Skórka z Ananasa: Pomysły na Pyszne i Zdrowe Napoje

Czy wiesz, że ze skórki ananasa przygotujesz pyszne napoje, które zachowają wszystkie jego lecznicze właściwości, takie jak: zwalczanie pasożytów, usuwanie nadmiaru płynów, zaparć i stanów zapalnych?A zatem, nie pozbywaj się tej części ananasa. W tym artykule wyjaśniamy krok po kroku wszystkie lecznicze właściwości ananasa w oparciu o dwa proste przepisy na napoje: jeden z gotowanej skórki z ananasa, a drugi ze skórki poddanej fermentacji i bogatej w probiotyki.

Właściwości zdrowotne

Zakładając, że owoc jest ekologiczny, polecamy również spożywanie jego skórki, ponieważ posiada ona wiele właściwości leczniczych. Dobrym tego przykładem jest ananas, którego dodatkową zaletą jest to, że jego owoce zwykle nie zawierają pestycydów, ponieważ rosną w środowisku niezanieczyszczonym.

Główne właściwości

  • Pomaga zwalczyć pasożyty jelitowe
  • Poprawia trawienie dzięki zawartej w nim bromelainie – enzymowi, który poprawia procesy trawienne organizmu. Jest to idealny deser po spożyciu mięsa lub ryb. Z drugiej strony, nie zaleca się łączenia go w ramach jednego posiłku z węglowodanami (mąki, makarony, ziemniaki, itp.).
  • Poprawia funkcjonowanie jelit, pomaga na zaparcia i hemoroidy.
  • Chroni florę bakteryjną jelita grubego.
  • Jest silnym i naturalnym środkiem o działaniu przeciwzapalnym, sprawdza się w przypadku stanów zapalnych mięśni, zapalenia gardła, itp.
  • Przyspiesza proces gojenia ran odniesionych wskutek uszkodzeń lub operacji.
  • Ma właściwości przeciwrakowe.
  • Poprawia krążenie i ma działanie przeciwzakrzepowe.
  • Pomaga schudnąć i przynosi efekty w walce z cellulitem.
  • Ma działanie moczopędne, dzięki czemu pomaga pozbyć się nadmiaru płynów z organizmu.
  • Poza właściwościami owocu, także skórka z ananasa jest niezastąpiona w oczyszczaniu krwi.

2#skorka-z-ananasa

Gotowany napój ze skórki ananasa

Jeden z najprostszych napojów ze skórki ananasa może być przyrządzony w następujący sposób:

Dokładnie umyj owoc i obierz go.
Potnij skórkę na bardzo małe kawałki i zagotuj je w litrze wody (przy ananasie dużym lub średniej wielkości).
Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut.
Odstaw na kolejne pięć minut.
Osłodź do smaku miodem lub stewią.
Możesz pić gorący, świeżo przyrządzony, a także zimny.

4#sfermentowany napoj

Porady Końcowe

Ważne, aby ananasy, które zastosujesz były wolne od pestycydów z dwóch powodów. Pierwszy to taki, że będziesz je bezpośrednio spożywać, a na dłuższą metę, zanieczyszczone owoce mogą być szkodliwe dla zdrowia. Drugi zaś to ten, że ich celem jest pozbycie się szkodliwych mikroorganizmów i wytworzenie tych korzystnych dla zdrowia.

Zdjęcia: neil-Farnworth, Noema Perez i haleysuzanne