Rwa kulszowa – leczymy ją mlekiem czosnkowym

Oprócz zmniejszenia zapalenia nerwu kulszowego, mleko czosnkowe daje nam wiele korzyści, ponieważ wzmacnia nasz układ odpornościowy i ochraniając nasz organizm przed infekcjami.
Mleko czosnkowe

Rwa kulszowa to choroba polegająca na zespole objawów mających związek z uciskiem nerwów rdzeniowych tworzących największy nerw obwodowy człowieka — nerw kulszowy. Ból z reguły trwa kilka dni i może być tak dokuczliwy, że utrudnia normalne poruszanie się i wykonywanie codziennych czynności. Rwa kulszowa daje o sobie znać w dolnej części pleców, a ból może być odczuwalny w tylnej części jednej z nóg i docierać aż do czubka palców.

Rwa kulszowa najczęściej spowodowana jest dyskopatią dolnej części kręgosłupa, stanami zapalnymi będącymi konsekwencją przepukliny dysków, zwężeniem kanału kręgosłupa, uszkodzeniami lub złamaniami miednicy, a nawet może być następstwem nowotworu.

Jak się objawia rwa kulszowa?

Ból, jaki powoduje rwa kulszowa, może występować z różnym nasileniem. Osoby cierpiące na to schorzenie mogą odczuwać jedynie delikatne mrowienie i lekki dyskomfort, który może przejść w potężny ból uniemożliwiający normalne funkcjonowanie.

Z reguły ból odczuwalny jest z jednej strony pleców, jednak u niektórych osób może promieniować w okolice nogi, biodra lub objawiać się drętwieniem w innych okolicach i częściach ciała.

Bol przy rwie kulszowej

Rwa kulszowa w miarę upływu godzin i dni będzie objawiać się coraz silniejszym bólem, szczególnie jeżeli chory kontynuuje wykonywanie pracy i niewłaściwego wysiłku.

Ból najintensywniej jest odczuwany po zatrzymaniu się w pozycji stojącej, przy siedzeniu, kichaniu, kaszlu i śmiechu, chodzeniu i wyginaniu kręgosłupa do tyłu.

Mleko czosnkowe na rwę kulszową

Mleko czosnkowe to naturalny środek leczniczy, szczególnie skuteczny przy walce z pasożytami jelitowymi, ale i przynosi ulgę w dolegliwościach, jakie powoduje rwa kulszowa.

Ten alternatywny sposób zmniejsza stan zapalny nerwu kulszowego i działa jak środek przeciwbólowy. Dzięki niemu ból zostanie nieco złagodzony, co umożliwi powrót do dziennych zajęć.

Czosnek ma bardzo korzystny wpływ na organizm, szczególnie ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i antybiotyczne. Pomaga on w walce z różnego typu infekcjami i problemami zdrowotnymi.

Dziś wykorzystamy czosnek do przygotowania lekarstwa na dolegliwości, których przysparza rwa kulszowa. Złagodzi ono ból i poprawi komfort życia w ciągu tych kilku ciężkich dni.

Czosnek

Sposób przygotowania mleka czosnkowego

Składniki:

Sposób przygotowania:

Na początek należy utrzeć czosnek w taki sam sposób, gdy używany jest do poprawienia smaku potraw. Mleko umieścić w garnku i postawić do gotowania na średnim ogniu, dodając jednocześnie utarty czosnek.

Pozostawić na palniku przez kilka minut, zachowując przy tym ostrożność, by nie wykipiało i na koniec dodać odrobinę miodu dla osłody i poprawienia smaku.

W wypadku gdy rwa kulszowa właśnie dała o sobie znać, należy spożywać przynajmniej 200 ml mleka czosnkowego dziennie.

Inne zalety spożywania mleka czosnkowego

Rwa kulszowa to nie jedyne schorzenie, na które pomoże. Oto inne dolegliwości, które mogą być łagodzone dzięki mleku czosnkowemu.

  • pomaga na problemy trawienne i zaparcia
  • skuteczny środek przy walce z pasożytami jelitowymi. Przygotowanie polega na pozostawieniu mleka z czosnkiem na 3-4 godziny. Przez kolejnych 10 dni należy spożywać je na pusty żołądek
  • sposób na zwalczanie suchego kaszlu. Zaleca się przyjmować przed snem. Jednocześnie mleko czosnkowe ułatwi zasypianie
  • osoby cierpiące na astmę, zaburzenia oddechowe lub mają problemy z płucami również mogą wdrożyć je w swoją dietę. W tym wypadku preparat należy spożywać tak gorący jak to tylko możliwe, zaraz przed snem
  • jeżeli masz w planie zrzucenie kilku kilogramów mleko czosnkowe może Ci w tym pomóc. Czosnek aktywuje procesy metaboliczne i usprawnia spalanie tłuszczu. Najlepiej wtedy jest jeść czosnek na surowo, jednak jeżeli nie możesz znieść jego smaku, konsumuj go z mlekiem
  • mleko czosnkowe dodaje energii i wzmacnia system odpornościowy. Wszystko to dzięki antybiotycznym właściwościom czosnku. Również chroni on przed wszelkimi infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi i grzybiczym.