Napar przygotowujemy wsypując łyżeczkę rośliny do filiżanki wrzącej wody. Najlepiej spożywać go dwa razy dziennie, po dwóch głównych posiłkach, czyli rano po śniadaniu i popołudniu po zjedzeniu obiadu.

2. Napar z mozgi kanaryjskiej

4#:cholesterol.jpgSłyszałeś kiedyś o naparze z mozgi kanaryjskiej? Oprócz tego, że jest pyszny, to jeszcze jest cudownym lekarstwem, które kontroluje naszą wagę i cholesterol. Według ekspertów jest to jeden z najbardziej skutecznych, dostępnych i potężnych sposobów na obniżenie poziomu cholesterolu w naszym organizmie. Działa bezpośrednio na tłuszcz znajdujący się w naszej krwi i pomaga w jego usunięciu. Chcesz się dowiedzieć jak przygotować ten napar? Jest to bardzo proste, wystarczy kupić ziarna mozgi kanaryjskiej przeznaczone do spożycia i zagotować jedną łyżeczkę ziaren w szklance wody, gotować je przez 10 minut. Pij dwa razy dziennie, na pewno polubisz ten napar!

3. Napar z czosnku i zielonej herbaty

Zaskoczona? Na pewno tak. Należy jednak pamiętać o cudownych właściwościach czosnku, który pomaga rozszerzać naczynia krwionośne i tętnice, ułatwiając w ten sposób przepływ krwi. Ponadto, reguluje ciśnienie krwi i ma działanie moczopędne. Jeżeli połączymy go zatem z zieloną herbatą, da nam to duet idealny. Aby przygotować ten napar, musimy wrzucić dwa ząbki czosnku do gotującej się filiżanki zielonej herbaty, rozgnieść go i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Następnie, zdjąć z ognia i zostawić na 5 minut, po czym przecedzić i dodać sok wyciśnięty z połówki cytryny. Kiedy powinniśmy pić ten napar? Najlepiej rano, na pusty żołądek i tuż przed pójściem spać.

4. Oset

5#:cholesterol.jpg

Oset w tym zestawieniu to bez wątpienia klasyk. Sprawdza się idealnie w dbaniu o naszą wątrobę i oczywiście w regulowaniu poziomu naszego cholesterolu. Roślina ta eliminuje tłuszcz i lipidy z naszego organizmu i pomaga w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu. Prosty sprzymierzeniec, którego nie powinno zabraknąć w walce z cholesterolem. W sklepach zielarskich, aptekach lub sklepach ze zdrową żywnością, można znaleźć oset zarówno w formie tabletek, jak i naparu, gotowego do zaparzenia i spożycia. Można go zażywać lub pić dwa razy dziennie, po głównych posiłkach. Należy pamiętać, aby spożywać go regularnie, bo spożywanie od czasu do czasu nie przyniesie żadnych efektów.

5. Ostatnia ciekawostka! Skórka z pomarańczy

6#:cholesterol.jpgWiemy, że pomarańcza nie jest rośliną, a owocem, ale nie mogliśmy nie wspomnieć o niej w tym zestawieniu, bo jest to cudowne i naturalne lekarstwo. Według badań przeprowadzonych na kilku amerykańskich uniwersytetach, skórka pomarańczy zawiera flawonoidy, które doskonale obniżają cholesterol (skórka pomarańczy zawiera o 20% więcej flawonoidów, niż sok z pomarańczy). W takim wypadku trzeba koniecznie jej spróbować! Wystarczy zetrzeć skórkę z pomarańczy, mniej więcej równowartość półtorej łyżki i zagotować ją w jednej filiżance wody, dodając odrobinę miodu. Smak naparu jest wspaniały, a jego rezultaty niesamowite. Co ty na to, aby pić napar ze skórki pomarańczy dwa razy dziennie? Nie wahaj się!