Jak schudnąć? 7 produktów

Owoce i warzywa są nie tylko zdrowe, ale również niskokaloryczne. Pięć porcji dziennie zapewni Ci długotrwałe uczucie sytości.
Olej kokosowy, by schudnąć

Chcąc schudnąć musisz przywiązywać szczególną wagę do swojego odżywiania. Organizm, który otrzymuje odpowiednie substancje odżywcze lepiej radzi sobie z czynnikami zewnętrznymi, łatwiej spala kalorie, a przede wszystkim czuje się lepiej. Istnieje cała lista produktów wspomagających naturalnie walkę ze zbędnymi kilogramami.

Ich właściwości przyspieszają bowiem metabolizm i pomagają spalać tkankę tłuszczową, jednocześnie zapewniając uczucie sytości.

Chcesz dowiedzieć się, co jeść, by szybciej schudnąć? Oto lista 7 produktów.

Olej kokosowy – idealny, by schudnąć

Wiele badań wykazało, że olej kokosowy to sojusznik wszystkich osób pragnących schudnąć i walczących o wymarzoną sylwetkę. Jego właściwości przyspieszają ten proces, oczywiście pod warunkiem, że łączy się go ze zbilansowaną dietą i aktywnością fizyczną.

Olej kokosowy zawiera kwas tłuszczowy omega-3, który przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i stymuluje metabolizm, by szybciej radził sobie ze zbędnymi kilogramami. Aby skorzystać z właściwości tego produktu wystarczy, że będziesz wykorzystywać go w niewielkich ilościach do swojego jadłospisu.

Nie musisz koniecznie opierać całej diety na tym jednym produkcie.

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy to naprawdę wszechstronny produkt, który sprawdza się w wielu różnych sytuacjach, również, gdy chcesz schudnąć. Uzyskuje się go w wyniku fermentacji świeżego octu jabłkowego i jest on bogatym źródłem witamin, minerałów, enzymów oraz aminokwasów.

Zawartość odżywcza octu sprawia, że jest to idealny produkt wspomagający spalanie tkanki tłuszczowej i szybki spadek masy ciała. Bardzo ważny jest wybór odpowiedniego octu wysokiej jakości, ponieważ tanie zamienniki mogą zawierać substancje, które znacznie ograniczą jego właściwości zdrowotne.

Owoce pomogą Ci schudnąć

Większość owoców – choć nie wszystkie –  to doskonałe uzupełnienie diety odchudzającej. Można jeść je o dowolnej porze dnia i są idealne, by zapobiec nagłym atakom głodu i przekraczaniu dziennego zapotrzebowania kalorycznego.

Owoce o najniższej zawartości kalorii to między innymi:

  • melon
  • arbuz
  • jagody
  • brzoskwinie
  • jabłka

Banany oraz awokado można także włączyć do swojego jadłospisu, należy jednak robić to z umiarem, gdyż zawierają one więcej kalorii. Dodatkowo można uzupełnić swoją dietę suszonymi owocami, które zawierają wiele zdrowych tłuszczów, nie można jednak ich nadużywać.

Warzywa

Owoce i warzywa

Tak samo jak owoce, warzywa to także doskonały dodatek do naturalnej i zdrowej diety odchudzającej. Warzywa są niskokaloryczne, zawierają za to wiele witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i substancji odżywczych.

Pięć porcji warzyw każdego dnia pomoże Ci schudnąć, gdyż zapewni Ci uczucie sytości i zapobiegnie podjadaniu pomiędzy posiłkami. Aby w pełni wykorzystać właściwości warzyw najlepiej spożywać je na surowo.

Chude ryby

Chude ryby to niezbędnik każdej osoby, która chce schudnąć. Są one bardzo sycące, zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, a w dodatku zapewniają dużą dawkę białka i innych substancji ważnych w procesie odchudzania.

Oto kilka zalecanych ryb:

  • sardynki
  • węgorz
  • śledź
  • makrela
  • tuńczyk

Oprócz wyboru odpowiedniego gatunku ryby, niezwykle ważny jest też sposób przygotowania potrawy. Unikaj filetów w zasmażce z mąki czy bułki tartej, gdyż wówczas ryba wchłania więcej tłuszczu i staje się mniej korzystna dla Twojego zdrowia.

Najlepiej jest podsmażać rybę na odrobinie oliwy z oliwek, grillować lub piec w piekarniku z naturalnym i ziołami i przyprawami.

Szparagi

Zupa szparagowa

Jeśli pragniesz schudnąć, koniecznie przemyśl włączenie szparagów do swojego jadłospisu. Mają one niezwykłe działanie moczopędne i oczyszczające, pomagają więc uporać się między innymi z retencją płynów w organizmie.

Szparagi pobudzają także proces wydalania z organizmu szkodliwych substancji i przyspieszają metabolizm, tak aby szybciej spalał tkankę tłuszczową.

Szparagi zalicza się czasami do grupy produktów o tzw. ujemnej zawartości kalorycznej. Oznacza to, że pomagają one spalić więcej kalorii niż dostarczają. Szparagi to idealny dodatek do lunchu czy lekkiego obiadu.

Jajka

Na temat jajek pokutuje wiele mitów, jednak prawdą jest, że jest to niezwykle korzystny element jadłospisu, który pomoże Ci schudnąć. Jajka zawierają ważną witaminę B12, która kontroluje metabolizm. Co więcej, są także źródłem białek niezbędnych do formowania masy mięśniowej i poprawy sprawności fizycznej.

Najlepiej jest jeść gotowane jajka bez żółtka. Unikaj smażenia i podawania ich z innymi produktami, takimi jak kiełbaski.