Rośliny strączkowe – korzyści z jedzenia i wpływ na trawienie

Rośliny strączkowe są bardzo pożywnym i ekonomicznym jedzeniem, dostarczają nam zdrowego białka, są w bogate w błonnik, witaminy i minerały. Rośliny strączkowe są najbardziej odżywcze, kiedy zaczynają proces kiełkowania. Aby uniknąć problematycznych wzdęć, które rośliny strączkowe mogą powodować, zaleca się spożywanie ich w formie puree i nie łączyć ich z innymi produktami. Chociaż rośliny strączkowe są postrzegane jako produkt wpływający na wzrost wagi ciała lub złe trawienie, w tym artykule postaramy się przedstawić wszystkie zalety, które wyjaśnią, dlaczego warto je jeść. Udzielimy też kilka wskazówek jak je spożywać, aby przynosiły korzyści dla naszego organizmu i trawiły się prawidłowo.

Rośliny strączkowe – korzyści z ich jedzenia

2#:rośliny-strączkowe.jpg

  • Rośliny strączkowe są bardzo pożywne i bogate w węglowodany, więc dostarczają nam dużo energii.
  • Są pokarmami bardzo sycącymi, dlatego też, zaleca się ich spożywanie podczas diet odchudzających.
  • Są bogate w białko, które jest niezbędnym składnikiem odżywczym podczas dorastania, dla sportowców, kobiet w ciąży, itd. Nie zawierają tyle białka co pokarmy pochodzenia zwierzęcego, ale są zdecydowanie zdrowsze i lepiej przyswajalne przez organizm.
  • Zawierają dużo błonnika, który jest niezbędny do zwalczania zaparć, regulowania poziomu cukru we krwi i cholesterolu.
  • Są bogate w składniki mineralne, takie jak żelazo, wapń, fosfor, magnez, jod i potas.
  • Zawierają też witaminy z grupy B, które pozwalają regulować centralny układ nerwowy i zapobiegać stanom lękowym, stresowi i depresji.
  • Usuwają nadmiar płynów nagromadzonych w naszym organizmie.
  • Zmniejszają ryzyko chorób wieńcowych serca.
  • Rośliny strączkowe są tradycyjnym i ekonomicznym jedzeniem.
  • Dzięki ich cudownym właściwościom, powinniśmy jeść je trzy razy w tygodniu. W wypadku diety wegetariańskiej lub wegańskiej spożywanie roślin strączkowych może być nawet większe.

Osoby cierpiące na nadmiar kwasu moczowego w organizmie lub mający tendencję do ataków dny moczanowej –powinny skonsultować ze swoim lekarzem, ilość spożywanych porcji  roślin strączkowych.

3#:rośliny-strączkowe.jpg

Uwaga na temat soi

Soja to roślina strączkowa, która zdobyła ogromną popularność w ostatnich latach. Niestety coraz nowsze badania wykazują, że nie jest ona tak dobroczynna dla naszego zdrowia, a wręcz może być szkodliwa w niektórych przypadkach, występuje również w odmianie transgenicznej, czyli genetycznie zmodyfikowanej. Zalecamy więc, aby sięgać po inne rodzaje roślin strączkowych, najlepiej pochodzących z ekologicznych lub zaufanych upraw.

Wskazówki dla dobrego trawienia roślin strączkowych

  • Pamiętajmy o tym, aby rośliny strączkowe zawsze moczyć w wodzie przez przynajmniej jeden dzień. Opcjonalnie możemy je zostawić na jeszcze jeden dzień, już bez wody, ale w miejscu wilgotnym, co wspomoże rozpoczęcie procesu kiełkowania (pojawi się korzonek), w takiej formie rośliny strączkowe są bardziej pożywne i łatwiej strawne. Jeżeli zostawimy je, aby kiełkowały dłużej, w tej formie będą idealnym dodatkiem do sałatek lub jako ozdoba dań.
  • Podczas gotowania roślin strączkowych, najlepiej: doprowadzić wodę do wrzenia, następnie zdjąć garnek z ognia, wylać wodę, uzupełnić ją nową i zagotować od nowa.
  • Podczas gotowania roślin strączkowych warto dodać kminku lub kopru włoskiego, aby później uniknąć ewentualnych wzdęć.
  • Aby rośliny strączkowe były bardziej miękkie, podczas gotowania możemy dodać wodorostów Kombu, które później możemy zjeść.

4#:rośliny-strączkowe.jpg

  • Osoby, które mają skłonności do wzdęć, prawdopodobnie dlatego, że nie przeżuwają odpowiednio pokarmów, nie muszą rezygnować z jedzenia roślin strączkowych. Najlepiej jednak, kiedy będą je spożywały w formie puree lub kremu albo jako hamburgery wegetariańskie. Inną opcją są słynne kremy na zimno z roślin strączkowych, takie jak hummus lub niesamowite ciasta przygotowane z roślin strączkowych zastępujących mąkę.
  • W wielu przypadkach, problem wzdęć pojawia się nie ze względu na spożywanie roślin strączkowych, a w wyniku nie odpowiedniego łączenia ich z innymi pokarmami. Zaleca się więc, spożywanie roślin strączkowych w towarzystwie warzyw (świeże warzywa, sałatki i soki warzywne), jeżeli nie powoduje to u nas złego samopoczucia, możemy też dodać nieco produktów pełnoziarnistych (ryżu, owsa, prosa i komosy ryżowej).
  • Pamiętajmy, że rośliny strączkowe nie muszą być spożywane tylko na ciepło, możemy jeść je również na zimno, zwłaszcza w lecie, przyrządzając sałatki z dodatkiem rukoli, tartej marchwi, gotowanego jajka, cienko pokrojonej cebuli, odrobiny majonezu, itd.
  • Zalecamy, aby na zakończenie posiłku wypić napar ziołowy, taki jak: rumiankowy, anyżowy, cynamonowy, imbirowy lub miętowy, co ułatwi trawienie. Zawsze należy unikać słodkich deserów, słodkich lub kwaśnych owoców, które przyczyniają się do fermentacji żywności w naszym żołądku i powodują wzdęcia.

Zdjęcia dzięki uprzejmości beautifulcataya, escarole i carme r.