Ryż na mleku – sposób na zbędne kilogramy

Ten przepyszny deser jest doskonałym sprzymierzeńcem podczas odchudzania. Wystarczy użyć niskokalorycznych słodzików i zadbać o zbilansowaną dietę i odpowiednią dawkę aktywności fizycznej.
Ryż na mleku

To jeden z naszych ulubionych deserów. Ryż na mleku jest nie tylko pyszny, ale zawiera też ogromne ilości witamin, protein i wapnia. Można jeść go zarówno na zimno, jak i na gorąco. Idealny zwłaszcza dla sportowców.

Niedawno przeprowadzone badania dowiodły, że ryż na mleku wspomaga proces odchudzania. To zbyt piękne, żeby było prawdziwe! W dzisiejszym artykule poznasz wszystkie niesamowite właściwości tego przysmaku.

Ryż na mleku dla sportowców

Skupmy się na właściwościach odżywczych ryżu na mleku. Potwierdzono, że świetnie wpływa zwłaszcza na sportowców. Jadany po treningu przyspiesza regenerację mięśni.

Przeczytaj również: Woda z ryżu – wykorzystaj ją

Omówmy sobie z osobna każdy z trzech składników:

Ryż

Może być biały albo razowy. Ten pierwszy jest trawiony dużo szybciej, ale ten drugi zawiera większe ilości błonnika, przez co jest dużo zdrowszy. Jakby nie było, ryż jest wielkim źródłem węglowodanów, które uzupełniają pokłady glukogenu wykorzystywane podczas aktywności fizycznej.

Mleko

Mleko migdałowe

Jeżeli cierpisz na nietolerancję laktozy, może wypróbować mleko migdałowe lub kokosowe. Jeżeli wolisz mleko krowie, pamiętaj żeby było odpowiednio odtłuszczone. Tylko wtedy zadziała odchudzająco.

Mleko migdałowe jest niezwykle bogate w proteiny, które są konieczne przy niemal każdej aktywności. Duża dawka aminokwasów sprzyja procesom regeneracyjnym w organizmie.

Cynamon

To właśnie ta przyprawa sprawia, że ryż na mleku ma ten wyjątkowy smak. Jest też dodatkową dawką nutrientów, których każdy sportowiec potrzebuje. Cynamon działa przeciwzapalnie, obniża ciśnienie tętnicze, zwalcza symptomy grypy i redukuje poziom cholesterolu.

Świetnie działa na cukrzyków, jest źródłem przeciwutleniaczy i przyspiesza przemianę materii.

Ryż na mleku a odchudzanie

Ryż na mleku

Ten przepyszny i sycący deser pomoże nam zgubić zbędne kilogramy. Należy jadać go po wysiłku fizycznym lub każdego ranka, jako pożywne śniadanie. Jeżeli nie masz zwyczaju objadania się z samego rana, ale chcesz zastąpić kawę lub herbatę czymś na ciepło, ryż na mleku jest właśnie dla Ciebie.

Polecany jest zwłaszcza tym, którzy wykonują ciężką pracę w ciągu dnia, ponieważ dodaje dużo więcej energii niż warzywa i owoce. Po przygotowaniu, możesz przechowywać go w lodówce nawet przez 3 dni.

Koniecznie przeczytaj: Czy kawa zmniejsza łaknienie?

Składniki:

  • 1 litr mleka (do wyboru)
  • 1 szklanka białego lub brązowego ryżu (200 g)
  • 1 laska cynamonu
  • Skórka z jednej cytryny (opcjonalnie)
  • Słodzik do smaku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Wlewamy mleko do garnka i wkładamy do niego laskę cynamonu oraz startą skórkę z cytryny.
  • Doprowadzamy do wrzenia.
  • Wsypujemy ryż i zmniejszamy ogień o połowę.
  • Przy pomocy drewnianej łyżki, od czasu do czasu mieszamy, żeby ryż nie przykleił się do dna.
  • Po mniej więcej 20 minutach zauważymy lekko kremową konsystencję.
  • Wyciągamy laskę cynamonu. Serwujemy w filiżankach lub w salaterkach.
  • Posypujemy cynamonem w proszku. Smacznego!

Ryż i mleko

Dieta, która zawiera ryż z mlekiem jako codzienny posiłek pomaga nam zrzucić dwa kilogramy w ciągu tygodnia. Oczywiście, nie należy rezygnować z innych dań. Nie wolno zapominać o aktywności fizycznej i wypijaniu dwóch litrów wody dziennie. Przykładowy jadłospis powinien wyglądać następująco:

  • Śniadanie: 1 porcja ryżu z mlekiem i kubek herbaty
  • Drugie śniadanie: 1 brzoskwinia i 1 jabłko.
  • Obiad: 50 g kurczaka lub ryby i sałatka z pomidorów i marchewki. Na deser kolejna porcja ryżu na mleku.
  • Podwieczorek: 1 grejpfrut i 1 kiwi
  • Kolacja: Ryż na mleku bez ograniczeń.
  • Przed pójściem do łóżka: Kubek herbaty

A mleko ryżowe?

Nie wszystkim smakuje ryż na mleku i wiele osób szuka innego sposobu na wykorzystanie jego właściwości. Możesz zaopatrzyć się w mleko ryżowe, które jest nie tylko bardzo pożywne, ale też niezwykle orzeźwiające.

To nie wszystko: zawiera dużo większe ilości wapnia niż jakikolwiek produkt mleczny. Jest doskonałą opcją dla weganów, kobiet w okresie menopauzy i podczas ciąży.

Mleko i ryż

Mleko ryżowe pomaga spalać kalorie, ponieważ praktycznie nie zawiera ani tłuszczu, ani laktozy. Dzięki temu obniża poziom cholesterolu i zapobiega chorobom układu trawiennego.

Posiada też właściwości oczyszczające. Jest źródłem dużych ilości witaminy D, która przyspiesza trawienie tłuszczów, a co za tym idzie, działa odchudzająco. Dostarcza też witamin A, B12, i E oraz minerałów, takich jak żelazo, magnez i selen.

Mleko ryżowe jest lekkostrawne, dlatego poleca się je osobom cierpiącym na niestrawność i zgagę. Oligoelementy wzmacniają i stymulują układ odpornościowy, co pomaga zapobiec chorobom wywoływanym przez bakterie i wirusy.